Editorial: Dilema lui Ponta: la Putere sau in Opozitie?

Luni, 01 Aprilie 2013, ora 18:44
10423 citiri
Editorial: Dilema lui Ponta: la Putere sau in Opozitie?
Foto: Arhiva (Antena3)

Lucrurile sunt clare. Mircea Badea a anuntat ca il scoate cu mana lui pe Victor Ponta din Guvern daca face greseala si o nominalizeaza pe Laura Codruta Kovesi la DNA, prin urmare Motanul Almighty este pregatit sa inscrie din nou.

Este o ocazie foarte buna pentru USL sa se destrame, are cel mai bun pretext, necazul este insa ca va fi bataie mare pe locul din Opozitie pe care il va ocupa una dintre cele doua formatiuni. De ce sa abandoneze PSD sau PNL ciolanul, cand abia l-au pus la fiert? Habar n-am! Glumesc. Nu cunosc cifrele economiei astfel incat sa pot prezuma ca pentru un partid intelept, ramanerea la guvernare inseamna sinucidere.

PSD nu are starea de opozitie printre obisnuinte, anii in care au asteptat baronii cheile visteriei au fost teribil de grei. Mai grei decat ai liberalilor, care au apucat sa se dedulceasca in perioada lui Tariceanu. Dar asta nu inseamna ca PNL este dispus sa cedeze puterea, caci asta ar insemna pentru Crin Antonescu pierderea definitiva a candidaturii. Si asta o stiu si socialistii.

In mod interesant, tinerii de la PSD s-au jucat in weekend de-a strategiile de imagine pentru o eventuala candidatura a lui Victor Ponta in 2014. Asa, de amorul artei, dar ce timing interesant! Caci nu exista zi in care taberele sa nu-si arate pisica!

Avand in vedere ca a reusit de doua ori sa-i dea o pauza lui Traian Basescu, cea mai ingrozitoare matza pare ca o are PNL via Dan Voiculescu. Tabla de sah arata insa altfel. Serviciile de informatii au iesit pentru prima oara in fruntea armatelor, iar dezavantajul este contorizat la Crin Antonescu.

Ponta are prin urmare prima mutare, dar si pe a doua, caci iesirea PNL de la guvernare nu l-ar lasa chiar singur. Sa ne amintim ca in seara alegerilor, presedintele PSD s-a trezit anuntand ca este pregatit sa ia UDMR alaturi. Avem sa aflam acum ca omul n-a vorbit avioane si ca totul pare o strategie cu bataie lunga. Un cordon de siguranta numai bun de activat la momentul oportun.

Mai exista si deputatii de la minoritati si, desi au anuntat ca nu au de gand sa ajunga la putere la masa verde, n-as baga mana in foc ca pedelistii nu i-ar da o mana de ajutor lui Ponta. Nici nu este nevoie sa intre in Guvern, pot asigura sustinere parlamentara.

Fireste ca in momentul cand te plasezi pe pozitii de forta, asa cum au facut liberalii, trebuie sa ai niste carti puternice. Imi scapa care ar putea fi ele. Pot insira doar posibilele hibe: lipsa sustinerii parlamentare, lipsa sustinerii europene si americane, lipsa sustinerii serviciilor secrete. Fara ele, Crin Antonescu este istorie.

In interesul PNL este sa ramana alaturi de Ponta, sa accepte nominalizarea lui Kovesi. Caci premierul nu are o dilema in privinta situarii la Putere sau in Opozitie. Ci alta: sa dea curs celor care-l imping la Cotroceni?

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Ponta numire procuror general, #Codruta Kovesi procuror general Ponta, #Basescu Ponta procurori sefi , #procurori sefi