Cui foloseste Uniunea Social Liberala? (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Vineri, 04 Februarie 2011, ora 19:11
7724 citiri
Cui foloseste Uniunea Social Liberala? (Opinii)
Foto: Antena 3

Intrebarea este mai mult decat justificata acum cand anuntata marea revolutie a politicii romanesti, evenimentul anului 2011, marea alianta a Opozitiei este la un pas sa prinda viata. Teoretic, marele beneficiare ar trebui sa fie cele trei partide componente, iar marele perdante, partidele de la Putere.

Nuantele si detaliile, in care sta, de-obicei, cate un diavol, spun insa altceva. Singurul mare castigator este PC. Dan Voiculescu si-a vandut din nou in mare profit influenta media si, daca nimic nu se va schimba, va reusi sa-si introduca din nou in Parlament partidul de lift cu procente confidentiale. Ba chiar mai mult, Voiculescu are sanse sa capete postul de presedinte al Senatului, adica pozitia de al doilea om in stat.

PSD, ca principal partid de Opozitie pare dezavantajat de aceasta constructie in care se plaseaza pe pozitii, cel putin teoretic, egale cu liberalii si, tot teoretic, are de ales intre pozitia de premier si aceea de presedinte. Practic insa, dracul nu e chiar atat de negru, dimpotriva.

In primul rand, PSD nici nu avea un prezidentiabil competitiv. Victor Ponta nu are nici pe departe credibilitatea neceara, asa ca in randul social democratilor tot Mircea Geoana ramane cel mai bine pozitionat candidat, in pofida ridicolului de care s-a umplut la ultimele alegeri.

Dar nu asta este cea mai mare problema a fostului presedinte PSD, ci adversitatea lui totala cu Victor Ponta, care ii bareaza definitiv orice sansa la o noua candidatura.

Asa ca PSD nu are practic nimic de pierdut din faptul ca da functia suprema. O pastreaza insa pe aceea de premier, cu mult mai importanta pentru ceea ce ii intereseaza cu adevarat pe social-democrati: puterea executiva reala si accesul direct la resurse.

In plus, tragand PNL in zona de stanga, cu sanse mari de a dinamita cota unica, PSD anuleaza practic orice concurenta pe dreapta, unde ramane doar un PD-L sleit de o guvernare haotica si neperformanta la vreme de criza. Sigur ca PSD putea obtine cu mult mai mult de pe urma acestei situatii, daca ar fi avut un alt presedinte si un alt renume. Dar in termenii actuali, mai mult nu se poate.

PD-L, din zona Puterii, daca face totusi un efort extraordinar de reformare, foarte putin probabil, si schimba ca prin minune actuala garnitura guvernamentala cu un performanta, la fel de greu de crezut, ar putea profita din faptul ca a ramas sigur in zona de dreapta. Asadar, democrat liberalii au de pierdut de pe urma USL numai in masura propriilor erori.

Marele perdant al acestei constructii risca sa fie PNL. Liberalii se muta, vrand nevrand, pe stanga, fiind in mare pericol ca propriul presedinte sa-i dezica de cota unica. Renunta asadar la culoarul traditional de dreapta, dar prind in brate toti coruptii si tot baronetul PSD cu care, trebuie sa fie de-acum solidari. Iar Crin Antonescu a aratat clar ca nu accepta nicin fel de opozitie interna. Cine ridica glasul este mazilit.

Cat despre eventuale avantaje, Ludovic Orban a demontat foarte simplu socoteala: "(PNL n.r.)Va castiga primari, presedinti de consilii judetene, ministri, dar nu stiu daca va castiga electoral. Teama mea e ca mai degraba va pierde. Deja pierdem. Veti vedea efectul in sondaje. Indiferent cata incredere ar prezenta domnul Antonescu, foarte multi dintre oamenii care sprijina PNL nu vor accepta sa voteze cu PSD.

Suntem intr-o situatie foarte ciudata. Mai mult de jumate dintre electoratul nostru este impotiva lui Basescu, mai mult de jumate e contra PSDului. Deci pentru noi nu e potrivit sa faci alianta politica nici cu PD-ul lui Basescu, nici cu PSD-ul. Singura varianta era sa mergem pe propriile picioare si sa devenim dominanti intr-o alianta.

Sa nu uitam ca ce revine Aliantei de Centru Dreapta (ca numar de parlamentari n.r.) se imparte cu PC. PNL va avea o reprezentare de vreo 20%, exact cat am avut si in 2008. Daca mergem pe liste proprii cu siguranta ajungem la 30%".

Sigurul castigator din tabara liberala ar fi, teoretic, Crin Antonescu, care-si mareste substantial sansele de a-si implini visul prezidential. Dar s-o gandi domnia sa ce se va intampla dupa ce va deveni presedinte, avand de coabitat cu un premier si cu o haita social democrata flamanda? Va avea doua variante. Ori va fi un presedinte de paie care va dormita fericit la Cotroceni, ceea ce i s-ar si potrivi poate daca ne uitam la prezenta domniei sale in parlament.

Ori va fi in razboi cu premierul PSD, un razboi pe care insa nu are nicio sansa sa-l castige, cum nu l-a castigat nici Traian Basescu cu Calin Popescu Tariceanu, cat timp premierul este in functie si are majoritate parlamentara. Si nimeni nu stie mai bine decat PSD sa-si cumpere majoritatea atunci cand are nevoie de ea. Sa nu uitam ca Adrian Nastase a guvernat minoritar vreme de patru ani, fara teama de vreo motiune de cenzura.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Uniunea Social Democrata, #alianta liberali PSD PC , #Alianta PSD ACD