Dragnea a gasit un argument pentru regionalizare: recensamantul

Vineri, 05 Iulie 2013, ora 21:10
1455 citiri
Dragnea a gasit un argument pentru regionalizare: recensamantul
Foto: Ministerul Dezvoltarii

Recensamantul reprezinta un argument in plus ca regiunile sa fie infiintate rapid, a declarat vineri vicepremierul Liviu Dragnea, ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

In opinia acestuia, era normal ca recensamantul sa genereze controverse, dar nu trebuie sa existe pe tema acestuia atat de multe suparari, pentru ca Romania are nevoie de stabilitate.

Potrivit vicepremierului, dincolo de discutiile despre cvorumul de la referendumul de anul trecut pentru suspendarea presedintelui, recensamantul contine cateva lucruri "care pun serios pe ganduri" referitor in principal la migratia populatiei, la miscarile demografice, la depopularea unor regiuni.

"Si recensamantul este inca un argument in plus pentru ca regiunile sa fie infiintate cat mai rapid, pentru a putea echilibra si stabiliza aceasta retea de dezvoltare de care am mai vorbit. (...) Numai asa se poate opri migratia spre centrele dezvoltate si, pe de alta parte, plecarea din tara", a sustinut Dragnea.

Mai putini, mai batrani, fara pensii, fara viitor - pericolul relevat de recensamant

El s-a aratat de acord cu faptul ca "marea disputa" este interpretarea de cetateni cu drept de vot inscrisi pe liste.

"Este marea disputa - ce inseamna liste electorale permanente? Exista anumite articole din anumite legi care spun ca cvorumul se calculeaza din cetatenii cu drept de vot inscrisi si in listele electorale permanente, exista altele care spun ca in liste se trec cetateni cu domiciliul stabil. Decizia Curtii Constitutionale spune sa fie calculata si populatia care traieste pe tot globul pamantesc. (...) Daca mai stam doua luni sa ne smulgem parul din cap - ce ar fi insemnat daca recensamantul ar fi fost validat anul trecut inainte de referendum - ce castigam? Curtea a decis", a afirmat ministrul Dezvoltarii.

Recensamantul a incins spiritele degeaba: Cifrele nu reprezinta populatia cu drept de vot!

In opinia sa, "marea greseala" pe care Guvernul trebuie sa o regleze, printr-un act normativ, "odata pentru totdeauna", este ca nu este reglementat in detaliu mecanismul prin care listele electorale se actualizeaza, pentru a nu mai exista posibilitati de interpretare.

Referindu-se la pragul de 50 la suta plus unu la referendum, vicepremierul a aratat ca nu exista vreo decizie in acest sens.

"Nici n-am avut o discutie semnificativa in USL cu argumente pro si contra despre acest subiect si nici nu ma grabesc. Trebuie sa luam decizia astazi? Nici nu stiu daca a aparut motivarea Curtii Constitutionale.

Nu trebuie sa luam decizia nici maine, proiectul este atat de important pentru viitorul acestei tari, incat trebuie sa-l analizam cu maxima atentie. (...) Avem timp suficient sa luam aceasta decizie inainte de a spune foarte simplu 'nu mai putem face'.

Sunt judecatorii Curtii Constitutionale care spun ca nu mai putem face regiuni din acest an. Trebuie sa ne gandim sa vedem daca nu cumva poporul roman are resurse suficiente pentru a veni la aceasta chemare ca sa schimbe istoria Romaniei. Daca vom analiza si vom vedea daca nu exista nicio posibilitate (...) de ce sa o luam astazi?", a spus Dragnea.

Acesta a subliniat ca, daca Legea fundamentala va fi modificata prin referendum, proiectul de regionalizare pe care il coordoneaza va fi pus a doua zi pe masa Guvernului.

"Daca nu vom face referendum in acest an, avem o varianta de rezerva in limitele actualei Constitutii care sa faca o jumatate de pas, urmand ca cealalta jumatate de pas sa fie facuta anul viitor. Am discutat ieri cu primul-ministru si a ramas ca ne gandim in continuare si analizam in continuare", a adaugat Liviu Dragnea.

CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
CTP, în stare de intoxicație înainte de alegeri: ”Alung duhurile rele cu matematică, nu cu usturoi”
Jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care a avut în ultima perioadă reacții acide despre unii candidați la Primăria Capitalei, a publicat pe rețelele sociale un text surprinzător, în care...
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicușor Dan se află pe primul loc în intențiile de vot ale bucureștenilor. Cât de mulțumiți sunt locuitorii Capitalei de cum arată orașul lor SONDAJ
Nicuşor Dan, actualul primar al Capitalei se află pe primul loc în intenţiile de vot ale bucureştenilor pentru postul de primar general, cu 31% din opţiuni, urmat de Gabriela Firea cu 24% şi...
#Dragnea recensamant regionalizare, #Dragnea recensamant referendum , #reorganizare teritoriala Romania
Comentarii