De la Caragiale la grotesc: 4 proiecte aidoma pentru votul prin corespondenta, nimic concret, doar lanturi umane

Miercuri, 10 Iunie 2015, ora 07:43
4673 citiri
De la Caragiale la grotesc: 4 proiecte aidoma pentru votul prin corespondenta, nimic concret, doar lanturi umane

La mai bine de jumatate de an dupa revolta diasporei, care nu a putut sa voteze la alegerile prezidentiale, nu exista inca o lege care sa permita tuturor romanilor de peste granite sa isi aleaga candidatul.

In Parlament zac nu mai putin de patru proiecte foarte asemanatoare ale votului prin corespondenta.

Pe langa cel initiat de Eugen Tomac, unul depus de liberali si unul mai vechi ce a trecut deja de Senat prin adoptare tacita, o initiativa similara a avut si PSD.

Votul prin corespondenta, praf in ochi pentru diaspora? Ce au facut politicienii pentru romanii de peste granita

Adrian Anghel a inregistrat la Senat, in calitate de prima camera sesizata, un proiect de lege privind organizarea, desfasurarea si exercitarea votului prin corespondenta de catre cetatenii romani din strainatate, chiar in saptamana in care liberalii depuneau motiunea de cenzura la adresa Guvernului pe tema votului prin corespondenta.

Proiectele ar urma sa intre in discutia comisiei de cod electoral, insa partidele mai au mult pana sa isi armonizeze viziunile. Declarativ, toti sustin ca proiectul lor e cel mai bun (chiar daca exista diferente foarte mici intre ele si era suficienta depunerea de amendamente, nu de proiecte noi).

Votul prin corespondenta pare oricum un cerc vicios in Parlament, in care politicienii, indiferent de partid, se acuza intre ei si paseaza responsabilitatea de la unul la altul.

O mica recapitulare

1. PSD scoate din sertar, in saptamana in care se depune si motiunea de cenzura, un proiect al votului prin corespondenta. Initiatorul, senatorul Adrian Anghel, a declarat pentru Ziare.com ca la acest proiect se lucreaza din 2011. Initiativa PSD a plecat, spre avizare, la Consiliul Legislativ si Guvern. PNL acuza ca in acest fel Ponta va putea spune, in ziua motiunii de cenzura, ca Guvernul s-a pronuntat in favoarea legii.

Votul prin corespondenta: De la punerea votului in plic pana la introducerea lui in urna

2. Dar aceiasi liberali depuneau in martie un proiect de lege pe aceasta tema, desi in sertarele din Parlament se afla unul similar, depus la Parlament de fostul ACL, inaintea campaniei electorale. Recent, pe 22 aprilie in acest an, a fost adoptat de Senat potrivit prevederilor art. 75 alin. (2) teza a III-a din Constitutia Romaniei, republicata. Adica tacit.

Mai mult decat atat, presedintele PMP, Eugen Tomac, declara in martie pentru Ziare.com ca "nu exista nicio diferenta" intre proiectul noilor liberali si cel depus deja de el in Parlament si acuza PNL de "un joc politic ieftin".

Votul prin corespondenta: PNL, acuzat de un joc politic ieftin - "Un proiect identic e deja in Parlament"

3. Un alt proiect al lui Tomac, tot pentru votul prin corespondenta, a fost respins in decembrie anul trecut, dupa prezidentiale. In plen, s-au inregistrat doar 8 voturi in favoarea proiectului si nici macar Eugen Tomac, initiatorul, nu a votat pentru proiectul sau. Tot atunci, presedintele Camerei Deputatilor, social-democratul Valeriu Zgonea, preciza ca votul prin corespondenta pentru prezidentiale va fi discutat peste cinci ani, cand va fi viitorul scrutin. Dar PSD tocmai a depus acum un nou proiect, si asa ne intoarcem din nou la punctul 1.

Votul prin corespondenta, respins de Parlament

Votul prin corespondenta si cel electronic, din nou in Parlament: "Testul suprem pentru clasa politica"

Si daca aceasta pasare a vinei pentru ca romanii din strainatate inca nu au o lege a votului prin corespondenta pare absurda, caragialesc este si ce se intampla vineri, la motiunea de cenzura depusa tocmai pe acest subiect. Liberalii si pesedistii isi impart cate doua laturi ale Palatului Parlamentul si organizeaza, la aceeasi ora, un lant uman imprejurul Casei Poporului.

Nu e banc! PNL si PSD isi impart jumi-juma Casa Poporului pentru proteste: doua laturi de fiecare

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#vot corespondenta PSD, #vot corespondenta proiecte PNL, #vot corespondenta Tomac Parlament , #lege