LIVETEXT Guvernul Cioloș a fost oficial respins. PNL și UDMR s-au abținut de la vot, PSD a votat împotrivă

Miercuri, 20 Octombrie 2021, ora 11:00
5832 citiri
LIVETEXT Guvernul Cioloș a fost oficial respins. PNL și UDMR s-au abținut de la vot, PSD a votat împotrivă
Executivul Cioloș cere votul de învestitură FOTO Captură / Youtube / USR

Guvernul propus de Dacian Cioloş a picat miercuri la votul de încredere din Parlament după ce executivul condus de acesta a obținut doar 88 de voturi din cele 234 necesare.

UPDATE 12.50 Guvernul Cioloș a fost respins după ce a obținut doar 88 de voturi „pentru” și 184 „contra”. Pentru a trece, executivul avea nevoie de 234 de voturi.

UPDATE 12.00 A început votul.

UPDATE 11.30 Liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut liderilor de partide politice o întâlnire pentru a găsi soluții la ieșirea din criză. Acesta a subliniat că executivul Cioloș „nu are cum să treacă” și că reprezintă „o bătaie de joc”.

Marcel Ciolacu a amintit că în ultima săptămâna a murit 3.200 de persoane, echivalentul unei comune din România.

„La fiecare două minute jumătate un român moare răpus de covid. Asta e moștenirea lăsată de ultima guvernare. Sunt copii care mor în timp ce clasa politică se ține de jocuri riciole pentru a accede la putere. 3.200 de români au murit în ultima săptămână. O comună din România a dispărut în doar o săptămână”, a precizat liderul PSD.

Social-democratul a făcut apoi un apel pentru încetarea atacurilor politice și pentru ca liderii de partide să se pună la masă și să găsească o soluție pentru ieșirea din criză. Acesta consideră că executivul Cioloș nu reprezintă o soluție viabilă și că este o „bătaie de joc” la adresa cetățenilor.

UPDATE 11.20 Co-preşedintele AUR George Simion susţine că preşedintele Klaus Iohannis "şi-a bătut joc de întreaga ţară" şi probabil consideră că parlamentarii vor vota orice propunere va veni după Dacian Cioloş. "Participăm cu toţii la un teatru care nici măcar nu e bun, ne facem că alegem un Guvern", afirmă el, îndemnând: "Haideţi să trecem repede peste număratul bilelor şi să dăm ţării o soluţie".

UPDATE 11.15 Diana Șoșoacă a avut o nouă ieșire deplasată în plenul reunit al Parlamentului. După ce s-a certat cu mai mulți reprezentanți ai USR pentru că nu purta mască de protecție, Șoșoacă a transmis un salut „cordial” pentru premierul Ungariei Viktor Orban.

UPDATE 11.05 Liderul minorităţilor naţionale Varujan Pambuccian, a declarat în timpul că grupul său va vota liber pentru a-şi exprima nemulţumirea cu privire la faptul că liderii politici nu reuşesc să ajungă la o situaţiie stabilă.

UPDATE 10.57 Liderul UDMR Kelemen Hunor a criticat USR amintind că formațiunea condusă de Dacian Cioloș a fost cea care a depus moțiune de cenzură împotriva actualului guvern. Acesta a adăugat că în loc să se discute despre probleme importante, se discută despre un cabinet care nu are nicio susținere parlamentară și care vrea să „demonstreze că este o victimă”. Kelemen Hunor a subliniat apoi că USR a fost cel care a renunțat la guvernare și că s-a asociat cu PSD și AUR din dorința de a se răzbuna.

„Stimați colegi, ați cam rămas singuri! În momentul în care nu poți să convingi cam pe nimeni din Parlament să te susțină, orice discuție despre programul de guvernare este pierdere de timp. Veți pica la acest vot, dar de mâine trebuie să găsim o soluție și să resuscităm vechea coaliție. UDMR nu va participa la vot. Am fi ipocriția dacă până în septembrie am fost colegi, iar din 20 octombrie am devenit adversari și să votăm împreună. Asta e singura soluție pentru noi, să nu participăm la vot. Sunteți așteptați la dialog, la găsirea de soluții împreună și nu separat”, a subliniat liderul UDMR.

UPDATE 10.47 Cu toate că Dacian Cioloș le-a transmis parlamentarilor să nu se rezume la atacuri politice, senatorul USR Radu Mihail a lansat, în timpul propriului discurs, mai multe atacuri la adresa PNL.

UPDATE 10.40 Deputatul PSD Alexandru Rafila l-a felicitat pe Dacian Cioloș pentru discursul său, însă a subliniat că social-democrații vor vota împotrivă și l-a acuzat pe liderul USR că a încercat să creeze o responsabilitate suplimentară pentru parlamentari. „Cu siguranță cu toții ne dorim încheierea acestei crize în sănătate, economie, șamd”, a afirmat Rafila.

UPDATE 10.20 Dacian Cioloș a făcut apel la discursul său din deschiderea ședinței de plen ca parlamentarii să nu se rezume la atacuri politice. „Suntem într-un moment de criză profundă care nu mai poate fi negată sau ignorată. V-aș propune ca această ședință să nu fie una a discursurilor politice. Nu sunt aici pentru a ataca pe nimeni și nici pentru a ține discursuri memorabile să caut vinovați. Sunt aici pentru a asuma propria vină a responsabilității și superficialității din trecut”, a precizat președintele USR.

UPDATE 10.12 A început ședința de plen.

UPDATE 10.00 Președintele PSD Marcel Ciolacu a declarat înaintea votului de învestitură că social-democrații vor vota împotriva cabinetului Cioloș.

UPDATE 9.50 Președintele USR Dacian Cioloș a făcut o scurtă declarație la Parlament, înaintea votului de învestitură pentru executivu. Cioloș i-a îndemnat pe parlamentari să voteze în favoarea guvernului, precizând că „nu mai avem timp de pierdut”.

„Astăzi vom merge în fața Parlamentului să propunem o echipă care poate să guverneze cu un program adaptat acestei situații, cu soluții pentru criza pandemică și economică. USR își asumă responsabilitatea politică cu care a fost mandatat de alegători. Mergem până la capăt, azi mergem în Parlament să prezentăma această echipă.

Sper în înțelepciunea parlamentarilor. Sper încă o dată ca mesajele noastre să-i convingă pe parlamentari. Soluția este aici, ea nu mai trebuie căutată, nu mai avem timp de pierdut și noi ști ce avem de făcut”, a declarat Dacian Cioloș.

Eşecul negocierilor pentru formarea unei majorităţi ar putea duce la cel mai mic număr de voturi înregistrat de un premier desemnat, ceea ce înseamnă că, la finalul zilei, criza politică nu va fi rezolvată, ci se va prelungi, iar actorii politici vor relua întreaga procedură de desemnare a unui nou premier, care trebuie să caute susţinere pentru învestirea unui Guvern cu puteri depline.

După o singură rundă de discuţii, formale, cu foştii parteneri de la PNL şi UDMR, Dacian Cioloş a decis să vină în faţa Parlamentului cu un Guvern minoritar, format doar din miniştri de la USR, deşi şansele de a trece de votul Parlamentului sunt aproape inexistente. Acest lucru s-a văzut şi la audierile miniştrilor propuşi, toate partidele votând pentru avize de respingere, cu excepţia PNL, care s-a abţinut la vot.

Calculele din Parlament arată că Cioloş, care are nevoie de 234 de voturi pentru Guvernul său, se bazează doar pe voturile USR, care are 80 de parlamentari în cele două Camere.

PNL a decis să nu voteze la învestirea noului Guvern, dar să asigure cvorumul de şedinţă, singura concesie făcută pentru a păstra o uşă deschisă spre viitoare negocieri. Liberalii au votat în conducerea partidului să nu îl susţină pe Dacian Cioloş pentru funcţia de premier şi spun că protocolul iniţial semnat cu cei de la USR prevede clar că PNL este cel care dă premierul. PNL vrea să încerce să formeze o majoritate în jurul său, cu Cîţu premier, variantă respinsă categoric de USR până acum

Liberalii vor ca, după eşecul de miercuri, să demareze negocierile, cu toate partidele, mai puţin cu AUR, pentru a încerca să construiască o majoritate, cu premier Florin Cîţu. Acesta a lăsat să se înţeleagă că negocierile ar putea fi purtate inclusiv cu PSD. Liberalilor le lipsesc 54 de voturi pentru a strânge o majoritate.

UDMR, prin vocea ministrului Dezvoltării, Cseke Attila, a anunţat că parlamentarii Uniunii vor fi prezenţi în Parlament, însă nu vor vota pentru învestirea Cabinetului Cioloş.

PSD, în şedinţă, înainte de votul pentru Cabinetul Cioloş

Social-democraţii se reunesc, miercuri dimineaţă, de la ora 9.00, în Biroul Permanent Naţional, cu o oră înainte de şedinţa Parlamentului în care este aşteptat Dacian Cioloş, pentru votul de încredere.

PSD şi AUR spun că nu vor da votul Cabinetului Cioloş şi speră ca, un vot de respingere, miercuri să aducă mai aproape ideea declanşării alegerilor anticipate, fapt care i-ar avantaja pentru că PNL şi USR se află, în prezent, în cădere liberă în sondaje, în timp ce PSD şi AUR au capitalizat susţinerea populaţiei, pe fondul nemulţumirilor faţă de guvernarea de dreapta.

Cum se desfăşoară şedinţa pentru acordarea încrederii Guvernului

- Preşedintele care conduce şedinţa comună a Camerelor Parlamentului, după aprobarea ordinii de zi, dă cuvântul candidatului desemnat pentru funcţia de prim-ministru, în vederea prezentării programului şi a listei Guvernului.

- În continuare, la cererea reprezentanţilor grupurilor parlamentare din Camera Deputaţilor şi Senat, preşedintele le dă cuvântul pentru exprimarea punctelor de vedere ale respectivelor grupuri cu privire la programul şi lista Guvernului.

- După încheierea dezbaterilor se supune la vot propunerea de acordare a încrederii Guvernului. Votul este secret şi se exprimă prin bile.

- Hotărârea Parlamentului privind acordarea votului de încredere se semnează de preşedintele Camerei Deputaţilor şi preşedintele Senatului şi se înaintează de îndată Preşedintelui României spre a proceda la numirea Guvernului.

-În cazul neacordării votului de încredere pentru formarea Guvernului, Parlamentul, sub semnătura preşedinţilor celor două Camere, aduce de îndată această situaţie la cunoştinţa Preşedintelui României, în vederea desemnării unui alt candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Cum pot fi declanşate alegeri anticipate

Dacă nici următoarea propunere de premier venită din partea preşedintelui Klaus Iohannis nu va fi votată în Parlament, teoretic, potrivit Constituţiei, preşedintele poate declanşa anticipatele.

Art. 89 din Constituţie, Dizolvarea Parlamentului, prevede că, după consultarea preşedinţilor celor două Camere şi a liderilor grupurilor parlamentare, Preşedintele României poate să dizolve Parlamentul, dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare şi numai după respingerea a cel puţin două solicitări de învestitură. În cursul unui an, Parlamentul poate fi dizolvat o singură dată. Parlamentul nu poate fi dizolvat în ultimele 6 luni ale mandatului Preşedintelui României şi nici în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgenţă.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis deja că anticipatele sunt greu de realizat, pe actuala Constituţie.

Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Putin nu se va opri la granița cu Polonia. Avertismentul premierului britanic
Premierul britanic Rishi Sunak a promis recent un ajutor militar suplimentar de 500 de milioane de lire sterline pentru Ucraina, avertizând că Vladimir Putin „nu se va opri la granița...
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Marcel Boloș, așteptat în plenul Camerei Deputaților la solicitarea AUR. Pentru ce trebuie Ministrul Finanțelor să dea socoteală
Ministrul Finanţelor Marcel Boloş este aşteptat luni, 22 aprilie, la ”Ora Guvernului”, la plenul Camerei, după ce parlamentarii AUR au solicitat acest lucru. Ministrul va fi chestionat în...
#Dacian Ciolos, #premier, #Parlament , #politica interna