Dulaii si cateii (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Duminica, 15 Iunie 2014, ora 09:25
15943 citiri
Dulaii si cateii (Opinii)
Foto: Arhiva

Marturisesc ca interviul cu Radu Berceanu mi s-a parut una dintre cele mai interesante experiente jurnalistice, chiar dincolo de savoarea indiscutabila a retoricii domniei sale, de la distanta unul dintre cei mai spumosi comunicatori pe care i-a avut politica romaneasca.

Mi s-a parut interesant pentru ca dl Berceanu, ca om implicat la varful politicii vreme 24 de ani, este depozitarul unor informatii esentiale, valoroase nu numai in sine, ci si pentru ca din perspectiva lor are intreaga expertiza de a evalua cu mare acuratete scena politica.

Nu este, desigur, singurul in aceasta situatie, dar fiind retras de pe scena, abandonand ambitiile politice personale, este cu mult mai credibil decat un jucator activ.

Dl Berceanu nu s-a cerut "la vorba", dupa cum lasau sa se inteleaga analisti deosebit de perspicace. Ii dezamagesc. Radu Berceanu a fost greu de abordat, nu a iesit usor din tacere si nu cred ca o va face din nou prea curand. Eu am fost cea care l-a "vanat" tocmai din motivele invocate mai sus.

Si pentru cei care se indoiesc, pot sa le spun ca, intr-adevar, nu mi-a dat nicio clipa impresia ca ar lua in calcul o revenire in activitatea politica. Dimpotriva, pare foarte multumit cu viata si cu preocuparile de acum, legate in mare masura de pasiunea sa pentru aviatie. Este detasat si detasarea ofera acuratete.

Dar vorbind cu domnia sa am realizat inca ceva, cu mare tristete, recunosc.

Radu Berceanu face parte din generatia veche de politiceni. O generatie foarte controversata, a carei retragere a fost mereu ceruta si, atunci cand s-a intamplat, ca in cazul lui Radu Berceanu, a fost salutata.

Dar retragerea generatiei vechi nu este suficienta pentru a obtine cu adevarat o improspatare a scenei politice. Pleaca personaje uzate, controvesate, dar cine vine in locul lor? Cine se asaza la butoane?

Actuala generatie de lideri, cu mici exceptii, nu este cu nimic mai putin controversata decat cea veche, sa-i zicem expirata. Scandalurile se tin lant, apucaturile sunt aceleasi, ipocrizia depaseste orice limita. Pana si respectul pentru aparente a diparut.

"Batranii" erau controversati, dar aveau si substanta. Aveau viziune, intelegeau politica, aveau stil. Politica pe care o faceau nu era curata, nu in slujba umila a interesului public, dar era inteligenta. Intelegeai ceva din ea, simteai o strategie.

Si la Radu Berceanu, si la Miron Mitrea, si la Adrian Nastase, si la Adriean Videanu, ca sa nu mai vorbim despre Traian Basescu. Asta ca sa dau doar cateva exemple de varf.

Stilul, substanta, inteligenta au disparut. A ramas doar controversa. "Tinerii" nu sunt, cu mici exceptii repet, mai putin controversati, dar sunt cu siguranta mai putin inteligenti.

Comparati-l pe Ponta cu Nastase! Nu cred ca e cu nimic mai democrat, mai principial, mai corect. Dar, daca la Adrian Nastase simteai cultura politica, vedeai o indiscutabila substanta, o viziune, in Victor Ponta mise pare ca urla vidul.

Tinerii au preluat doar relele, dar au ratat cu desavarsitre bunele. Spre deosebire de cei expirati dupa o indelungata cariera despre care se pot scrie carti de analiza, tinerii intra in politica deja expirati, fara a avea, de fapt, nimic de spus si absolut incapabili sa construiasca.

Aceia au fost dulaii, acestia sunt cateii. Asta ma izbeste ori de cate ori discut un "batran" de calibru al politicii romanesti.

De fapt, politica romaneasca involueaza galopant si dramatic. De ce, cred ca a explicat in esenta foarte bine Radu Berceanu, motivandu-si retragerea si refuzul de a reintra in politca: "I-am lasat sa faca pe cei care cred ei ca stiu ce trebuie. Nu fac prea bine. Toti se cred Mesia pe pamant, desi e vai de mama lor, nu au facut nimic in viata lor. Nu pot sa spuna macar atat: eu plecam dimineata cu 10 gaste la pascut si seara veneam cu toate acasa. Unora le si lipsesc ani din CV in mod misterios.

Se fac politicieni baieti si fete care constata ce usor e sa ocolesti plutonul si sa ajungi sa ii conduci pe cei cu masterate facute prin strainatate, dand doar cu clanta si cu tupeul. Se duc la televizor si vorbesc cel mai hotarat despre subiectele pe care le stiu cel mai putin. "

Nu am argumente sa-l contrazic, oricat de mult as vrea ca jurnalist care a propovaduit in permanenta necesitatea schimbului de generatii. Cred in continuare in necesitatea lui, fara indoiala. Nu chem inapoi pe nimeni, nu idealizez pe nimeni, sa fim bine intelesi. Da, sa schimbam, dar avem cu cine? Asta-i tristetea. Asta-i blestemul.

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Berceanu Videanu Mitrea Nastase, #generatie politica tanara , #politica interna