Democratia in lume: Ce schimbari s-au produs in 2012 si ce tari se afla in declin

Luni, 22 Aprilie 2013, ora 17:46
5577 citiri
Democratia in lume: Ce schimbari s-au produs in 2012 si ce tari se afla in declin
Foto: greens.org.au

Daca cele mai opresive state din lume au inceput sa faca pasi importanti catre democratie, aceasta a batut pasul pe loc la nivel mondial, anul trecut, comparativ cu 2011.

Aceasta este concluzia raportului anual privind democratia globala din 2012, publicat recent de The Economist Intelligence Unit. Rezultatele arata ca avansul democratic a stagnat anul precedent, in sensul in care nu s-au inregistrat nici progrese, dar nici regrese semnificative, relateaza The Huffington Post.

The Democracy Index analizeaza in fiecare an 165 de tari pentru a arata care este nivelul democratiei din fiecare stat, dar si la nivel mondial. Acesta foloseste cinci criterii: procesul electoral si pluralismul, libertatea civila, functionarea guvernului, participarea politica si cultura politica. Totodata, fiecare natiune este incadrata intr-una dintre cele patru categorii - democratie deplina, democratie cu lipsuri, regim hibrid si regim autoritar.

Fara sa vina ca o surpriza, datele au aratat ca statele cele mai democratice sunt cele din zona scandinava, Norvegia, Suedia, Islanda si Danemarca ocupand primele patru pozitii, in timp ce Noua Zeelanda se afla pe locul cinci.

In general, jumatate dintre tari au o forma de guvernamant democratica intr-o masura mai mica sau mai mare. Totusi, numai 15% se bucura de democratie deplina, in timp ce o treime dintre natiuni se afla sub conducerea unui regim autoritar.

Raportul mai arata ca unele tari din vest se straduiesc sa mentina un anumit nivel de democratie, in conditiile in care sunt nevoite sa sacrifice libertatile civile in folosul sigurantei nationale, se confrunta cu lupte politice interne, iar participarea politicienilor este in scadere.

In aceasta situatie se afla si Statele Unite care se situeaza pe locul 21 in topul celor mai democratice tari din lume, dupa tari precum Uruguay, Coreea de Sud sau Insula Mauritius.

Criza financiara a afectat democratia din Europa

De asemenea, criza financiara care a inceput in 2008 a dus la erodarea democratiei, in special in Europa. Cinci tari din zona euro au experimentat un declin al democratiei in 2012 fata de anul precedent, si anume Grecia, Italia, Portugalia, Spania si Irlanda, in conditiile in care criza din Grecia si Italia a dus la masuri severe de austeritate si inlocuirea liderilor politici alesi de electorat cu un guvern dominat de tehnocrati.

Cele mai semnificative schimbari pozitive s-au produs in Orientul Mijlociu si in Africa de Nord. Din 2011 pana in 2012, trei tari din aceste regiuni, respectiv Libia, Egipt si Maroc, au trecut de la un regim autoritar la unul hibrid.

Mai mult, indicele democratiei in cazul Libiei a crescut cel mai mult la nivel mondial. Cu toate acestea, cele doua regiuni raman printre cele mai opresive din lume, in conditiile in care 12 din 20 de tari se afla sub conducerea unor lideri autoritari.

Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Ciolacu a vorbit cu vicepreședintele Turciei despre colaborarea militară: ”Pentru a putea asigura securitatea la Marea Neagră”
Premierul Marcel Ciolacu a avut, vineri, o întâlnire cu vicepreşedintele Turciei, Cevdet Yılmaz şi a precizat că a discutat cu acesta, printre altele, despre proiectele de colaborare cu...
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Firea, încrezătoare că va câștiga Primăria Capitalei: ”Bucureștiul arată mult mai rău decât acum 4 ani”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat vineri că are încredere în şansele sale la alegeri, pentru că Bucureştiul arată "mult mai rău decât acum patru ani"....
#democratie mondial, #index democratie 2013, #indice democratie 2013, #indice democratie mondial, #tari democratice , #democratie