Cvorum pe muchie la Senat - Blocaj si costuri de credibilitate

Marti, 14 Februarie 2012, ora 17:38
2343 citiri
Cvorum pe muchie la Senat - Blocaj si costuri de credibilitate
Foto: TVR Info

Vicepresedintele Senatului Petru Filip (PDL) admite ca lipsa de la lucrari a parlamentarilor USL face ca situatia in Camera superioara sa fie delicata. In opinia sa, conducerile partidelor parlamentare ar trebui sa poarte negocieri privind revenirea Opozitiei in banci si recredibilizarea Parlamentului.

"In momentul aacesta Puterea are 68 de parlamentari, in sensul ca senatorul Iulian Urban si-a dat demisia din partid, dar functioneaza in grupul PDL, si in acesti 68 intra si senatorul UDMR Verestoy Attila, care, deocamdata, este invalid, dupa accidentul avut. Opozitia are 67 de senatori.

Dupa plecarea senatorilor Laszlo Gyerko si Mircea Cinteza, cvorumul a scazut la 68, deci din acest punct de vedere, daca toti parlamentarii Puterii, indiferent ca sunt ministri, ar fi prezenti, plenul Senatului ar putea sa functioneze chiar si in lipsa Opozitiei", a declarat vicepresedintele PDL al Senatului pentru Ziare.com.

La comisii insa, situatia este chiar si mai complicata. "Sunt unele in care Opozitia are majoritate si e putin mai complicat ca ele sa poata sa lucreze in cvorum si sa emita rapoarte. Luni, la sedinta de Birou Permanent s-au repartizat proiecte de legi, atat initiative parlamentare cat si din partea Guvernului, de ordinul a peste 100, deci de lucru ar fi. Marti, unele dintre comisii au lucrat. Eu am fost la comisia de administratie, care a lucrat in cvorum pentru ca Puterea a avut 6 senatori din 11, la fel si la comisia pentru invatamant, nu stiu celelalte cum au functionat", a mai spus senatorul Petru Filip.

Parlamentul, la un nivel extrem de scazut de credibilitate

Acesta apreciaza ca acest blocaj la nivelul Parlamentului ar trebui sa inceteze cat mai repede.

"Eu sunt de principiul ca dezbaterea politica trebuie facuta in Parlament si nu numai in mass-media, sigur este si aceea importanta. Parlamentul este institutia cea mai reprezentativa pentru democratie si cred ca Opozitia ar trebui sa isi revizuiasca optiunea, cel putin din punctul de vedere al consideratiei fata de aceasta institutie.

Nu mi se pare o situatie normala ca un Parlament, chiar si cu o majoritate fragila, sa functioneze fara punctele de vedere ale Opozitiei", a mai declarat vicepresedintele Senatului, adaugand ca "Parlamentul este unul dintre pilonii pe care se bazeaza puterea politica, ori nefunctionarea lui face ca intreg sistemul sa schioapete".

"Nu mi se pare normal si nici 'sanatos' ca nivelul de credibilitate al Parlamentului sa fie cu o cifra in sondaje. Nu e logic ca intr-o tara democrata, a Uniunii Europene, sa avem o astfel de credibilitate. Nu fac o analiza legat de cine e de vina, dar dupa 20 de ani nu e normal", a mai spus senatorul PDL.

Antonescu, confuz. Ce a uitat liderul PNL

Deputatii USL continua boicotul

Cele 4 conditii puse de USL pentru incetarea boicotului pot fi discutate

Intrebat ce parere are despre cele 4 conditii puse de USL pentru a reveni in Parlament, senatorul Petru Filip a explicat ca unele dintre ele pot fi discutate.

"Cum ar fi chestiunea legata de asumare. Dar chestiunea punctuala a demiterii doamnei Roberta Anastase mi se pare un lucru fortat, prea departe dus ca si pretentii. Dar, pana la urma nu sunt eu cel care hotaraste, e un palier politic pe care conducerile partidelor parlamentare trebuie sa il discute si sa il negocieze, dar cred ca anumite lucruri sunt exagerate.

Unele dintre el pot fi insa luate in discutie, cum e cel legat de asumarea pe anumite legi importante", a declarat senatorul PDL, precizand insa ca nu are cunostinta despre astfel de negocieri intre Putere si Opozitie, chiar daca "ambele parti si-au manifestat aceste intentii".

Cine monitorizeaza prezenta parlamentarilor USL?

Pe de alta parte, intrebat cine monitorizeaza prezenta si activitatea parlamentarilor USL, cine va socoti cati bani vor primi acestia la finalul lunii, daca ei nu sunt prezenti la sedintele de plen, ci doar la sedintele unora dintre comisii, vicepresedintele PDL a raspuns: "E un subiect important si delicat in acelasi timp. Ceea ce stiu este ca membrii Opozitiei, nu stiu daca de la ambele partide, s-ar putea, au fost solicitati sa fie in Parlament si luni si marti. Faptul ca nu sunt prezenti e o chestiune pe care secretariatul general, partea administrativa, ar trebui sa o solutioneze. Din punct de vedere politic e mai simplu de cuantificat, dar din punct de vedere strict administrativ e o chestiune care trebuie solutionata de partea juridica a Parlamentului".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#cvorum Senat, #senator Petru Filip, #greva USL, #protest parlamentari USL , #Senat