Dilema grea a viitorului premier (Opinii)

Luni, 08 Octombrie 2012, ora 23:50
6662 citiri
Dilema grea a viitorului premier (Opinii)

E suficient ca un personaj mai discret si neimplicat politic sa deschida gura ca imediat ii este "pusa in brate" functia de premier dupa 9 decembrie. Zilele acestea a fost randul lui Daniel Morar si a lui George Maior sa fie vehiculati ca viitori potentiali detinatori ai sefiei Guvernului.

Ma tem ca scopul real al acestor "nominalizari" este extrem de perfid. Nu este vorba despre zvonistica senzationala, ci, ma tem, despre o operatiune de decredibilizare. Vorbind despre posibilitatea ca seful interimar al Parchetului General sau seful SRI sa ocupe o functie politica, vorbesti, de fapt, despre inregimentarea lui politica. In felul acesta arunci o umbra de indoiala asupra impartialitatii lor si, implicit, a institutiilor pe care ei le conduc.

Chestiunea este foarte arzatoare in cazul lui Daniel Morar, care trebuie demolat si maculat din cap pana in picioare pentru ca nu cumva sa existe riscul ca el sa ramana procuror general sau, Doamne fereste!, sa ajunga in locul d-nei Pivniceru dupa alegeri (na, inca o idee de rumegat!). Trebuie maculat si Parchetul, devenit cel mai negru cosmar al puscariabililor care populeaza politica romaneasca.

Dincolo de aceste manipulari destul de grosiere, chestiunea viitorului premier este una delicata, iar probabilitatea ca Victor Ponta sa-si pastreze scaunul nu foarte mare. Pe de-o parte, domnul Ponta ar putea fi rejectat de propriul partid, ca pedeapsa pentru jocul dublu pe care il incearca pe axa Bucuresti- Bruxelles, inclusiv in chestiunea viitorilor procurori sefi.

Este evident ca enervarea lui Crin Antonescu, cel putin, in privinta colegului sau de USL este in crestere si nu cred ca baronii PSD nutresc sentimente mai bune. Victor Ponta nu a decontat inca politic plagiatul pe care il tot impinge sub pres de unde insa pute la fel de rau. In plus, la cum arata sondajele, nu mai este chiar atat de sigur ca USL va obtine majoritatea confortabila care sa ii permita sa impuna un premier.

Devine asadar tot mai probabila solutia unei aliante de conjunctura, cu multe componente, cu sau fara ruperea USL. Iar o alianta de compromis presupune un premier de compromis. Un premier independent poate parea raspunsul la aceasta situatie complicata. Nu este. Nu in Romnaia, nu acum. Si o spun dupa ce multa vreme am fost un sustinator al acestei variante. Lectia Guvernului MRU a fost insa edificatoare.

Daca ultimul Guvern PDL ar fi fost condus de Emil Boc, nu de Mihai Razvan Ungureanu, nu ar fi cazut. Un presedinte de partid nu ar fi fost tradat cu usurinta cu care a fost tradat un independent, mai ales atunci cand s-a pus problema unor decizii mai impopulare intr-un moment electoral prost.

Un premier independent functioneaza ca varianta viabila de avarie pentru o clasa politica dispusa sa guverneze in numele unor principii si dupa anumite reguli clare. Functioneaza intr-o societate cu anumit nivel de cultura politica. Nu este cazul politicii si societatii romanesti. La noi, un premier independent este un premier extrem de vulnerabil, la fel de stabil precum un acoperis de stuf pe vreme de furtuna.

Nu, in Romania nu functioneaza decat solutia unui premier politic si inca unul cu mare sustinere politica. Pentru ca Victor Ciorbea a fost un premier politic, dar nefiind un greu a fost spulberat si el urgent. E nevoie de un premier care sa-si controleze macar propriul partidul, care sa aiba o garda pretoriana puternica, care sa aiba cum si cu ce sa cumpere fidelitati. Si cu cat coalitia este mai larga si mai grea, cu atat forta politica a premierului trebuie sa fie mai mare.

Asa ca, in afara de sacrificarea unor oameni care se pricep la ceea ce fac acum, desemnarea unui independent precum Daniel Morar sau George Maior in fruntea viitorului guvern nu va avea niciun alt efect. Cu atat mai grea este dilema viitorului premier la care partidele si Traian Basescu ar trebui sa se gandeasca serios de pe acum.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#premier independent Guvern, #Daniel Morar premier, #MRU premier, #Liviu Maior premier , #premier