De ce avem putine femei in politica (Opinii)

Joi, 05 Mai 2011, ora 23:14
2709 citiri
De ce avem putine femei in politica (Opinii)
Foto: realitatea.net

Odata cu iesirea in prim-plan a vedetelor feminine din PD-L, se relanseaza discursul politicianist asupra discriminarii in promovarea femeilor la varful politicii si, mai ales, la varful Puterii.

Discutia despre egalitatea de sanse e veche, dar abia regimurile democratice si miscarile feministe ale secolului trecut au stabilit un cadru oarecum acceptabil. In schimb, in functie de interese de moment, ne place sa redeschidem frontul, fie sa ne manifestam frustrarea, fie sa ne motivam lupta contra adversarului.

Daca batalia politica e de inteles, deranjeaza lipsa de viziune si punerea corecta in termeni. Nu poti sa vii dupa atatea alternante de regim cica democratic si sa acuzi discriminarea cu aceleasi marote proletcultiste din documentele defunctului partid comunist.

Nicaieri in lume, nici macar in Franta, pe care ne-am luat-o grabiti ca model, procentele obligatorii de 25-50% pe listele electorale ori in functii publice n-au rezolvat nicidecum problematica reprezentarii feminine.

Cine si ce a facut rau miscarii feministe?

Ceea ce a facut mult rau miscarii noastre feministe a fost tocmai promovarea pe alte criterii decat cele legate de valoare intelectuala, competenta si moralitate, iar figurile fatale ori sinistre ale Elenei Lupescu, Anei Pauker, Elenei Ceausescu, Tamarei Dobrin, Suzanei Gadea ori Anetei Spornic au compromis pentru multa vreme devenirea unor personalitati oricat de valoroase.

Dupa Revolutie, implicarea sexului frumos in politica a cunoscut doua abordari, una frecventa, legata de PR si advertising partizan, care a scos in fata femeia decorativa si alta firava, pragmatic-liberala, dar fireasca a reusitei pe baza propriei activitati si a meritelor personale.

De cand e lumea se stie ca barbatii puternici sunt manevrati cu usurinta de mame, neveste, amante, ca in spatele carierei masculine de exceptie se afla mai totdeauna o femeie la fel de puternica, ceea ce le sporeste importanta in luarea deciziei. Formal, insa, acestora nu li s-au recunoscut meritele, nici sacrificiile, caci laureat a fost mereu sexul tare.

Despre discursul feminist

Numai ca discursul feministelor este la fel de belicos ca si al masculilor Alpha ori Zoon Politikon. Ele considera pe buna dreptate ca "prostia si ticalosia sunt egal partajate intre sexe", ca "femeile nu se sustin una pe alta", ca ele "nu voteaza femei".

E adevarat, dar reprosurile manioase disimuleaza neimpliniri, invidii, frustrari incompatibile cu profesionalismul politic, dedicat binelui comun. Nu e nevoie ca femeile sa aiba spirit de gasca sau de clan asemeni politrucilor actuali, ci de crearea unui trend, a unor strategii politice innoitoare pe care sa le puna in opera cu pasiune. Ceea ce nu s-a intamplat.

Si e de mirare. Unele dintre protagoniste ca Monica Macovei, Andreea Paul Wass, Ana Birchall etc. sunt purtatoare de mesaj si formatoare de opinii ale partidelor de care apartin, au fost manageri de succes ori sunt autoare ale unor carti de politica si economie.

Sa nu stie cum se construieste si se lanseaza in spatiul public un "political stream" ori un program reformator, cum se alcatuieste un grup ori o majoritate care sa le impuna in prima scena?

Misoginism si subdezvoltare

Poate de aceea reusitele ultimelor doua decenii le numeri pe degete. Asta insa nu le indreptateste sa acuze misoginismul societatii, nici subdezvoltarea... Demersul lor sugereaza mai degraba politicianismul, goana dupa publicitate si notorietate, mizand pe captarea bunavointei barbatilor detinatori si de paine, si de cutit. Acelasi lucru il fac si colegii lor de peste doua decenii, iar rezultatele ne ingrozesc.

Si, apoi, de cate ori au observat domniile lor arta si stiinta guvernarii, meritocratia la lucru in Romania? Chiar daca multi dintre lideri s-au invrednicit sa absolve scoli inalte de stiinte politice, prea putini au pus in practica o farama de doctrina politica, economica, sociala.

Diriguitorii nostri, fara nicio discriminare de sex, sunt toti mari personalitati mesianice, carismatice, de neinlocuit. Sunt prea grozavi ca sa mai aiba ceva de invatat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#femei politica, #miscarea feminista Romania, #discriminare promovarea femeilor , #politica interna