Dan Andronic, despre cine pierde si cine castiga in USL - Interviu

Sambata, 05 Februarie 2011, ora 23:22
5354 citiri
Dan Andronic, despre cine pierde si cine castiga in USL - Interviu
Foto: Academia Catavencu

Consultantul politic Dan Andronic apreciaza ca PSD nu are mai nimic de castigat din punct de vedere electoral ca urmare a aliantei facute cu PNL si PC, la fel si PNL. In plus, el nu crede ca Opozitia isi doreste cu adevarat sa darame Guvernul, ci doar sa il "zgaltaie".

Intr-un interviu acordat Ziare.com, fostul consilier al lui Adrian Nastase si Calin Popescu Tariceanu subliniaza ca noua alianta va forta guvernarea doar daca in planul sau figureaza suspendarea lui Traian Basescu.

Andronic nu crede ca Opozitia se va folosi de miscari masive de strada pentru a darama Cabinetul Boc, dar va depune toate eforturile pentru dislocarea UDMR-ului din actuala coalitie guvernamentala.

Bogdan Teodorescu: USL, replica dura la hegemonia lui Basescu - Interviu Ziare.com

Dancu: Ponta si Antonescu nu se cred in nordul Africii - Interviu Ziare.com

Intrebat cat de mare este riscul ca liberalii nemultumiti de alianta cu PSD sa paraseasca partidul, Dan Andronic a raspuns: "Nu cred ca vor fi plecari, la noi politica nu se mai face pe principii si pe ideologie de multa vreme, politica a devenit mult mai pragmatica".

- Ce castiga PSD din aceasta alianta? PC castiga locuri in Parlament si in administratia locala, PNL a obtinut paritatea mult dorita de la un partid cu mult mai puternic, PSD...?

- E foarte greu de spus. Din punct de vedere politic, imediat nu castiga nimic, dimpotriva, pare ca PSD are de pierdut. Ei sunt acum undeva la 24-27% in sondaje, ceea ce ar obtine chiar si daca fac alianta cu PNL si impart jumatate-jumatate.

In ipoteza in care noua alianta ar lua in jur de 70%-80%, atunci da, scorul ar fi mult mai mare, dar PSD intotdeauna a luat in jur de 36-37%, nu a reusit sa depaseasca acest procent nici in momentele lui de glorie.

Din punct de vedere strict electoral, PSD nu are foarte mult de castigat. Totodata, noua alianta social-liberala satisface mai mult partea liberala decat pe cea socialista, din PSD. Pana la urma, PSD este afiliat la Internationala Socialista, iar un curent social-liberal nu este un curent care sa intre in sfera Internationalei Socialiste.

In acelasi timp, in mod real, nici PNL-ul nu primeste mai mult decat a luat la alegerile din 2009. Pentru ca, pe un scor al aliantei de 50%, ei vor primi undeva chiar sub 20% din locurile eligibile.

In schimb, se da un semnal politic care vizeaza, dupa parerea mea, in perioada imediat urmatoare, schimbarea Guvernului, nu si alegeri anticipate.

Problema este insa daca vor intr-adevar sa guverneze pana in 2012. S-ar putea sa nu isi doreasca in mod real lucrul acesta, chiar daca il spun. Ei vor castiga mult mai mult stand pe margine. E mult mai simplu sa faci politica din Opozitie decat fiind la guvernare, mai ales cand guvernarea e in timp de criza.

Daca ar fi fost o perioada de prosperitate economica, da, era tentant sa intri la guvernare. Dar acum orice partid care intra la guvernare nu are altceva de facut decat sa taie, nu exista alte solutii, si sa puna taxe. Nu cred ca isi vor dori foarte tare sa darame Guvernul, mai curand sa il zgaltaie.

Dar daca, in planul lor, pasul urmator este suspendarea presedintelui Basescu, atunci vor avea nevoie de guvernare.

- Schimbarea Guvernului prin ce mijloace? Cooptand parlamentari ai Puterii sau chiar intregul UDMR? Suspendand presedintele? Prin miscari masive de strada?

- Miscari de strada nu cred ca vor avea loc, asa cum vedem acum ca se intampla in Orientul Mijlociu, pentru ca nu sunt aceleasi conditii. Intr-adevar, se va incerca, pe de o parte schimbarea majoritatii parlamentare, in sensul in care sa se ia parlamentari de la independenti sau de la PD-L, pe de alta parte, se va incerca dislocarea UDMR-ului. Asta este tinta adevarata si modalitatea cea mai simpla de a provoca anticipate.

- De ce nu are PSD-ul un prezidentiabil de talia lui Crin Antonescu? Credeti ca ar putea avea pana la alegeri?

Pentru ca nu are. Aici nu tine de vointa, ci de evidenta. E greu sa faci predictii, alegerile prezidentiale vor fi in 2014. E dificil sa faci predictii pana atunci, dar daca te raportezi la ceea ce vezi astazi, are totusi sanse.

- Credeti ca vom asista la plecari din PNL ale celor nemultumiti de alianta facuta cu PSD? Eventual la UNPR?

- Nu cred ca vor fi plecari, la noi politica nu se mai face pe principii si pe ideologie de multa vreme. Sunt foarte putini oameni, si se vede lucrul asta cu ochiul liber, care mai cred in mod real in ideologie si principii.

Politica in Romania a devenit extrem de pragmatica. E un pragmatism care tine, intr-un fel sau altul, de accederea la Putere. De 20 de ani se intampla lucrul asta si sunt foarte putini oameni care pleaca dintr-un partid din motive de principiu. In general se pleaca din cauza nepotrivirilor de caracter, ca la un divort, de aia si iese intotdeauna cu scandal.

Am inteles ca Ludovic Orban e nemultumit, Adriana Saftoiu, Calin Popescu Tariceanu, Raymond Luca si Varujan Vosganian. Din cei enumerati nu vad foarte multi plecand la UNPR, de fapt nu vad pe niciunul.

Oamenii par multumiti cu situatia actuala pentru ca, intr-o forma sau alta, li s-a promis conservarea pe locul lor in Parlament.

- Ce vulnerabilitate majora credeti ca are aceasta alianta dintre PSD si PNL?

Vulnerabilitatile pleaca din aceasta mezalianta. Cand se faceau in Evul Mediu, mezaliantele erau pe ideea de a aduce sange proaspat in familie tocmai pentru a impiedica degenerarea genetica, pentru ca atunci se practica foarte mult casatoria intre rude apropiate.

PSD are structura si nu are lider la ora actuala, iar PNL are lider si nu are structura. Prin urmare, principala vulnerabilitate este existenta acestui puzzle, care este valabila in orice alianta, pentru ca toata lumea vine cu plusuri si minusuri. Daca cele 2 piese de puzzle se vor imbina, atunci va fi o alianta de succes, daca nu, nu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#alianta PSD PNL, #uniunea social liberala, #alianta Ponta Antonescu , #Alianta PSD ACD
Comentarii
Poza DR.STRANGELOVE
DR.STRANGELOVE
rank 5
Poza crin-geoana
crin-geoana
rank 5
Azi s-a legalizat clubul swinger pc-pnl-psd, cica isi schimba nevestele paritar dar prin sondaje