Disputa intre deputati din cauza infiintarii Comisiei pentru romanii de pretutindeni

Miercuri, 21 Aprilie 2010, ora 13:39
1824 citiri
Disputa intre deputati din cauza infiintarii Comisiei pentru romanii de pretutindeni
Foto: Arhiva

Deputatii puterii si cei ai opozitiei s-au certat, miercuri, pe tema initiativei democrat-liberalului William Branza de infiintare a Comisiei pentru romanii de pretutindeni, PSD si PNL acuzand PD-L ca, prin crearea acestui for se doreste "rasplatirea" lui Branza pentru serviciile aduse partidului.

Deputatii au dezbatut, in sedinta de miercuri, proiectul de hotarare privind infiintarea Comisiei pentru romanii de pretutindeni, initiat de Wlilliam Branza si care a primit raport favorabil din partea Comisiei pentru regulament.

Social-democrata Aura Vasile i-a acuzat pe democrat-liberali ca doresc infiintarea acestei comisii cu dedicatie pentru democrat-liberalul William Branza, care ar trebui "rasplatit" pentru serviciile aduse actualei conduceri, si care ar urma sa fie pus presedinte al forului, totul pe "cheltuiala Camerei Deputatilor".

"Guvernul si conducerea Camerei vorbesc de reducerea cheltuielilor, premierul a acuzat ieri la Senat tot poporul roman, mai putin pe el si partidul pe care il reprezinta. Oare cand i-au aprobat solicitarea lui William Branza, colegii din Comisia de Regulament s-au gandit cat costa Camera Deputatilor acest lucru, in conditiile in care sunt alte institutii care sunt abilitate cu aceasta activitate? Presedintia,Guvernul au deja institutii care se ocupa de acest capitol. Oare dl Branza nu mai are tribuna de unde sa isi aranjeze treburile? Oare trebuie neaparat ca toti cei care fac servciii actualei conduceri sa fie rasplatiti cu scaune, soferi, secretare, bani pusi la dispozitie, transport gratuit si altele?", i-a chestionat Aura Vasile pe democrat-liberali.

Ea a subliniat ca, de romanii din afara granitelor, se ocupa Comisia de afaceri europene, Comisia pentru drepturile omului. "Cred ca va trebui sa solicitam si Biroului Permanent de unde scot bani pentru acoperirea cheltuielilor. Grupul PD-L nu il asculta pe premier cand solicita bani suplimentari pentru a da onorul unui coleg care probabil se si vede presedinte al acestei comisii", a mai comentat deputatul PSD.

Hrebenciuc a fost de acord

Liderul deputatilor PD-L, Mircea Toader, s-a declarat surprins de pozitia Aurei Vasile, subliniind ca liderul de grup al social-democratilor, Viorel Hrebenciuc a fost de acord cu infiintarea acestei comisii. "Daca nu-l considerati pe Hrebenciuc liderul grupului, va rog anuntati ca s-a schimbat. Inclusiv la Senat e o astfel de comisie", a spus democrat-liberalul.

El a sustinut ca sunt alte cheltuieli care trebuie restranse, si ca este nevoie de o comisie care sa stabileasca ce probleme legislative au cei 5 sau 6 milioane de romani din afara granitelor. "Nu are nicio legatura cu Wiliam Branza infiintarea Comisiei", a spus Toader.

Deputatul PNL Mihaita Calimente a acuzat PD-L ca se gandeste doar la cei 130.000 romani care l-au votat pe Traian Basescu la prezidentiale, uitand de restul pana la 5 milioane, sau de romanii din Valea Timocului.

"Trebuie sa stabilim ce inseamna romanii din strainatate: sunt cei 5 milioane pe care ii clama dl Toader, sau cei 130.000 care tocmai au votat cu dl Basescu. Cred ca astia va intereseaza, pe care i-ati manevrat prin diferitele organisme ale statului, cu sumele de bani care au fost distribuite acestor comunitati romanesti, cu numirea in fruntea acestor organizatii ale romanilor a tot felul de interlopi care isi desfasoara activitatea prin Spania si Italia. Nu v-a interesat niciodata ce se intampla cu cei 500.000 romani din Valea Timocului", a spus liberalul. El a propus infiintarea unei subcomisii in cadrul comisiei de politica externa.

Democrat-liberalul Petru Movila a replicat ca, prin afirmatiile anterioare, au fost jigniti romanii din afara granitelor, amintind ca unii dintre acestia "n-au plecat de bunavoie, ci si-au pierdut cetatenia din cauza unor tratate politice militare". "Sa avem maturitatea sa ne aplecam serios pe aceasta problema, nu sa vorbim de romanii din afara granitelor ca niste infractori. Trebuie sa vedem partea buna a activitatii comunitatilor romanesti", a indemnat Movila.

Grupul minoritatilor sustine proiectul

Reprezentantul minoritatilor, Ovidiu Gant, a apreciat ca interesul Parlamentului privind infiintarea acestui for este legitim si ca grupul minoritatilor sustine crearea comisiei.

El s-a interesat daca in atentia viitoarei comisii vor intra si comunitatile de sasi si svabi care au plecat din Romania, primind o confirmare in acest sens din partea lui Mircea Toader. Si udemeristul Koto Jozef s-a aratat de acord cu infiintarea Comsiei, subliniind ca aceasta ar realiza "institutionalizarea legaturilor, cu comunitatile de romani care nu ajung la institutiile statului", dand exemplu in acest sens romanii din Palestina.

Social-democrata Aura Vasile a cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de infiintare a Comisiei, sustinand ca initiatorul , deputatul PDL Wlilliam Branza nu este prezent pentru a.si sustine initiativa. Democrat-liberalul Mircea Toader i-a replicat ca propunerea lui Branza a fost asumata de intreg grupul PDL.

La final, a intervenit si social-democratul Valeriu Zgonea, care a criticat infiintarea Comisei, insa a aratat ca este de acord cu acest demers "pentru a demonstra colegilor care o initiaza ca vor doar secretara si sofer".

Proiectul de hotarare privind crearea Comisiei pentru romanii de pretutindeni va fi supusa votului final miercuri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#comisie romani pretutindeni, #William Branza, #comisii parlamentare , #legislativ
Comentarii
Poza Anuca
Anuca
rank 2
Hallo, Madam CALIMENTE, esti romanca? Sa-ti fie rusine ca acuzi din nou diaspora ca a votat cu Basescu!