Dan Sova: USL accepta comasarea doar prin alegeri anticipate

Duminica, 04 Decembrie 2011, ora 14:42
2309 citiri
Dan Sova: USL accepta comasarea doar prin alegeri anticipate
Foto: Arhiva

Senatorul PSD, Dan Sova, a declarat ca USL este de acord cu solutia comasarii alegerilor doar daca parlamentarele sunt facute mai devreme, prin alegeri anticipate.

"Nu putem fi de acord cu o decizie nedemocratica, prin care cei de la PDL doresc sa induca in eroare electoratul si sa-si bata joc de alegeri. Opozitia accepta comasarea doar daca aceasta se produce prin devansarea parlamentarelor, adica prin alegeri parlamentare anticipate", a afirmat Sova.

"USL a sustinut in permanenta necesitatea organizarii de alegeri parlamentare anticipate pentru a avea un parlament legitim si un guvern care sa aiba sprijinul populatiei pentru masurile anti-criza. Din pacate, PDL a distrus orice dialog social, s-a indepartat de societate, a impus o politica a dictatului, iar acum se teme de votul romanilor", a adaugat el.

MAI a lansat in dezbatere publica proiectul privind alegerile din 2012, insa calculele facute in baza lui arata nu o scadere a numarului de parlamentari, asa cum anuntase coalitia, ci o crestere a acestuia.

Vicepresedintele PNL Mihai Voicu a explicat faptul ca, potrivit proiectului propus de MAI, numarul senatorilor creste de la 137, cat este in prezent, la 142, iar numarul deputatilor se mareste de la 334, cati s-au ales in 2008, la 345, astfel ca reducerea promisa de putere nu este pusa in aplicare.

In urma cu cateva saptamani, coalitia anuntase ca s-a decis reducerea numarului de parlamentari la aproximativ 388 - 300 de deputati si 88 de senatori. La momentul respectiv, Kelemen Hunor a declarat ca, in cadrul sedintei coalitiei, s-a decis promovarea unui sistem de vot mixt pentru Camera, prin vot uninominal si lista nationala de compensare, iar senatorii sa fie alesi uninominal, cate doi pe fiecare judet si cate unul pe sector.

Kelemen a afirmat ca, in coalitie, s-a cazut de acord in legatura cu cateva principii privind sistemul electoral din 2012, precizand ca, in baza intelegerii pe aceste principii, s-a agreat si comasarea alegerilor in noiembrie 2012.

Astfel, coalitia a decis sa se pastreze sistemul bicameral, iar alegerea pentru Camera Deputatilor sa aiba loc in baza unui sistem mixt - circa 65% prin vot uninominal, iar circa 35% dintre deputati vor fi alesi pe o lista nationala de compensare, urmand ca numarul total al deputatilor sa ajunga la aproximativ 300.

Pentru Senat, proportia va fi de doi senatori pentru fiecare judet, indiferent de marimea judetului, si cate un senat pentru fiecare sector, rezultand intr-un total de 88 de senatori.

Kelemen a explicat ca s-a luat in considerare rezultatul de la recensamant, care este estimat sa arate totalul populatiei din Romania la sub 20 de milioane de cetateni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#Dan Sova, #comasare alegeri, #alegeri parlamentare 2012 , #comasare alegeri