De ce ”sistemul titirez” nu e o soluție de guvernare a unui stat democratic, european și occidental

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 09:54 3474 citiri

Cu ocuparea funcției de prim-ministru în sistemul titirez („prin rotație”) este așa: schimbarea premierului înseamnă schimbarea guvernului.

Înseamnă că, în fiecare an, guvernul în funcție să își dea demisia, Președintele României să consulte partidele parlamentare, să nominalizeze premierul care urmează prin rotație, acesta să depună în Parlamentul României programul său de guvernare și lista miniștrilor, care să fie dezbătute în comisiile parlamentare, apoi să fie votat noul guvern și, în final, Președintele României să primească jurământul de la membrii noului guvern.

Ceea ce nu ar fi o problemă, că toți ăștia (Președintele României, premierul României, Parlamentul României) oricum au timp și oricum le place să participe la ceremonii și să facă gesturi de paradă.

Problema e una singură. Toată ceremonia de schimbare prin metoda titirez a premierului României se inițializează prin demisia premierului în funcție.

Aici avem două precedente. Unul este cel al lui Popescu-Tăriceanu, care trebuia, conform înțelegerii dintre liberalii săi și democrații lui Băsescu, să își dea demisia după câteva luni de la instalare, pentru a forța alegeri anticipate, ce ar fi dus la alegeri simultane pentru președinte și parlament, peste alți patru ani, doar ca formă de faultare a Constituției României, de curând amendată, la acea vreme. La care Popescu-Tăriceanu nu și-a dat demisia, președintele Băsescu s-a supărat, iar guvernul a rămas același pentru următorii trei ani.

Celălalt precedent este cel al lui Grindeanu, căruia Dragnea, șeful lui de atunci, i-a cerut să își dea demisia, deoarece nu mai corespundea exigențelor sale, iar Grindeanu a zis nu. Și așa a rămas, până când guvernul său a fost îndepărtat prin moțiune de cenzură.

Deci, dacă titirezul guvernamental nu se va învârti de la sine și unul dintre premierii care trebuie să se rotească se ancrasează pe scaun, se ajunge la moțiunea de cenzură și la situația actuală, în care, de frica anticipatelor, parlamentarii parlamentează formarea unui nou guvern, la nesfârșit, cu premierul demis continuând să facă de râs ideea de democrație, în România.

De unde rezultă că nu. Titirezul nu e o soluție de guvernare a unui stat democratic, european și occidental.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News