Deputatul UDMR Marko Attila a jurat sa-si indeplineasca mandatul cu onoare, dar a fugit in Ungaria

Vineri, 27 Martie 2015, ora 15:19
4850 citiri
Deputatul UDMR Marko Attila a jurat sa-si indeplineasca mandatul cu onoare, dar a fugit in Ungaria
Foto: site Camera Deputatilor

Deputatul UDMR Marko Attila (foto) nu a mai participat de cateva luni la lucrarile Camerei Deputatilor si poate lipsi cat doreste, pentru ca nici legea, nici regulamentul nu il obliga sa isi indeplineasca angajamentul asumat in fata alegatorilor pe care ii reprezinta in Parlament.

Nepot al fostului presedinte UDMR Marko Bela, Marko Attila a fost ales deputat in 2012, in colegiul uninominal 1 din judetul Covasna.

Conform Legii 96/2006 privind statutul deputatilor si senatorilor, dupa castigarea alegerilor, la data de 20 decembrie 2012, Marko Attila a depus, la fel ca si ceilalti parlamentari, urmatorul juramant:

"Jur credinta patriei mele Romania;

Jur sa respect Constitutia si legile tarii;

Jur sa apar democratia, drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor, suveranitatea, independenta, unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei;

Jur sa-mi indeplinesc cu onoare si fidelitate mandatul incredintat de popor;

Asa sa ma ajute Dumnezeu".

Marko Attila a fost condamnat in luna noiembrie de Curtea de Apel Ploiesti la 3 ani de inchisoare cu suspendare, intr-un dosar privind retrocedarea unor imobile deschis cu 4 ani inainte, judecatorii apreciind ca se face vinovat de abuz in serviciu.

Deputatul Marko Attila, condamnat la 3 ani de inchisoare cu suspendare

In luna decembrie, Camera Deputatilor a incuviintat ridicarea imunitatii sale in vederea arestarii preventive intr-unul din dosarele ANRP in care a fost arestata si fosta sefa DIICOT Alina Bica.

Deputatul a fugit in Ungaria si de atunci nu s-a mai intors in tara.

Joi, procurorii DNA au adresat o noua solicitare Camerei Deputatilor de ridicare a imunitatii in vederea arestarii preventive, intr-un alt dosar ANRP.

DNA cere din nou retinerea deputatului fugar Marko Attila

Intr-o interventie telefonica la postul Digi24, avocatul Eugen Iordachescu a declarat, joi, ca Marko Attila, clientul sau, considera ca acuzatiile ce i se aduc sunt nefondate, asa ca a decis "sa traiasca in alta tara".

Avocatul lui Marko Attila, deputatul cautat de DNA: A ales sa traiasca in alta tara

Ce spune liderul deputatilor UDMR

Contactat de Ziare.com, deputatul Mate Andras, liderul grupului deputatilor UDMR, a afirmat ca nu a mai discutat cu colegul sau Marko Attila de la disparitia sa.

Intrebat cum comenteaza decizia lui de a trai in alta tara decat cea in care este deputat, Mate Andras a explicat ca Marko Attila este deocamdata un om liber si poate face ce doreste.

"Ceea ce stiu este ca nu ia parte la lucrarile comisiei si plenului, asta stiu 100% pentru ca intotdeauna il trecem absent. Si stiu ca nu este dat in urmarire, deci, deocamdata poate trai unde doreste, pentru ca e om liber", ne-a declarat liderul deputatilor UDMR.

Deputatul fugar Marko Attila nu a comis nicio ilegalitate, sustine liderul UDMR, Kelemen Hunor

Deputatul UDMR fugar de 71 de zile NU se bucura de protectia Ungariei

Pe de alta parte, intrebat daca colegul sau incaseaza bani desi lipseste de la Parlament, Mate Andras a spus ca nu.

"Din cate stiu eu nu, pentru ca eu semnez actul prin care dumnealui este absent. Daca este absent, nu primeste bani. Si nu ia parte nici la alta activitate", a precizat acesta.

Potrivit reglementarilor legale in vigoare, Marko Attila nu poate fi sanctionat pentru ca lipseste de la lucrari si nu isi indeplineste obligatiile asumate fata de alegatori.

"Nu, pentru ca deputatul nu are nici atributii de serviciu, nu are nici orar. Tocmai asta este libertatea de a te misca. Daca nu te prezinti la 'serviciu', probabil alegatorii vor spune 'Nu-l mai trimitem' (in Parlament, n.red.).

Este o consecinta a votului imperativ: daca vreau particip la vot, daca nu, ma abtin sau ies. Amintiti-va de greva parlamentara a colegilor de la PSD (din 2012, n.red.) ", a mai declarat liderul deputatilor UDMR.

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Marjo Attila DNA deputat urmarit, #Marko Attila condamnat, #Mate Andras Marko Attila DNA , #deputat
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Alegatorii l-au trimis in Ungaria. "Legatorii" il vor in RO.
Poza bum
bum
rank 5
o sa va dea in judecata ca e urmărit si o să-i plătiți despăgubiri !