Editorial: Remanierea: politica farului in ochi

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 09:30
1928 citiri
Editorial: Remanierea: politica farului in ochi

Numai naivii sunt in stare sa creada ca in Romania, remanierea e buna la ceva. Nu apare nimeni cu o idee noua sub brat, tot ce se petrece sub privirile noastre care nu stiu ce spera, parca ne-a lovit amnezia, este politica farului in ochi.

Vin unii noi, ne baga faza lunga pana in vertebra a saptea, noi incepem sa gandim, in timp ce ne dematerializam si ne recompunem intr-o dimensiune nemteasca, ca odata cu evitarea prabusirii ne rezolva si spondiloza cervicala, si pana ne dezmeticim la fel de cocosati, urland de durere dupa infiltratii, vine alta remaniere. Iar faza lunga, si tot asa...

Daca il schimba pe Seitan cu Vlajgan, pe Lazaroiu cu Lazarescu, pe nevasta lui Vladescu cu nevasta lui Boureanu si pe Attila Cseke cu Triplu Steker ii loveste brusc constiinta? Nu mai fura? Ca asta-i o meteahna, si e in metastaza. Ca daca ma duc in China imbracat in urs Panda nu inseamna ca o sa ma ia aia, o sa ma duca la gradina zoologica si o sa-mi dea injectii sa ma reproduc mai repede. "Chisule, hotomanule, furi curent!", or sa strige la mine. Si poate scap nebatut pentru ca am vrut sa ma usurez pe un simbol national.

Pe astia ai nostri, insa, nu-i bate nimeni, nici macar la cap. Nici macar nevestele, ca poate s-ar lipi de ei niscai spirit gospodaresc. Iar poporul nu ca nu poate, dar nici nu vrea, ca altfel s-ar fi lipit de sindicalisti cand au iesit in strada si n-ar mai fi dansat aia, loviti inainte de termen de spiritul sarbatorilor, de bucurie ca vine nenorocirea peste ei.

O tot ardem cu sete despre generatii de sacrificiu, perioade de tranzitie, grele mosteniri si bullshit-uri din astea. Istorie, intersectia imperiilor, cand e vorba, in realitate, despre un blestem. Suntem ca hamsterul ala care alearga in cerc. Acesta este destinul nostru.

Nu ca n-ar fi oameni valorosi in Romania. Dar atata timp cat problema se pune foarte jos, la nivelul gastilor, vor sta pe fundul lor, nu-si vor dori sa se implice de amorul artei, cu puterea de-a ignora directivele de partid, numai in folosul nostru, al oastei de manevra de imagine.

Ne trebuie o noua filosofie, nu o vopsire a unor metehne in virtuti. Principiul potrivit caruia cu cat mananc mai putin, cu atat folosesc mai putina hartie igienica, e nerod. Ca medicamenele sunt mai scumpe decat papirusul util. Dar acolo sus, unde se fura si apa de la flori, nu exista asemenea constrangeri.

Ma astept (de fapt, nu ma astept, ci visez) sa vina seful Executivului, sa faca un bilant - ca pana acum au fost doar miscari politicianiste - sa spuna care sunt minusurile, cine se face vinovat, si sa vina altul, de pe alta planeta a strategiei de guvernare.

Ceea ce este imposibil. Vom auzi erori minore, care tin strict de bucataria cate unui minister. Ca in ceea ce priveste deciziile majore, ideea ca acestea se iau prin consens e un mit. Ultimul cuvant il are premierul, din punct de vedere legal. Daca are vreo putere. Ca daca n-are, nu-mi poate garanta nimeni ca scenariul nu se va rescrie in aceleasi coordonate.

Asistam la un soi de disfunctie erectila in materie de guvernare, scrisa dupa codul remanierilor elegante. Gura merge singura, dar pentru ca merge prost, nu poate da comanda de actiune. Si daca o da, rezultatul intra in gard. Care taman a fost curatat si este pregatit pentru un strat gros de vopsea.

Sau poate ca domnul Miclea, al carui nume se vehiculeaza pentru Educatie (a mai fost ministru, si a plecat deoarece nu i s-a garantat sustinerea financiara), un excelent terapeut, ii va hipnotiza si-i va introduce in pieile unor competenti, mai stii?

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#remaniere guvern, #remaniere guvern Boc, #remaniere guvernamentala, #ministri Guvern Boc , #remaniere