Cum oprim caravana infractorilor (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 13 Martie 2015, ora 07:07
4921 citiri
Cum oprim caravana infractorilor (Opinii)

Iata ca Parlamentul nu pare sa fi inteles nimic nu numai din votul de la prezidentiale, ci si din scandalul public iscat de refuzul Senatului de a incuviinta inceperea urmaririi penale impotriva lui Varujan Vosganian. Situatia s-a repetat.

Laszlo Borbely a fost pentru a doua oara salvat de la urmarire penala prin votul colegilor.

Despre resorturile acestui vot se discuta mai multe variante si probabil ca toate au o doza de adevar. Pe de-o parte, am avut din nou o alianta transpartinica a penalilor, care au votat nu atat cu gandul la Laszlo Borbely, cat la ei insisi, in ipoteza ca ar ajunge in aceeasi situatie.

Apoi, a existat cred si o componenta de calcul politic. UDMR este o balama interesanta. Si PSD vrea sa-i pastreze pe maghiari aproape, chiar daca nu mai sunt parteneri de guvernare, si PNL i-ar vrea intr-o noua majoritate. Si UDMR stie sa puna conditii.

Exista si ipoteza ca dl Borbely ar fi spus clar, cu nume si prenume, subiect si predicat, ce va scrie in declaratii si despre cine in ipoteza ca va fi trimis in ancheta penala. Nume suficient de grele, se pare, incat sa determine o reactie rapida de aparare, cu orice pret de imagine.

Fapt este ca Justitia a fost din nou invinsa. Si nu pot decat sa remarc cinismul dlui Kelemen Hunor care, intrebat la RFI daca il sustine in continuare pe Laszlo Borbely, a raspuns ca domnia sa crede in nevinovatia oricui pana la o hotarare definitiva de condamnare. Principial, nimic de zis. Dar poate explica dl Kelemen Hunor cum sa se ajunga la o hotarare definitiva, de condamnare sau achitare, daca nici macar urmarirea penala nu poate incepe.

Dl Hunor spune ca nu e rau ca in cazul fostilor ministri sa existe un filtru, fie al Parlamentului, fie al presedintelui, pentru ca acestia sa nu fie expusi eventualelor razbunari ale celor suparati ca nu au primit ce au vrut in mandatul acestora. Da, un filtru exista in toate legislatiile europene. Dar el vizeaza doar verificarea unor aspecte formale, nu o judecata pe fond.

Am ajuns de fapt in situatia in care Parlamentul exercita abuziv o procedura constitutionala si transforma un filtru cu justificari legale intr-un privilegiu inacceptabil. Este exact ceea ce a punctat Ambasada SUA imediat dupa ce Laszlo Borbely a primit votul salvator: "Unul dintre principiile de baza ale democratiei este ca toti oamenii sunt egali in fata legii".

In aceste conditii, nu e de mirare ca multe voci se pronunta pentru modificarea radicala a regimului imunitatilor. E foarte greu, pentru ca, dupa cum spune profesorul de drept constitutional Gheorghe Iancu: "In toata lumea pentru voturi si opinii exista imunitate. Ea nu poate fi eliminata. Imunitatea nu ii apara pe parlamentari decat de sicane si abuzuri facute de administratie. Asta e prima regula.

A doua este autonomia Parlamentului. Adica in toate situatiile in care e nevoie de interventia altor autoritati publice in privinta membrilor Parlamentului, e nevoie ca acesta sa isi spuna punctul de vedere. De aceea, e nevoie de aprobarea camerei pentru arestare, perchezitie si declansarea urmaririi penale. Autonomia Parlamentului s-a castigat intr-o mie de ani si nu poate fi eliminata".

In plus, prin Decizia nr. 799/2011, Curtea Constitutionala a statuat ca regimul imunitatilor face parte dintre prevederile constitutionale care nu pot fi revizuite.

Eu cred ca solutia trebuie cautata in alta parte. E drept, nu e una pe termen scurt, dar e singura posibila legal si eficienta. Votul. Nici penalii si nici sustinatorii lor nu au ajuns in Parlament ca forta de ocupatie, prin invazie. Cu totii au fost votati. Legitimitatea deciziilor lor e data de votul popular.

Si de aceea votul popular este singurul care poate sa retraga aceasta legitimitate. Nicio modificare legislativa, nici dublarea sau triplarea numarului de procurori DNA, nu poate rezolva problema statului de drept din Romania. Ea poate fi rezolvata doar atunci cand poporul va refuza sa mai trimita in Parlament infractori si cand partidele vor fi drastic sanctionate electoral pentru o oferta gaunoasa.

Si ce sa faci cand ai de ales numai intre corupti? Iesi in strada. Cand voi vedea zeci de oameni in strada, asa cum am vazut inainte de turul al doilea al prezidentialor, pentru un vot ca acela in cazul dlor Borbely si Vosganian sau pentru o oferta electorala inacceptabila, abia atunci cred ca vom avea o sansa sa ne facem bine. Pana atunci, cainii vor latra si caravana infractorilor va trece pe sub nasul Justitiei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#imunitate Borbely, #imunitate Vosganian, #UDMR justitie , #parlament