Egalitatea intre stanga si dreapta relanseaza batalia politica (Opinii)

Vineri, 30 Mai 2014, ora 16:37
1833 citiri
Egalitatea intre stanga si dreapta relanseaza batalia politica (Opinii)
Foto: alba24.ro

Cine a urmarit reactiile vanat-teatrale ale liderilor PSD dupa publicarea rezultatelor la alegeri nu se poate sa nu-si fi pus intrebarea de ce s-a dus imediat Calin Popescu-Tariceanu la PNL dupa colegi liberali pe care sa poata conta in viitoarele campanii.

Ei bine, motivul e usor de banuit, zic eu: fara "marfa" proaspata, PSD nu e sigur ca-si poate impune candidatul la prezidentiale.

Ce repede uitam!

Si asta deoarece, dupa 25 ani de zbucium politic, de ezitari, de pasi inainte si pasi inapoi, iata ca stanga matusalemica din 20 mai 1990 (Duminica Orbului) a ajuns la egalitate cu dreapta, asa firava si fragmentata cum e, in mai 2014 si tot in Duminica Orbului. Nu cred in magie, nici in cifre fatidice, dar potrivirea dupa un sfert de veac e una simbolica, datatoare de speranta.

Sa ne readucem aminte ca in 1990 Ion Iliescu a fost votat de 85% dintre alegatori, Radu Campeanu de 10%, iar Ion Ratiu, de 5%. Pentru Adunarea Constituanta, votul a fost ceva mai ponderat: FSN 66%, UDMR 8%, PNL 7,5%, iar PNTCD 2,5%.

Democratia a invins?

Ei bine, de la acel 66% s-a ajuns astazi la 37%. Procentele ar putea revela si dimensiunea bazinelor electorale in masura in care prezenta la urne ar fi fost ca in 1990 de aproape 90%.

In orice caz, estimarile reprezinta o baza solida de discutie: adunand cifrele obtinute de partidele care isi zic de dreapta, PNL cu 15%, PDL cu 12,23%, si PMP cu 6,21% cu cele cateva procente ale formatiunilor care nu au depasit pragul electoral, ajungem la aproape 37%.

Pentru dimensionarea corecta a bazinului electoral de dreapta trebuie sa mai luam totusi cateva procente din cele 6,3% ale UDMR si din cele 6,81% ale lui Mircea Diaconu, formatiunea maghiara fiind membra a PPE, iar actorul, liberal declarat.

Am lasat cateva procente deoparte ferm convins ca in perioada urmatoare traseismul spre stanga se va accentua din motive deja enuntate. In plus, luam in considerare si faptul ca un clivaj stanga-dreapta este mai degraba teoretic si conjunctural in Romania si nu exprima o realitate ideologica implicita.

Normalitate, echilibru?

Daca inainte de alegeri disperarea liderilor de dreapta si a sustinatorilor acestora din presa alimenta un cor de vaite si suspine, dupa europarlamentare a prins contur ideea ca un candidat comun la presedintie, sustinut cinstit, transparent de catre tot spectrul de dreapta, ar putea sa-l invinga pe Victor Ponta, cel ce este creditat cu multe sanse la toamna, in conditiile in care pe scena politica romaneasca nu au loc evenimente majore.

Asadar, dupa 25 de ani, scena politica romaneasca devine una normala si echilibrata, de aici mai departe fenomenele politice, deciziile liderilor, ale Legislativului si ale Executivului fiind predictibile, la fel ca in democratiile adevarate.

Aceasta inseamna ca politica romaneasca ar putea trece la etapa urmatoare, una a constructiilor si a reformelor. Unde e nevoie de stiinta bunei guvernari si determinare.

Iluziile insa nu-si au rostul. Nu se va putea construi nimic durabil prin minciuna si manipulare de tipul: "USL traieste", cand toata lumea a participat la inmormantare, iar unii chiar s-au infruptat cu coliva si pomeni. Si nici cu hotarari luate azi si incalcate maine ca sa vada alegatorii cat de tari si providentiali sunt anumiti lideri.

Negociem, negociem...

Ultimele stiri din mass-media arata ca miscarea de coagulare a dreptei a inceput. Din pacate, unul dintre impedimente ar putea fi incapacitatea liderilor de a intelege imperativele momentului si incercarea de a se erija in personaje marete si inflexibile inca dinainte de negocieri.

Fiindca toate coalitiile de pana acum au sucombat din doua pricini: negocieri facute in graba, fara a stabili in amanunt programe, principii, termene, drepturi, indatoriri... si incalcarea deciziilor luate impreuna. Vor avea taria de a rezolva ceea ce nicio uniune nu a reusit pana acum?

Vom trai si vom vedea. Numai ca in aceasta perioada ne indreptam cu pasi foarte repezi spre o situatie care s-a mai repetat in Romania: un partid e pe cale sa acapareze toata puterea in stat, iar anii cand lucrul acesta s-a intamplat au lasat instabilitate politica si necazuri pentru populatie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#stanga dreapta alegeri prezidentiale, #alianta PDl PNL , #politica interna