"Daea, nu fi trist!" Impuscarea cormoranilor a trecut pe repede-inainte de comisiile din Senat

Miercuri, 27 Noiembrie 2019, ora 18:29
6520 citiri
"Daea, nu fi trist!" Impuscarea cormoranilor a trecut pe repede-inainte de comisiile din Senat
Foto: Facebook/Mihai Gotiu

Impuscarea cormoranilor, mult dorita de fostul ministru Petre Daea, a intrat in regim de urgenta in procedura de aprobare la Senat, unde PSD are inca majoritate.

Mai exact, senatorul USR Mihai Gotiu anunta ca marti s-a aprobat procedura de urgenta pentru propunerea legislativa prin care se da liber la vanat cormoranul mare. Apoi, miercuri, comisiile de specialitate din Senat au avizat favorabil proiectul initiat de PSD care scoate cormoranul din lista speciilor protejate si permite impuscarea lui.

Legea urmeaza sa fie votata saptamana viitoare in plenul Senatului.

"ALERTA: DAEA, nu fi trist! Senatorii au votat, in regim de urgenta, impuscarea cormoranilor!

Ieri, s-a aprobat procedura de urgenta pentru propunerea legislativa prin care se da liber la vanat cormoranul mare (phalacrocorax carbo sinensis).

Astazi, legea a si intrat in Comisia pentru Agricultura de la Senat, unde a primit aviz favorabil, iar dupa doua ore in Comisia pentru Ape, paduri, pescuit si fond cinegetic (comisie de raport), de unde, cu un singur vot "impotriva" (al meu) si restul "pentru", va ajunge saptamana viitoare la plen.

Cica zburatoarele sunt de vina pentru ca si-ar fi parasit ariile traditionale de crestere (Delta Dunarii si cursul Dunarii) si au invadat piscinele... pardon alte zone ale tarii.

Desigur, nicio vorba despre distrugerea habitatului traditional al acestei pasari (lunca Dunarii) de catre niste tovarasi destepti, cu multe piscine (si alte acareturi, prin tara, Brazilia, Madagascar ori Costa Rica)", scrie pe Facebook Mihai Gotiu.

Senatorul USR sustine ca "pana nu facem alte alegeri (la termen ori anticipate), majoritatea din actuala legislatura mai bine si-ar lua banii pe degeaba. Ca daca mai "lucreaza" mult, ramanem fara capre negre, ciocarlii de camp, cormorani si ursi. Ca paduri, oricum nu mai prea avem..."

Legea dorita de PSD

Parlamentarii PSD propun modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic, prin excluderea cormoranului mare din fauna salbatica in cazul careia vanatoarea este interzisa, vanatoarea urmand sa fie permisa anual in perioada 1 septembrie - 28 februarie.

Initiatorii arata ca directivele europene privind conservarea pasarilor salbatice au condus la "o exagerata crestere a populatiilor de cormorani in Romania, care au invadat zone din afara ariilor de crestere traditionale (Delta Dunarii si cursul Dunarii), ajungand in regiuni unde nu erau intalnite anterior".

De asemenea, conform expunerii de motive, desi impotriva lor au fost folosite plase, tunuri cu gaze sau radiofrecvente, laser, sperietori de ciori, au devenit ineficiente, pentru ca "aceste pasari, deosebit de inteligente, se obisnuiesc cu ele, se adapteaza si nu se mai sperie". Initiatorii proiectului invoca si "instalarea stresului Ia pesti", cu influenta negatuva asupra greutatii si implicit a productiei.

Despre cormorani si impactul asupra pisciculturii a vorbit, intr-o maniera inedita, si ministrul Agriculturii Petre Daea, care a afirmat in Parlamentul European ca in Romania cormoranii fac baie in piscine, referindu-se la numarul mare al acestora.

Vezi si Daea vrea derogare pentru reducerea efectivelor de cormorani: Avem peste 100.000 de exemplare, dar reglam lucrurile

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#lege impuscare cormorani Daea Senat , #Senat