De ce vrem un print strain?

Luni, 16 Mai 2016, ora 09:47 8055 citiri

In ultima vreme, a sporit numarul vocilor ce aduc in dezbaterea publica modele politice externe. Unele dintre propuneri sunt cel putin surprinzatoare.

Monica Macovei, de pilda, a cerut ca alegerile din Bucuresti sa fie amanate si, ca sa convinga audienta, a oferit drept exemplu Georgia. Aici scrutinul s-ar fi reprogramat "in vreo doua judete". Nu-i clar ce voia liderul M10, intrucat alegerile locale gruzine au fost amanate si-n 2001, si-n 2014, dar pe intreg teritoriul tarii, nu intr-o parte a acestuia.

Ioan Iovescu, senator UNPR, are o alta busola politica: Suedia. A preluat de-acolo ideea ca ziua de lucru sa aiba doar sase ore. Admiratia sa fata de nordici pare sa fie atat de coplesitoare incat exprimarea ei in romana a fost mult nesocotita: "Cei care lucreaza in fabrici pe banda, nu este usor ca opt ore sa tragi".

Bogdan Diaconu, deputat PRU, s-a indragostit, in schimb, de Germania, dar numai pentru a cere imitarea protestelor anti-imigranti, puse, zice el, sub lozinca "Merkel, ia-ti musulmanii si pleaca!". Ideea ipochimenului e sa-i altoiasca pe "politicienii romani care si-au dat acceptul pentru primirea imigrantilor". Reamintesc ca gazduim fix 15 refugiati.

Robert Negoita, primar PSD, are si el pasiunea modelelor straine, dar concluziile lui sunt net favorabile taberei patriotice. Edilul a anuntat, dupa analize temeinice la fata locului, ca "parcul IOR e cu cateva etaje mai sus decat Central Park din New York". America nu e la nivelul nostru: e adevarat ca suntem pe primul loc in lume la borduri si jgheaburi inutile.

Marian Munteanu, fostul lider al studentilor din Piata Universitatii, a fost infatisat de catre cei care l-au propus la Primaria Capitalei drept o copie a conservatorilor din Polonia. Un grup de intelectuali a replicat, zicand ca oamenii lui Jaroslaw Kaczynski "seamana cu Munteanu cat Solidaritatea cu Virgil Magureanu", seful SRI, numit de Ion Iliescu in 1990.

Victor Ponta l-a atacat pe Klaus Iohannis, oferindu-i drept exemplu de politica externa Albania. Mai precis, el a pus pe Facebook o poza de la o intalnire a lui Obama cu premierul Edi Rama, sugerand ca presedintele roman n-ar putea fi primit la Casa Alba. Deunazi, dottore zicea c-ar avea stramosi albanezi. Acum, a devenit ironic cu ei. Sau arogant?

Exemplele ar putea continua. Ce este cert e faptul ca, daca ne uitam la istoria noastra recenta, modelele externe s-au diversificat mult.

La inceputul anilor '90, stanga chema in ajutor sabloane economice, mai precis modelul japonez sau cel suedez. In schimb, dreapta avea in minte un model politic, drept pentru care cel mai popular refren din Piata Universitatii a fost: "cine-a stat cinci ani la rusi/Nu poate gandi ca Bush". Acum se amesteca inspiratii din tarile UE, dar si din vecinatatea ei.

Daca privim lucrurile dintr-o perspectiva mai larga, vedem reaparand vechea problema a "printului strain", adica a modernizarii prin occidentalizare.

Tema a fost intoarsa pe toate fetele in secolul al XIX-lea, cand a fost creata Romania. Iata de ce nu-i de mirare ca si tabara monarhista de la noi e framantata de discordie. Intr-adevar, daca unii admiratori ai Coroanei regreta parasirea Casei de Hohenzollern, altii viseaza la inscaunarea printului Charles sub numele Carol al III-lea.

O propunere inedita a venit de la Alexandru Muraru, un istoric care vorbeste in "numele unei generatii care s-a nascut in noiembrie 2014 si noiembrie 2015". Cu acest dublu certificat de nastere in buzunar, el a argumentat c-ar trebui sa luam exemplu de la Muntenegru, pentru a reglementa, in interiorul republicii, statutul Casei Regale a Romaniei.

Uneori, modelul strain impinge, iata!, la eclectism institutional. Cine e atras de mondenitati va fi cu siguranta tare fericit. Mai ales in luna mai. Pe 9 va putea merge la Cotroceni, sarbatorind alaturi de presedinte Ziua Europei, pentru ca a doua zi sa dea o fuga pana la Peles, pentru Ziua Regelui. Desigur, cu redingota a la francaise sau, dupa caz, cu palarie a l'anglaise.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News