Demisie in bloc de la conducerea Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor UPDATE Reactia lui Ponta

Luni, 02 Martie 2015, ora 12:08
11032 citiri
Demisie in bloc de la conducerea Autoritatii pentru Restituirea Proprietatilor UPDATE Reactia lui Ponta
Foto: Arhiva (Lumea Justitiei)

Presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), George Baesu, si-a dat demisia de la sefia institutiei, alaturi de cei doi vicepresedinti.

Baesu i-a inaintat premierului Victor Ponta demisia sa si a celorlati membri ai conducerii, impreuna cu un memoriu in care reclama ca persoanele din conducerea ANRP sunt obligate sa achite amenzi pentru neplata la termen a titlurilor de despagubire, scrie Mediafax.

Seful Autoritatii a dezvaluit ca in memoriu este precizat faptul ca impotriva ANRP exista mii de procese in care se cere amendarea institutiei cu zeci de mii de euro.

Ginerele lui Basescu si nepotul lui Becali, beneficiarii celor mai banoase despagubiri de la ANRP

Sanctiunile ar trebui impuse pentru neemiterea sau neplata in termenul legal de 30 zile a titlurilor de despagubire in ceea ce priveste dosare vechi de cativa ani. In acest sens, exista deja decizii ale judecatorilor, care obliga institutia la plata amenzilor.

Baesu: Platim noi pentru ca altii au furat cat au putut

"Avem o situatie exceptionala la ANRP. Cred ca suntem singura institutie din Romania impotriva careia exista mii de procese in cadrul carora cetatenii cer amendare pentru neplata sau pentru neemiterea de titluri de despagubire. In conditiile Legii contenciosului administrativ, suntem in situatia in care instantele ne aplica amenzi nu pentru faptul ca nu am face bine ce facem, ci pentru ca nu facem in 30 de zile.

Cu alte cuvinte, ajungem noi, cei care am descoperit mizeria din domeniul retrocedarilor, sa platim pentru ca altii au furat cat au putut din acest domeniu, oamenii nemultumiti au facut procese in instanta, iar instantele astazi amendeaza pe cei care nu sunt in stare ca, in 30 de zile de cand apare o hotarare, sa fie in executare", a spus Baesu, potrivit surse citate.

Presedintele ANRP: La Bistrita s-au dat despagubiri la pret de Monte Carlo

Acesta a explicat ca, astfel, cei din conducerea ANRP ajung sa plateasca zeci de mii de euro: "Ajungem sa platim individual, cei care ne-am asumat sa spunem adevarul despre ce s-a intamplat in Romania in acest domeniu. Noi suntem plimbati prin toata tara pentru astfel de procese, iar legea astazi, asa cum e scrisa, este interpretata de unii in sensul ca putem fi amendati si in trecut".

Ponta: La ANRP avem o problema extrem de grava

Reactia premierului Victor Ponta nu a intarziat sa apara. Prim-ministrul a spus ca problema de la ANRP este foarte grava si ca demisia membrilor conducerii este justificata.

"La ANRP avem o problema extrem de grava. Pe de o parte, Parchetul face largi investigatii legate de modul in care s-au retrocedat, restitutit (proprietati - n.red.), (...) pe de alta parte, toata conducerea ANRP este amendata in fiecare zi de instante. Sunt intre ciocan si nicovala.

Pe luna februarie au amenzi de trei ori salariul. Si atunci trebuie sa gasim o solutie. Nu se poate sa ai presiunea amenzilor din partea instantelor. Sper sa gasim o solutie ca totusi ANRP sa functioneze, dar in conditii bune si corecte", a declarat Ponta.

Premierul considera justificat faptul ca "oamenii, decat sa faca ceva ilegal sau de plateasca de trei ori salariul, au preferat sa plece", adaugand ca ministrul Justitiei si cel al Finantelor incearca sa gaseasca o solutie.

"Eu spun ca au dreptate si ca nu putem continua asa", a conchis Victor Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, dispus să-i ia locul lui Cătălin Cîrstoiu în cursa pentru Primăria Capitalei. "Dacă partidul o cere, da"
Robert Negoiță, primarul Sectorului 3, a declarat, joi, 18 aprilie, la Realitatea Plus, că este dispus să candideze la Primăria Capitalei în locul lui Cătălin Cîrstoiu, dacă PSD îi cere...
#demisie ANRP, #sef ANRP demisie, #demise ANRP Ponta , #demisie