Dan Barna: La finalul acestei veri, Rosia Montana va deveni monument protejat UNESCO

Luni, 12 Iulie 2021, ora 14:09
2558 citiri
Dan Barna: La finalul acestei veri, Rosia Montana va deveni monument protejat UNESCO
"Ii cerem presedintelui Klaus Iohannis sa scoata elefantul de aur din Guvern" au transmis organizatorii protestului de pe 11 iulie FOTO captura video

Vicepremierul Dan Barna a afirmat ca este foarte increzator ca Rosia Montana va deveni monument protejat UNESCO, la finalul acestei veri. El a adaugat ca va fi discutat acest subiect in sedinta de luni a coalitiei de guvernare.

"Am vazut si pozitia premierului referitor la Rosia Montana, si in coalitie discutiile au fost in aceeasi linie, Romania are un dosar depus la UNESCO, cel putin din pozitionarile pe care le-am vazut in ultima perioada nu am vazut nicio solicitare asumata de vreunul dintre parteneri de retragere a acestei solicitari. Eu sunt foarte increzator ca, la finalul acestei veri, Rosia Montana va deveni monument protejat UNESCO", a afirmat Dan Barna, la finalul sedintei de luni a conducerii USR PLUS.

Zeci de persoane au participat pe 11 iulie la protestul organizat de mai multe asociatii la Palatul Cotroceni si i-au cerut presedintelui Klaus Iohannis sa intervina pentru a salva Rosia Montana.

"Ii cerem presedintelui Klaus Iohannis sa scoata elefantul de aur din Guvern", au transmis organizatorii, care vor ca dosarul pentru includerea sitului Rosia Montana in patromoniul UNESCO sa nu fie retras.

"Cetatenii nu se mai pot baza pe Florin Citu in privinta dosarului Rosia Montana la UNESCO, asa ca ii cer public presedintelui Iohannis sa intervina", au declarat oaganizatiile non-guvernamentale care au organizat protestul.

Saptamana trecuta, vicepremierul Kelemen Hunor a afirmat ca in acest moment este aproape imposibil sa retragi dosarul de includere a sitului Rosia Montana in patrimoniul UNESCO. Liderul UDMR considera, insa, ca responsabilitatea este mai mult fata de comunitatea de acolo si nu fata de patrimoniu. "Poti sa te duci doua saptamani vara, sa mai bei o bere, dar asta nu salveaza zona", a afirmat vicepremierul.

"Eu permanent am fost pentru protectia patrimoniului cultural (...) Sunt in continuare pentru pastrarea a ceea ce este unicat, mai ales galeriile romane si medievale. Eu cred ca in acest moment este aproape imposibil sa retragi dosarul. UNESCO nu ofera protectie in plus, legea nationala ofera protectie. Cei care spun ca UNECO ofera protectie, va mint. Cei care spun ca UNESCO da bani, va mint", a afirmat, miercuri seara, Kelemen Hunor, intrebat despre Rosia Montana.

Dan Barna: USR PLUS respinge orice initiativa de retragere a dosarului

Vicepremierul Dan Barna a declarat miercuri, 7 iulie, ca USR PLUS respinge orice initiativa, din orice directie ar veni, de retragere a dosarului privind Rosia Montana de la UNESCO.

"Este o discutie Rosia Montana. A fost in Guvern prezentat un memorandum dinspre Ministerul Finantelor. Pozitia USR PLUS este una foarte clara: respingem orice initiativa, din orice directie ar veni, de retragere a dosarului de listare a Rosia Montana la UNESCO, pentru ca listarea Rosia Montana la UNSECO nu are ca afect niciun fel de blocare a statului roman pentru eventuale proiecte viitoare in momentul in care tehnologia s-ar imbunatati sau ar deveni una functionala pentru mediu.

Deci listarea la UNESCO nu ne impiedica pe noi ca stat roman sa avem in continuare un control pe legislatia zonei respective, pentru ca UNESCO nu blocheaza nimic, UNESCO doar asigura o protectie si un prestigiu unei zone unice in lume", a spus Barna, la Palatul Parlamentului, dupa sedinta coalitiei de guvernare.

Premierul Florin Citu a declarat luni ca in coalitia de guvernare sunt cautate solutii in dosarul Rosia Montana, anume ca situl sa fie inclus in patrimoniul UNESCO si sa se afle raspunsul la intrebarea daca poate avea loc si exploatarea miniera.

Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Protest la Agenția Națională pentru Sport. Ce revendică sindicaliștii
Sindicatul Naţional Tineret şi Sport organizează, marţi, un miting de protest la Agenţia Naţională pentru Sport. Sindicatul precizează că scopul acestei adunări publice îl constituie...
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Reacția președintelui SUA după ce studenți pro palestinieni de la Universitatea Columbia cer ruperea legăturilor financiare cu Israelul
Preşedintele american Joe Biden a afirmat duminicp, 21 aprilie, că antisemitismul "nu-şi are locul" în campusurile universitare, într-un moment în care studenţi propalestinieni de la...
#Rosia Montana UNESCO, #Dan Barna, #protest , #stiri politice