Cum a fost prima zi de munca pentru noii parlamentari: S-au pierdut prin Casa Poporului si si-au uitat buletinul la poarta

Luni, 19 Decembrie 2016, ora 22:40
6715 citiri
Cum a fost prima zi de munca pentru noii parlamentari: S-au pierdut prin Casa Poporului si si-au uitat buletinul la poarta
Foto: Arhiva Ziare.com

Aproape o treime dintre noii senatori si deputati nu au venit, luni, la Parlament pentru a se inregistra si a-si lua mapa de parlamentari. Printre ei s-au numarat si lideri politici importanti, precum Calin Popescu Tariceanu si Raluca Turcan.

Pentru parlamentarii aflati la primul mandat, experienta a fost una dificila, mai ales din cauza cladirii imense a Parlamentului, in care s-au pierdut si au avut nevoie de ajutorul colegilor lor cu experienta.

Centrele de la Camera Deputatilor si de la Senat s-au deschis luni, la ora 10:00, cu o armata de functionari pregatiti sa ii preia pe noii parlamentari si sa le explice ce au de facut de acum incolo.

Un fel de prima zi de scoala pentru mai bine de jumatate dintre cei 465 de senatori si deputati alesi pe 11 decembrie. Iar aproape o treime dintre ei nu au venit si au lasat pe marti preluarea mapei de parlamentar.

La Senat, au venit circa 90 dintre cei 136 de membri, iar la Camera Deputatilor aproximativ 230 din 329.

Formalitatile erau de durata, insa nu complicate: isi prezentau buletinul, erau insotiti la cabinele in care se faceau poze pentru legitimatii, completau declaratii pe propria raspundere privind colaborarea cu fosta Securitate, completau declaratiile de avere si de interese, erau informati cu privire la deconturi, logistica, transport, telefonie mobila si alte avantaje si obligatii ale inaltei functii pe care urmau sa o ocupe pentru ultimii patru ani, iar apoi puteau pleca cu insigna de senator sau deputat.

Cozonac n-a fost

Mai primeau la plecare si o mapa in care se gasea Constitutia si Regulamentele Parlamentului. "Ma asteptam la un cozonac macar", a glumit unul din parlamentarii cu vechime la iesirea din sala.

Cozonacul a lipsit, dar la fel si multi dintre liderii politici cunoscuti: Raluca Turcan, Calin Popescu Tariceanu, Alina Gorghiu, Leon Danaila sunt doar cativa dintre absenti.

Dintre cei care si-au preluat mandatul in aceasta prima zi, "bobocii" au fost cei mai matinali. Multi au venit inca de la ora 10:00 si s-au pus la coada pentru poze. In schimb, veteranii au fost speriati de numarul mare de sositi si au facut stanga-imprejur, asteptand o ora cu trafic mai putin intens.

Zona de poze a fost si scena unui episod care i-a amuzat pe functionarii Camerei Deputatilor, in momentul in care un deputat USR s-a asezat pe scaun, in fata aparatului foto, dar si-a vazut seful de partid, pe Nicusor Dan. El statea la randul sau la coada pentru poza, insa deputatul USR deja asezat a sarit in picioare si i-a cedat locul. "Ordinea de partid se pastreaza si la poza", s-a comentat amuzat in jur.

Toata aceasta procesiune era intre timp filmata de un alt nou deputat cu telefonul mobil si transmisa live, pe Facebook.

La Senat, in schimb, noii senatori au fost mai radicali cu accesul presei fata de colegii lor din Camera inferioara. Cand jurnalistii au incercat sa surprinda si momentul fotografiilor pentru legitimatii, li s-a trantit usa in nas de fiecare data.

Casa Poporului, prea mare pentru noii parlamentari

Problema cea mai mare a parlamentarilor noi a fost orientarea. Multi s-au pierdut inspre si dinspre sala de inregistrare a mandatelor. "Pe cei noi ii identifici usor. Au privirea pierduta", a glumit un functionar.

Veteranii incercau sa isi ajute colegii mai tineri. "Uite, tu esti aici", spunea unul din cei cu state vechi, apasand cu indexul drept in palma stanga. "Si vrei sa ajungi aici", continua el, trasand linii imaginare pe mana. "Vrei sa-ti desenez?".

Altii nimereau din greseala in sala de la Camera Deputatilor, in timp ce cautau Senatul si ii puneau in incurcatura pe functionarii care nu reuseau sa le gaseasca numele in sistem.

Din cauza emotiilor, un deputat si-a uitat in sala buletinul, iar altul s-a trezit la inscriere ca nu il are la el, pentru ca l-a lasat la poarta cand a intrat in Parlament. In ajutorul sau a sarit alt veteran, care a inceput sa dea telefoane pentru a recupera actul de identitate. "Nu stiau la intrare ca el e deputat si i-au cerut buletinul. Si el l-a dat", au explicat apoi functionarii.

Intre timp, unii dintre parlamentarii mai vechi rememorau prima zi de Legislatura de acum 4 ani, cand sala Mihai Viteazu din Camera Deputatilor, unde se faceau inregistrarile, vuia cu declaratiile si rasetele lui Gigi Becali, parlamentar PNL atunci. "E parca prea liniste", spunea el, cu o nostalgie ironica.

Daca la Camera Deputatilor vedeta zilei a fost junioara de la Ilfov, la Senat toata atentia a fost atrasa de veteranul scenei politice romanesti, Traian Basescu. Fost deputat, fost secretar de stat, fost ministru, fost primar general al Capitalei si fost presedinte al Romaniei, Basescu a bifat, la varsta de 65 de ani, o noua premiera in cariera: functia de senator.

Nici n-a ajuns bine in Parlament, ca a si inceput sa depene amintiri. "N-as putea spune ca viata parlamentara era la fel de monotona ca cea din ziua de azi. Imi aduc aminte in cele doua legislaturi, cat am fost in Camera Deputatilor, se dezbateau legile pe articole in plen si erau dispute, dezbateri pe fiecare articol. Acum, inteleg ca e o zi in care nici nu stiu ce voteaza, dar voteaza", a criticat Basescu modul de lucru al Senatului in care tocmai a intrat.

Cei mai constiinciosi senatori au fost cei ai USR, care, dupa ce au parcurs inca de dimineata toate procedurile de preluare a mandatului, au facut si un tur a salii de plen a Senatului.

La Senat a venit si unul dintre parlamentarii care nu au mai prins un nou mandat, liberalul Nicolae Vlad Popa. El a venit sa le arate celor doi nepotei locul unde a lucrat vreme de aproape 12 ani si de unde ei il urmareau la televizior alaturi de bunica lor. Cu amaraciune in glas, Vlad Popa, alintat "bunicu' Nicu" de nepoti, le-a recomandat acestora sa nu faca politica explicandu-le ca, "deocamdata, imaginea parlamentarului este execrabila".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Scenariu-bombă în coaliție. Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu înainte de depunerea candidaturii ar fi deja stabilită SURSE
Cătălin Cîrstoiu va lămuri totul în legătură cu candidatura sa la Primăria Capitalei într-o conferința de presă, este mesajul public al coaliției PSD-PNL. În spatele ușilor,...
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
România trimite militari să lupte împotriva rebelilor houthi. Cererea lui Klaus Iohannis
Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au luat act marţi, 16 aprilie, de scrisoarea preşedintelui Klaus Iohannis prin care informează Parlamentul că a aprobat...
#prima zi parlamentari, #parlamentari preluare mandat , #parlamentari