Eurobarometrul de toamna al Romaniei

Vineri, 22 Decembrie 2017, ora 08:35
3477 citiri
Eurobarometrul de toamna al Romaniei

Ca sa fiu sincer, nu dau doi bani pe sondajele noastre, facute in tara si comandate de partide, de televiziuni pro-cutare sau anti-cutare mai pe ascuns sau mai pe fata, ca sa dea bine si ademenitor pentru unii sau, dimpotriva, rau si amenintator pentru altii.

De aceea, cand apare un altfel de sondaj, ciulesc mai intai bine urechile, ca sa vad cine l-a facut, cine l-a comandat, cine il plateste, cine il difuzeaza pe post si numai dupa aceea hotarasc daca merita sau nu sa vad cam despre ce este vorba.

Mult mai serios mi se pare insa un sondaj strain. Am toate motivele sa ma incred, de exemplu, in recentul eurobarometru al Comisiei Europene de la Bruxelles, care, inainte de toate, a constatat ca romanii sunt foarte neincrezatori in Parlament (77% neincredere).

In opinia mea, asta e inca destul de bine, daca urmarim cum se cearta alesii nostri in plen ca la usa cortului, ridicandu-si poala peste cap fiecare catre celalalt, in loc sa dezbata legi cu rabdare si competenta, iar la urma sa le voteze.

Asta e menirea lor, in acest scop au fost votati si numai pentru asta sunt platiti regeste, din banii nostri, ai tuturor. Sunt platiti regeste, dar muncesc in dorul lelii.

Electoratul stie exact ce a sperat si ce a iesit. Ca urmare, din primavara si pana acum, increderea in institutia fundamentala a statului a scazut cu 11 puncte procentuale, iar tendinta este tot in scadere.

Nu-i de mirare. Cum sa aiba romanii incredere intr-un Parlament, unde majoritarii n-au alt cuvant de ordine decat arogantul "sunterm la butoane, deci facem ce vrem noi si nu ne pasa de voi"?

Cum sa aiba incredere intr-o majoritate cu care s-a distrat liderul asta primavara, destituindu-si propriul guvern, numai ca sa vada lumea ce pot face muschii lui? Si cum sa aiba incredere in aceeasi majoritate, care in toamna trece prin Parlament "pe repede" Legile Justitiei, sub amenintarea ca altfel intarzie lumea la pomana porcului si nu mai apuca nici urma de sorici?

Cum sa aiba incredere intr-un Parlament unde seful Comisiei Juridice de la Camera este inginerul Eugen Nicolicea de profesie jurist, iar seful Comisiei Juridice de la Senat este juristul Serban Nicolae, de profesie lacatus mecanic?

Cum sa aiba incredere institutia unde acesti doi sefi sunt si mai putin calificati intr-ale Justitiei decat subordonatii lor, dar ii coordoneaza pe amandoi, si-i tin din scurt, ca sa scape de propriile dosare, unde sunt afundati in spanac pana la coate?

Dar nu numai de Parlament sunt dezgustati romanii. Conform barometrului european, lipsa de incredere in Guvern a crescut si ea tot dramatic, ajungand cu 13% peste cea din primavara, respectiv 75%.

Intre timp, viata merge inainte, iar romanii se pomenesc cu alte trasnai, din ce in ce mai inexplicabile. Cele mai multe au ajuns sa faca parte din capitolul "discutate si uitate", dupa ce ne-am facut cu ele de rasul curcilor.

Situatia insa incepe sa devina tragica. Volens-nolens, lumea intelege ca, in spatele smecheriei cu trecerea contributiilor de la angajator la angajat, se ascunde planul Guvernului de a nu respecta principala promisiune a partidului in alegeri: majorarea salariilor.

Am credinta ca, ascultand explicatiile dnei Olguta, multi bugetari n-au inteles nici acum ce-i asteapta. Cand vor primi prima leafa "marita" din 2018 si vor vedea ca, in loc sa le intre in buzunar cresterea de 25%, plus inca 6% rezultata din scaderea impozitului (de la 16% la 10%), se pomenesc ca nu incaseaza nici 4%, vor avea toate motivele sa faca un soc.

Atunci sa vezi nemultumiti, atunci sa vezi oameni in strada, atunci sa-i vezi pe toti aratand cu degetul spre Dragnea, Tariceanu, Olguta, Codrin si ceilalti care promiteau marea cu sarea, iar acum ne dau praful de pe toba daca suntem bugetari. Iar daca nu suntem, atunci nici atata!

Nici nu vreau sa ma gandesc la momentul cand bugetarii care iau praful de pe toba, plus non-bugetarii care se aleg cu scaderea salariilor in locul cresterii lor, nici medicii, juristii, profesorii toti cati se simt pacaliti, se vor prezenta in Piata Victoriei, cea a Universitatii sau in mars spre Parlament, cerand capul lui Motoc.

Dar Motoc de astazi nu-i cel de odiniora. El conteaza pe prezumtia de nevinovatie, pe legile facute chiar de el sa-i fie cat mai blande, apoi un termen, al doilea termen, al treilea, al saptelea, al douazecilea si, pana la urma, sentinta. Bineineles nedefinitiva si bineinteles cu suspendare.

Pana la cea definitiva, Motoc are tot timpul sa ajunga in Brazilia sau Madagascar, unde-l asteapta colegul Mazare, ori la resedinta colegului Ghita, intr-o insula necunoscuta, fara coordonate pe harta, fara nume si fara conventie de extradare cu nimeni.

Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Respect, d-le Cîrstoiu: "un medic nu abandonează niciodată"! Câți antreprenori gândesc la fel?
Nu l-am cunoscut niciodata pe medicul Cirstoiu, nu am avut nicio legatura ce el. In schimb, ca si voi, am avut ocazia sa-l vad la lucru pe scena politica damboviteana. Dupa parerea mea, responsabil...
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
#Eurobaromeru Comisia Europeana, #votare legi pe repede, #Liviu Dragnea Brazilia, #Radu Mazare Brazilia, #radu mazare madagascar , #parlament