Deputatii condusi de Zgonea se tem de procurorii europeni - Au votat contra Comisiei Europene

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 18:11
4344 citiri
Deputatii condusi de Zgonea se tem de procurorii europeni - Au votat contra Comisiei Europene
Foto: Arhiva

Camera Deputatilor a trimis la Bruxelles un aviz negativ cu privire la propunerea Comisiei Europene de infiintare a Parchetului European. Avizul poarta si semnatura deputatului PNL Relu Fenechiu, condamnat in prima instanta la 5 ani de inchisoare cu executare pentru coruptie.

Jurnalistii de la Evenimentul Zilei scriu ca decizia Camerei Deputatilor arata ca deputatii romani se tem de infiintarea unui Parchet European care sa ancheteze fraudele cu fonduri UE comise pe teritoriul Romaniei.

Intentia Comisiei Europene este ca acest tip de fraude sa fie cercetate de procurori europeni complet independenti de structurile administrative sau politice din tarile in care se produc infractiunile anchetate. Mai mult, procurorii europeni vor putea cere ridicarea imunitatii demnitarilor suspectati de fapte de coruptie si vor avea sub control autoritatile nationale de aplicare a legii.

"Am innebunit cu atata justitie peste justitie", a comentat pentru EVZ deputatul Relu Fenechiu, presedintele Comisiei de Afaceri Europene, cea care a avizat negativ propunerea. Fenechiu sustine ca exista riscul aparitiei unor abuzuri comise de procurorii europeni, iar deputatii romani se mai plang si ca sintagma "interese financiare europene" este neclara.

Spre deosebire de Camera Deputatilor, Senatul a avizat favorabil propunerea Comisiei Europene.

Un vot in unanimitate si nu prea

Conform Sintezei lucrarilor Comisiei pentru Afaceri europene din perioada 22-24 octombrie publicata pe site-ul Camerei Deputatilor, la sedinta din 22 octombrie a participat si un director din Ministerul Justitiei, iar lucrurile pareau sa se indrepte intr-o directie favorabila. A doua zi insa, s-a decis ca "in urma dezbaterilor in sedinta comisiei din data de 22 octombrie, membrii comisiei au hotarat cu unanimitate de voturi, sa pronunte un aviz motivat, in sensul ca propunerea de Regulament nu este conforma cu principiul subsidiaritatii".

La ambele sedinte conduse de vicepresedintele comisiei, Bogdan Niculescu Duvaz (PSD), figureaza ca a fost prezenta si Roberta Anastase, deputat PDL.

Contactata de Ziare.com pentru a afla de ce au votat democrat-liberalii din comisie impotriva acestei initiative, Roberta Anastase a dezvaluit ca nu a fost prezenta la vot, iar cel care a decis rasturnarea de situatie a fost Bogdan Niculescu Duvaz.

"Expertii comisiei construisera o opinie pozitiva. La punctul acela nu am fost prezenta la comisie, pentru ca eu fac parte si din Comisia de Munca, unde era sedinta exact la aceeasi ora si pentru ca ma interesa un punct de pe ordinea de zi m-am dus intai acolo, fiind absolut linistita stiind ca, in general, opinia expertilor este si cea care ramane mai departe, mai ales pe chestiuni europene, unde sunt angajamente, sunt aspecte cu caracter tehnic si mai putin politic.

Inteleg ca sedinta a fost condusa de domnul Duvaz, iar aceasta a fost solicitarea dumnealui, de a se schimba dintr-o solutie pozitiva in una negativa", ne-a declarat deputatul PDL.

Totodata, Roberta Anastase a mai precizat ca la nivelul Camerei Deputatilor "procedura a fost indeplinita, totul a fost trecut prin Biroul Permanent si nu a existat niciun punct de vedere advers".

Din fericire, Romania nu a iesit in evidenta cu acest aviz dat impotriva propunerii Comisiei Europene, mai ales ca el in buna masura consultativ.

"Bine ca nu din cauza noastra s-a blocat procedura. Inteleg ca erau deja 14 tari care inaintea noastra au dat aviz negativ, deci procedura oricum era blocata (...) In asemenea cazuri, proiectul se intoarce la initiator, fie pentru inchiderea subiectului, fie pentru reanalizarea lui.

Dar eu nu cred ca se va inchide subiectul, probabil ca se va reanaliza din punct de vedere al principiului subsidiaritatii, in sensul clarificarii pe diverse nivele, local versus european. Eu cred ca nu demarau procedura daca nu era si sustinuta la nivel european", ne-a mai declarat Roberta Anastase.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#vot deputati procurori europeni, #infiintare Parchet european, #Roberta Anastase procurori europeni , #camera deputatilor