Dezmat in Parlament (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 16:47
8238 citiri
Dezmat in Parlament (Opinii)

La sfarsitul anului trecut, in prima sedinta din noua legislatura, noua armata de parlamentari s-a opus prin vot ridicarii imunitatii lui Ion Stan.

Ironic, potrivit referatului procurorilor, deputatul ar fi cerut spaga tocmai pentru a-si finanta campania electorala pentru obtinerea unui nou mandat de parlamentar. Deputatii au simtit pericolul si au facut front comun, ignorand riscul unei noi sanctiuni a UE, printr-o noua amanare a primirii in Schengen.

La fel de important, pentru a intelege ce si de ce se intampla in Parlament, din dosarul lui Ion Stan reiese ca deputatul le-ar fi promis celor care i-ar fi finantat campania contracte pe bani publici in schimbul banilor pe care urma sa-i primeasca.

In acest caz, avem descrierea intregii afaceri pe care o reprezinta castigarea unui loc de deputat sau senator in Parlament. Ca asa stau lucrurile pentru o buna parte dintre cei aproape 600 de parlamentari nu ar trebui sa avem prea multe dubii.

Reactiile lor fata de diminuarea banilor de cazare, fapt coroborat cu lucrul asiduu la o lege care sa le ofere o imunitate crescuta in fata cercetarilor procurorilor, nu fac decat sa confirme "afacerea" pe care unii o intrevad, o dezvolta si o intretin in Parlament.

Am avut neplacuta ocazie sa-i intreb pe cativa parlamentari, imediat dupa votarea pentru neridicarea imunitatii lui Ion Stan, de ce se solidarizasera orbeste cu un om despre care existau suficiente dovezi de coruptie. Si mai cu seama de ce o facusera imediat dupa ce si asa sfidasera vointa votului referendumului din 2009 - Parlament unicameral, cu nu mai mult de 300 de alesi - si intrasera in numar aproape dublu, intr-un Parlament gigant cu 600 de alesi.

Raspunsul a fost invariabil - Justitia nu e independenta, face jocurile altcuiva. Venind din partea unor oficiali ai statului, aceasta declaratie te lasa masca. In spatele ei, exista insa o informatie care te face sa intelegi adevaratul motiv al solidaritatii alesilor unii cu altii, cu orice pret, impotriva bunului simt elementar: frica de ce va sa vina: in prezent exista in Parlament 23 de senatori si deputati care sunt cercetati, au dosare in curs de derulare sau asteapta o sentinta definitiva in diverse spete.

Daca ne mai amintim si de raportul care spune ca, in ultimii sase ani, DNA a trimis in judecata nu mai putin de 23 de parlamentari si 15 ministri, intelegem si mai bine ticalosia pe care armata celor 600 de alesi o pregateste in regim de urgenta. Acesta e motivul pentru care ei lucreaza de zor la legea care va modifica statutul parlamentarului, oferindu-i acestuia o imunitate aproape totala in fata procurorilor.

Daca modificarea va fi adoptata, de acum cererea de retinere, arestare sau perchezitie a parlamentarilor va trebui sa contina temeiul, motivele si probele procurorilor, pe care Parchetul va fi obligat sa le prezinte alesilor spre propria judecata si chibzuinta.

E usor sa ne imaginam ce efect va avea o astfel de consolidare a imunitatii alesilor, din moment ce pana acum au demonstrat ca nici probele din cazurile Dan Pasat ori Monica Iacob Ridzi nu sunt concludente ca sa voteze pentru ridicarea imunitatii lor.

Nu cred ca exista o revolta posibila care sa-i faca sa se razgandeasca. Asa cum nici nu vor sa auda de respectarea vointei poporului din 2009, cum nu sunt dispusi sa isi paraseasca hotelurile scumpe, nu cred ca vor ceda un pas in lupta pentru acapararea tuturor privilegiilor posibile si in consolidarea statutului lor deasupra legilor.

Dar, daca Biserica isi permite sa ne recomande sa ne ardem in casa, cu usile inchise, ca sa nu deranjam spiritul ortodox al neamului, daca politistii se violeaza intre ei, dupa ce unii bat si palma cu infractorii, iar Becali vrea ca femeile sa nu se mai adreseze barbatilor, ci sa stea cu botnita legate de caloriferul de la bucatarie, ce pretentii sa ai de la o gasca de 600 de profitori, semidocti si agramati in majoritatea lor, care nu stiu decat sa huzureasca si sa isi umfle conturile indiferent daca se afla sau nu la putere...

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Ion Stan deputat PSD, #imunitate parlamentari, #statut parlamentari modificare , #parlamentari
Comentarii
Poza ORD
ORD
rank 5
Parlamrntarii USL sunt HOTI in totalitate. Ei se opun justitiei !
Poza bum
bum
rank 5
foarte bine ! sarbatorile au trecut ! sa-nceapa dezmatul !