Din salvatorul națiunii în detestatul națiunii

Autor: Dan Popa - radio-jurnalist
Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 16:29
7628 citiri

În cei 7 ani de domnie, Klaus Iohannis ne-a arătat toate limitele sale. Ce-i drept, faptul că n-am reușit să-l “citim” mai devreme este vina noastră, deși semne au mai fost în toți acești ani.

Ne aducem aminte că, în 2014, candidatul Klaus Iohannis a primit, în primul tur, în urma unei campanii agresive anti-PSD-iste, 30% dintre voturile exprimate, în timp ce adversarul său, Victor Ponta, primea 40%. Klaus Iohannis a câștigat, în turul al doilea, datorită voturilor anti-Ponta și anti-PSD.

La scurt timp după ce s-a instalat la Cotroceni, proaspătul președinte a numit ca șef de cabinet prezidențial… un notoriu pesedist! Controversatul Dan Mihalache fusese secretar general adjunct al Guvernului României… în guvernul Ponta! În ciuda protestelor care au urmat din partea susținătorilor prezidențiali, Iohannis l-a menținut pe Mihalache în această funcție încă o bună perioadă de timp, după care l-a numit ambasador.

După ceva timp, Iohannis a stârnit un nou scandal, atunci când a lăudat “obiectivitatea” Antenei 3! Atunci, milioane de utilizatori și-au retras like-ul de pe pagina de Facebook a președintelui, acesta declarând ulterior că a înțeles mesajul.

De asemenea, în 2019, candidatul Klaus Iohannis a câștigat alegerile prezidențiale cu același tactică anti-PSD, de data această, el luând în primul tur mai multe voturi decât a luat Viorica Dăncilă în cel de-al doilea! Asta pentru că electorii au văzut în Klaus Iohannis nu doar un oponent îndârjit al PSD-ului, dar și calitățile standard ale unui neamț: seriozitate, onestitate, coerență, punctualitate, principialitate, consecvență. După aflarea rezultatelor finale, președintele reales a declarat, entuziast: “Am reușit să învingem PSD-ul mult mai mult decât în ultimii 30 de ani. Românii nu au votat niciodată atât de mult și atât de clar împotriva PSD și asta înseamnă un mare pas înainte pentru România”.

După doar doi ani, lucrurile aveau să se schimbe în mod radical. Datorită faptului că este la al doilea și ultimul mandat și deci nemaiavând nevoie de voturile populației, Klaus Iohannis a redevenit el însuși, cel adevărat. Cel care le dădea șuturi în fund (la propriu) celor care îl supărau pe când era inspector școlar și înlesnea adopții în străinătate. Îmi amintesc că soții Iohannis, un cuplu iubitor de case, toate cumpărate din meditații, în timpul liber mai intermediau adopții internaționale, deși ei au negat acest lucru. Așa au ajuns trei frați, rămăși brusc fără ambii părinți, să fie dați spre adopție unor canadieni, cu ajutorul soților Iohannis. Cum bunica celor trei copii nu a mai primit nici o veste despre ei după mai mult timp, atunci bătrâna a îndrăznit să-l întrebe pe domnul Iohannis despre soarta lor. După un creștinesc “Du-te-n paștele mă-tii!”, urmat de un bărbătesc șut în fund, femeia a plecat plângând.

Acesta este, din păcate, adevăratul Iohannis. Un tip impulsiv, cinic și ranchiunos, lipsit de scrupule și de empatie, la care aș adăuga și un pronunțat complex de superioritate. Conform psihologului austriac Alfred Adler, inventatorul acestui termen, complexul de superioritate (imaginară)se formează în indivizi care încearcă, astfel, să contrabalanseze un complex de inferioritate (reală), iar acest fenomen se manifestă, de regulă, la oamenii submediocri. Ceea ce domnul Iohannis a demonstrat, iată, a fi.

România nu a avut niciodată un președinte care să comunice atât de rar și de prost, nici care să fie atât de neadecvat situațiilor dramatice în care se zbate țara, nici atât de nepăsător la problemele oamenilor. Domnul Iohannis a dovedit că este un tip profund egocentric. La toate acestea, mai putem adăuga și faptul că actualul președinte este un personaj nerecunoscător, dacă ne gândim că a câștigat al doilea mandat datorită lui Ludovic Orban, care i-a fost șef de campanie. După ce s-a văzut cu sacii în căruță, domnul Iohannis a considerat de cuviință să-l înlăture de la conducerea PNL pe acesta din urmă, în favoarea unui alter ego (l-am numit aici pe domnul Florin Cîțu). Pentru că cine se aseamănă se adună.

Domnul Iohannis nu are nici o problema că țară se află în criză politică de atâta timp și nici nu se grăbește să găsească o soluție, el mandatându-l pentru asta, din comoditate și din lipsă de interes, pe Florin Cîțu. Adică pe cel mai nepotrivit personaj din câte ar fi putut alege. Domnul Cîțu nu are nici un interes ca această criză politică să aibă un sfârșit, pentru că asta ar însemna debarcarea lui definitivă. Peste doar trei zile, conform Constituției, guvernul interimar ar trebui să predea cheile unui nou guvern. Ceva mă face să cred că acest lucru nu se va întâmpla. Și nu se va întâmpla pentru că Florin Cîțu nu va da drumul cașcavalului din cioc, precum corbul din fabula lui La Fontaine, chiar dacă vulpea încercă să-l încânte cu postul de președinte al Senatului. Asta pentru că el e convins că președintele nu poate dizolva Parlamentul, pentru că asta ar însemna ca PNL să-și asume un risc enorm, acela de a nu mai atinge pragul de intrare în Parlament sau de a-l depăși doar la limită, caz în care domnul Iohannis ar rămâne fără “guvernul meu”.

Așa că Florin Cîțu va trage de timp în continuare, punând piedici negocierilor cu PSD în mod subtil, până va ajunge să încalce prevederile Constituției, depășind data limita de 19 noiembrie, stabilită de aceasta pentru formarea noului guvern. Iar PSD va tăcea mâlc, atât timp cât Ciolacu și ai lui cred că au șansa de a ajunge și ei la cașcaval. Lucrurile se vor schimba însă dramatic atunci când social-democrații își vor da seama de jocul lui Cîțu. Adică, de faptul că-și bate joc de ei, ca și de o țară întreagă. În acest caz, dacă Iohannis nu va dizolva Parlamentul riscă foarte mult ca Parlamentul să-l dizolve pe el. Ceea ce nu mi s-ar părea chiar o tragedie. Dimpotrivă, mi s-ar părea un sfârșit de carieră aproape echitabil.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Ce alimente vor avea prețuri plafonate până la finalul anului. Cîțu: "Când elimini astfel de măsuri, prețurile explodează"
Prețurile plafonate ale alimentelor de bază rămân valabile în continuare după ce Președintele Klaus Iohannis a semnat prelungirea ordonanței de urgență care le reglementează miercuri, 27...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#Florin Citu, #guvern, #19 noiembrie, #Viorica Dancila, #Antena 3, #Klaus Iohannis , #stiri politice