De ce pierde Romania un loc in PE si cate posturi poate castiga PDL la europarlamentare

Vineri, 22 Februarie 2013, ora 07:57
6543 citiri
De ce pierde Romania un loc in PE si cate posturi poate castiga PDL la europarlamentare

Europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu explica de ce Romania face parte dintre tarile care vor pierde un loc de deputat in viitoarea legislatura a Parlamentului European, dar face si previziuni referitor la cate locuri poate obtine PDL la alegerile europarlamentare din 2014.

Vicepresedinte al grupului Partidului Popular European, Marian-Jean Marinescu a precizat pentru Ziare.com mecanismul si motivele pentru care Romania si alte 11 tari vor avea un europarlamentar mai putin, incepand cu 2014, potrivit site-ului Parlamentului European.

"In Tratatul de la Lisabona s-a specificat ca Parlamentul European poate sa aiba maximum 751 de membri. Avand in vedere ca intra Croatia, care are 12 membri, trebuie sa se micsoreze numarul de parlamentari. Pierde Germania trei - cei trei pe care oricum trebuia sa ii piarda - incepand cu 2014. Si apoi sunt alte 12 tari care pierd cate unul.

De ce Romania? Da, se poate pune o asa intrebare, dar poti sa spui si de ce Austria, de ce Portugalia, de ce Irlanda, de ce foarte multe alte tari. (...) De ce Romania? Pentru ca trebuia sa existe 12 state de la care sa se scada. Si s-a luat de la cele din mijloc, pentru ca cele de sus oricum ele sunt mai jos decat ar vrea ele sa aiba ca reprezentare", a explicat democrat-liberalul.

Scaderea numarului de europarlamentari, fara legatura cu scaderea demografica

Acesta a subliniat ca si Croatia "pierde" un loc, desi nu se afla inca in Uniunea Europeana, tara urmand sa primeasca 11 locuri in Parlamentul European, in loc de 12. Totodata, el a lamurit ca scaderea numarului de europarlamentari nu are legatura cu scaderea demografica cu care s-a confruntat Romania in ultimii ani, accentul nefiind pus pe o reprezentare proportionala cu populatia, pentru ca astfel ar insemna ca Germania sa aiba 150 de europarlamentari, insa numarul maxim admis in Tratat este de 96, iar numarul minim de 6 eurodeputati.

"Se incearca sa se aplice regula ca numarul de cetateni pe care ii reprezinta un deputat din cele 28 de tari sa creasca, incepand de jos, de la ultima tara, sa fie o progresie. Sa nu existe situatii sa ai o tara cu un numar de parlamentari mai mic decat tara din fata ei (in topul descrescator al populatiei statelor membre UE - n.red.).

Imparti numarul populatiei la numarul deputatilor si iti da un numar. Ar trebui, de la ultima, de jos, de la Malta, pana sus la Germania, sa creasca acel numar tot timpul", a dezvoltat Marian-Jean Marinescu, care a dat si exemplul unei exceptii, Spania avand mai multi cetateni reprezentati de un singur eurodeputat decat Franta, cu toate ca Franta are o populatie mai numeroasa si, implicit, mai multi europarlamentari.

Europarlamentarul PDL a marturisit ca toate cele 12 state sunt nemultumite, fiind "foarte multe discutii" in acest sens, insa decizia va fi luata in Consiliul European.

Mai putine locuri in Parlamentul European dupa alegerile din 2014 - cat pierde Romania

Dupa alegerile din 2014, Parlamentul European trebuie sa aiba 751 de membri, cu 15 mai putin decat in prezent, astfel ca unele state vor avea mai putini eurodeputati, printre ele aflandu-se si Romania, care va avea un loc in minus, in timp ce Germania va pierde trei, pentru a ajunge la limita maxima de 96 de europarlamentari.

Grecia, Belgia, Portugalia, Cehia, Ungaria, Austria, Bulgaria, Irlanda, Croatia, Lituania si Letonia sunt celelalte tari care vor pierde fiecare cate un loc.

Solutia propusa de comisia parlamentara a fost aprobata cu 21 de voturi pentru, si o abtinere. Numarul de locuri nu va creste pentru niciunul dintre statele membre.

Marian-Jean Marinescu: PDL poate obtine 25-30% la europarlamentare

Vorbind despre viitoarele alegeri europarlamentare, Marian-Jean Marinescu considera ca e prea devreme de apreciat care sunt sansele PDL sa isi pastreze numarul actual de europarlamentari, 11.

"11 ar insemna, din 32, 34-35 la suta. Bun, poate nu atat, dar pe undeva pe la 25-30 la suta eu cred ca este posibil", a precizat eurodeputatul.

Intrebat daca vor candida toti actualii europarlamentari, acesta a raspuns: "Nu stiu, nu stiu, mai e mult pana atunci (rade)".

"Stiu ca e o intrebare care se pune, dar mai e un an si ceva pana atunci. Un an sa spunem, ca oricum in februarie ar trebui sa se stie care, ce si cum.

Depinde si de activitatea pe care ai depus-o aici, poate n-ai depus o activitate suficienta, poate sunt altii acasa, care au lucrat in partid, au depus o activitate politica buna si acum vor sa fie parlamentari europeni si sa ii inlocuiasca pe cei care sunt aici. Nimic nu e definitiv in viata. Totdeauna exista o schimbare, o evolutie", a apreciat democrat-liberalul, subliniind ca, in anul 2009, s-a schimbat 50 la suta din Parlamentul European.

Stolojan indeamna la calm in PDL si vorbeste despre sansele partidului la europarlamentare

Acesta a afirmat ca nu s-a facut nicio evaluare in PDL cu privire la activitatea de pana acum a europarlamentarilor, fiecare dintre acestia depunand rapoarte de activitate o data pe an, iar sarcina acestei evaluari ar trebui sa revina, cel mai probabil, conducerii partidului, respectiv Biroului Permanent National.

Intrebat care sunt sansele ca grupul Partidului Popular European sa-si pastreze pozitia de lider in ce priveste reprezentarea in Parlamentul European, vicepresedintele acestui grup a raspuns: "Au fost evolutii in Europa, dar si intr-o directie si in cealalta".

"Adica in Danemarca au castigat socialistii, dupa populari, in Spania au castigat popularii dupa socialisti. In Franta au castigat socialistii dupa populari. In general, cine a fost la guvernare in timpul crizei a avut probleme la alegeri, daca au fost alegeri. Eu zic ca sanse exista. (...) Lucrurile sunt schimbare in permanenta. Chiar daca au castigat intr-un stat socialistii, dupa aceea trebuie sa raspunda la ceea ce spuneau in campanie si atunci lumea vede si s-ar putea sa existe reversul pentru europene, in 2014. Eu zic ca raportul de forte pe acolo va fi, tot asa se va pastra", este de parere europarlamentarul PDL.

Afirmatia lui Cristian Preda despre Theodor Stolojan, "inutila"

Nu in ultimul rand, comentand afirmatiile europarlamentarului PDL Cristian Preda la adresa colegului sau din Parlamentul European si din PDL, Theodor Stolojan, Marian-Jean Marinescu a spus: "Cred ca domnul Stolojan trebuie respectat, cum de altfel toti colegii trebuiesc respectati, daca vrem sa ne comportam normal, nu?".

"Nu cred ca a inceput niciun razboi psihologic. In politica tot timpul trebuie sa fii atent la ce se intampla in jurul tau si de la competitori, si de la cei care sunt alaturi de tine. (...) Dupa parerea mea, o afirmatie inutila. Eu nici macar nu l-am auzit vreodata pe domnul Stolojan spunand ca iese la pensie. E inutila, nu avea niciun rost aceasta afirmatie", a conchis europarlamentarul PDL.

Blaga il ataca pe Cristi Preda: Straluceste prin lipsa, se teme de candidatura lui Stolojan?

Intr-un interviu acordat EVZ, Cristian Preda a declarat ca, la Parlamentul European, Theodor Stolojan "ne spune ca ar iesi la pensie, iar in tara face campanie pentru Blaga".

"In acest moment, urgenta momentului nu este dezgroparea insignelor de acum 20 de ani. In acest context mi se pare absolut ridicola postura in care s-a pus fostul premier Stolojan. Dupa ce l-ai incurcat pe Traian Basescu in 2008, refuzand sa-ti asumi responsabilitatea unei guvernari, sa dai acum lectii presedintelui pe care l-ai tradat? Mie mi se pare o eroare. Nu sunt in postura de a-i da lectii domnului Stolojan, dar prea mult e prea mult.

La Parlament ne spune ca ar iesi la pensie, iar in tara face campanie pentru Blaga", a punctat Cristian Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Marian Jean Marinescu europarlamentari PDL, #Romania pierdere loc Parlamentul European, #europarlamentari romani PE , #europarlamentar