Dobrogea, regiune de sine statatoare. Care sunt marile avantaje

Joi, 13 Iunie 2013, ora 21:04
3922 citiri
Dobrogea, regiune de sine statatoare. Care sunt marile avantaje
Foto: Ziare.com

Ministrul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, Liviu Dragnea, este de parere ca Dobrogea ar putea deveni o regiune de sine statatoare, dar nu a fost luata nicio decizie finala in acest sens.

Vicepremierul a precizat, joi, intr-o conferinta de presa din Constanta, ca Dobrogea indeplineste toate criteriile, explicand care sunt acestea, scrie Mediafax.

"Noi sustinem regiuni suficient de mari pentru a putea avea in interior resurse naturale diverse, variate, pentru a putea genera mai multa dezvoltare, pentru a avea forta de munca cu cat mai multe specializari, pentru a avea cat mai multe etnii intr-o regiune pentru a se stimula interactiunile umane, sociale care sunt importante pentru progres, o regiune sa aiba forme de relief care sa o ajute sa puna in comun potentialul fiecarei forme de relief, sa aiba suficiente cursuri de apa si suficienta iesire la transportul naval, fluvial sau maritim.

De asemenea, regiunea sa poata sa aiba in interiorul ei suficiente resurse umane, materiale, financiare, naturale pentru ca ea sa se poata dezvolta nu neaparat singura, dar sa nu stea cu mana intinsa pentru supravietuire la guvernul central", a lamurit Dragnea.

Dragnea: Romania, regionalizata pana la 31 decembrie, descentralizata la 1 ianuarie

De asemenea, ministrul a mai spus ca un mare avantaj al Dobrogei este ca regiunea beneficiaza de Portul Constanta, de o mare importanta strategica, si ca resursele din zona sunt foarte mari.

"Dobrogea indeplineste toate aceste criterii, plus ca are si iesire la mare. Mai mult decat atat, Portul Constanta are o importanta strategica incredibila, resursele pe care le aveti in zona dumneavoastra sunt foarte mari. Deci, ar avea suficiente sanse sa devina o regiune de sine statatoare.

Nu este o decizie finala, decizia finala va fi luata mai tarziu pentru ca opinia noastra este ca mai bine masuram de zece ori, de 100 de ori, de 1.000 de ori si atunci cand desenam conturul o facem cu siguranta bine", a adaugat vicepremierul.

Dragnea: Daca regionalizarea va fi facuta politic, distrugem Romania

Dragnea este de parere ca regionalizarea trebuie sa fie finalizata pana la sfarsitul lui 2013, deoarece, anul viitor, Uniunea Europeana va demara un noi exercitiu financiar, timp in care nu pot fi facute schimbari administrative ale tarii. Totusi, ministrul a spus ca acest lucru nu se poate intampla pana nu va fi gata si revizuirea Constitutiei.

"Procesul de regionalizare va fi terminat pana la sfarsitul acestui an cu o singura conditie: sa fie revizuita Constitutia. Daca nu se modifica, nu putem infiinta regiunile pentru ca nu exista in Constitutie. (...) Daca in octombrie Constitutia se revizuieste, noi punem pe masa Guvernului si a Parlamentului pachetul de legi care este aproape finalizat ca si elaborare in proiect, dupa ce s-a adoptat inseamna ca s-au infiintat regiunile si se organizeaza alegeri pentru structurile de conducerea conchis Dragnea.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#Liviu Dragnea regionalizare, #Liviu Dragnea Dobrogea, #Dobrogea regionalizare, #Dobrogea avantaje regionalizare , #reorganizare teritoriala Romania