Egalitatea de gen si de varsta - o sansa pentru politica romaneasca

Autor: Andrei Tinu - politician, cadru didactic universitar
Vineri, 08 Ianuarie 2016, ora 07:14
3604 citiri

Dintre dezbaterile referitoare la primenirea clasei politice, cea mai interesanta si mai productiva mi se pare cea legata de promovarea egalitatii de gen, care sa se concretizeze prin cresterea substantiala a numarului de femei in parlament, guvern, administratia publica locala si centrala etc.

Sunt adeptul acestui proiect, dar mi se pare incomplet si, de aceea, pledez pentru cauza egalitatii de gen si de varsta. Avem nevoie de femei si de tineri in primarii si in ministere, dar si de un tanar sau de o femeie presedinte.

Din ce in ce mai multi lideri de opinie vorbesc despre posibilitatea unui transfer al Laurei Codruta Kovesi de la Directia Nationala Anticoruptie la Palatul Cotroceni, devenind astfel prima femeie presedinte din istoria Romaniei. Doamna Kovesi a negat acest lucru, precizand ca isi doreste continuarea activitatii in domeniul pentru care s-a pregatit si care a consacrat-o, dar, asa dupa cum spune o vorba romaneasca, "niciodata sa nu spui niciodata".

Nu pledez pentru cauze particulare, dar numele procurorului sef al DNA este unul care se califica pentru o posibila candidatura la functia reprezentativa in stat, fie numai si pentru un singur motiv: venind din lumea puterii judecatoresti, Laura Codruta Kovesi stie si poate sa asigure, prin prerogativele institutionale pe care le are un presedinte, independenta actului de justitie.

Numelui procurorului sef al DNA i se adauga si altele, femei care, dincolo de orice suspiciune de subiectivism politic, trec examenul pentru a fi nominalizate pentru a candida la functia de presedinte al Romaniei in 2019. Eurodeputatii Renate Weber si Viorica Dancila, deputatul Raluca Turcan sau actrita Maia Morgenstern - amintesc aici Statele Unite ale Americii, unde un Ronald Reagan sau un Arnold Schwarzenegger au detinut inalte functii politice - sunt doar cateva dintre exemplele care imi vin acum in minte. Sigur, sunt mult mai multe femei care ar face fata exigentelor functiei prezidentiale, tot asa cum sunt si tineri care ne-ar reprezenta cu cinste din postura de presedinte.

Aici insa e o problema: varsta minima pentru a candida este de 35 de ani, ceea ce ingradeste accesul tinerilor in aceasta competitie. De aceea, consider ca o revizuire a Constitutiei si a prevederilor legislatiei electorale, in sensul reducerii varstei de la care un cetatean poate candida pentru un post de senator sau pentru functia de presedinte la 30 de ani, ar fi de bun augur pentru democratie. E o idee pe care o imbratisez si care se adauga unui mai vechi proiect, acela de reducere la 16 ani a varstei de la care un cetatean roman poate vota.

Prin urmare, ideea egalitatii de gen si de varsta nu ar trebui sa ne sperie, ci dimpotriva. Este o idee benefica pentru democratia damboviteana si pentru evolutia in ansamblu a societatii romanesti, care deschide calea competitiei si permite accesul in "arena cu lei" a politicii a unor nume noi, promotoare a unor idei constructive.

Romania are nevoie de femei si de tineri, tot asa dupa cum este nevoie de barbati si de batrani. Egalitatea de gen, careia i se adauga egalitatea de varsta, este un pas necesar, nu singurul, in transformarea Romaniei intr-o tara cu adevarat moderna si importanta.

Andrei Tinu este cadru didactic al Universitatii "Titu Maiorescu" din Bucuresti, vicepresedinte al Autoritatii Nationale pentru Cetatenie, vicepresedinte al Tineretului Social Democrat si autorul cartii "Scinteia de la Praga".

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#egalitate sanse varsta politica, #femei politica, #tineri politica, #femeie presedinte Romania , #presedinte