De ce mai exista Opozitia? (Opinii)

Marti, 23 August 2011, ora 23:40
2940 citiri
De ce mai exista Opozitia? (Opinii)
Foto: 9am.ro

Dezechilibrele politicii romanesti sunt tot mai evidente. Aproape ca nu este lider al Puterii, ca sa nu mai vorbim de oficinele si ofiterii sai de presa, acoperiti tot mai straveziu, sa nu-si bata joc de Opozitie ori sa n-o infiereze proletcultist, sa nu-i dreseze procese de intentie, unele de o gogomanie specifica societatilor primitive.

Fireste, mesajele politice trebuie sa aiba forma si fondul adecvate segmentului electoral caruia i se adreseaza, or asta inseamna ca, in conceptia liderilor PD-L, electoratul portocaliu are o conditie intelectuala foarte joasa daca gusta astfel de mitocanii: "liderii Opozitiei ar fi dat chef daca se scufunda tara", fiind "cei mai populisti si iresponsabili din Europa". Cu ei "eram demult in colaps, mai rau decat Grecia si Portugalia". De aceea "Ponta si Antonescu vor ajunge la muzeul antichitatilor politice din Romania".

Romania mai este in Europa?

Nu cred ca d. Boc are proprietatea termenilor. Si-ar da seama ca Domnia Sa reprezinta totusi o entitate statala membra a UE. De aceea, poate ar trebui sa i se spuna ca, fiind un inalt demnitar roman, gogoritele tot mai frecvente ii apar in coloanele marilor agentii de presa, dand o nota jalnica asupra modului de a face politica in Romania. Ar retine ceva macar din reactiile cititorilor educati. Oricum, in analele civilizatiei politice nu s-au mai intalnit vreodata astfel de barbarisme.

Nu doar liderii partidelor din arcul guvernamental ies cu exprimari bombastic-vituperante, ci chiar dl Sever Voinescu, candva o speranta a elitei intelectuale: "Doamne fereste! S-a dovedit ca Romania e iubita de Dumnezeu si nu se va putea intampla o asemenea nenorocire", adica biata tarisoara caragialesca, buna inca 4 ani de muls si rasmuls, sa cada in ghearele USL!

Batjocura identitara

De altfel, degradarea spatiului politic si desconsiderarea poporenilor, mai cu seama a celor neinstruiti, sunt tendinte generale ale politicianismului autohton si ale multilor filfizoni, ale savantilor autodeclarati care isi dau cu parerea despre toate marile contradictii universale.

Va puteti imagina un politician ca P.P. Carp sau un jurnalist ca Mihai Eminescu sa atribuie poporului roman caracteristicile anusului, ale fecalei sau ale urinei? Iar respectivii sa conduca destinele culturii romanesti? In Romania de azi e posibil.

Nu stiu cat cantaresc asemenea injurii, nu neaparat antinationale, cat descalificante pentru tinuta oricarui ins decent, dar vina lipsei de educatie nu doar civica a populatiei apartine tuturor celor ce s-au perindat la putere pana acum, intr-o masura ori alta, iar situatia aceasta realmente nu mai poate sa dureze. Nicio reforma nu va fi posibila fara suport popular masiv. Ceea ce s-ar putea sa convina unor formatiuni politice.

Marotele Puterii

Mereu in autogratularile Puterii apar doua marote, repetate fara noima: situatia Greciei, a Portugaliei, chiar a Italiei ori a Spaniei si populismul Opozitiei. Guvernantii nu vor si pace sa inteleaga ca pentru romani situatia grecilor, a ibericilor, a italienilor este de invidiat: pensiile si salariile lor, calitatea serviciilor sunt de 4-8 ori mai sus ca ale noastre. De aceea cateva milioane bune de romani aflati acolo la lucru nici nu vor sa auda de intoarcerea acasa. Din contra, au depus actele pentru alta cetatenie.

Iar populista nu poate fi Opozitia, deoarece nu ea "satisface revendicarile populare imediate, fara o finalitate pe termen lung" (Larousse), ci Guvernul, prin cadouri si mita electorale. Opozitia, in schimb, poate fi acuzata de ipocrizie si demagogie, cele ce, sa recunoastem cinstit, i-au adus la putere si pe presedinte si pe partidul sau. Sansa lor a fost ca au inspirat alegatorilor incredere, iar minciunile lor au prins.

Opozitia asteapta sa fie data afara?

In conditiile in care nu a putut schimba macar o virgula in actele Legislativului, caci legile ultimilor doi ani au trecut prin angajarea raspunderii Executivului, Opozitia a ajuns ciuca batailor de joc a Puterii si a presei portocalii, iar tinicheaua asta, odata legata de coada, s-ar putea sa greveze fatal asupra rezultatelor viitorului scrutin. Or asa ceva deja se intampla.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Opozitie Putere Executiv Boc, #populist demagogie ipocrizie, #degradare limbaj politic , #opozitie