Cu sase luni de concediu platit pe an, bugetarii de lux refuza sa vina la serviciu

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 16:32
9853 citiri
Cu sase luni de concediu platit pe an, bugetarii de lux refuza sa vina la serviciu

De la inceputul anului, senatorii au stat mai mult in vacanta decat la Parlament. Din zece luni, cinci au fost libere, sub diferite forme. Nici solicitarile din partea DNA nu le schimba planurile. Cu mici exceptii, acelasi model functioneaza si la Camera Deputatilor.

Pe langa vacanta de iarna si cea de vara, in acest an parlamentarii au inventat un nou tip de concediu - cel electoral. Cu scuza ca oricum multi dintre ei ar lipsi de la munca, din cauza campaniei electorale, alesii s-au gandit sa blocheze Legislativul. Astfel se va ajunge ca pana la sfarsitul anului sa aiba in total peste 6 luni de concediu.

Primii au fost senatorii, care au decis ca de la 1 octombrie si pana dupa alegeri sa aiba doar "activitati in circumscriptiile electorale", cu toate ca acele activitati nu au legatura cu mandatul, ci cu interesele de partid.

Asa se face ca DNA asteapta si acum Senatul sa vina din vacanta ca sa isi dea acordul pentru inceperea urmaririi penale in cazul a doi fosti ministri, actuali senatori PSD, Ecaterina Andronescu si Serban Mihailescu, implicati in dosarul licentelor Microsoft.

Andronescu si Mihailescu, la mana colegilor: Decizia Senatului, amanata cu doua saptamani

Desi DNA a trimis solicitarea la sfarsitul lunii septembrie, conducerea Senatului face tot posibilul ca cererea sa fie dezbatuta in plen abia dupa alegerile prezidentiale. Intentia in acest sens reiese chiar din discutia purtata in sedinta de Birou Permanent, din 1 octombrie.

La acea data, conducerea Senatului trebuia sa decida procedura de urmat: cate zile au la dispozitie senatorii din Comisia Juridica sa intocmeasca un raport pe acest subiect si ziua pentru sedinta de plen, in care sa se voteze daca senatorii sunt de acord sa ridice imunitatea colegilor lor Andronescu si Mihailescu.

Prea multe anchete blocate de Parlament: CSM vrea alta procedura de ridicare a imunitatii

Cu argumentul ca dosarul primit de la DNA este "imens", senatorii au propus initial un termen de trei saptamani pentru raport.

"Eu cred ca un termen de doua-trei saptamani... este putin, dar eu spun sa dam acest termen ca sa fie un termen de control, sa vedem... (...) Termen de control si, daca nu va fi suficient, o sa aprobam o prelungire... ca sa fie in regula", le-a spus Ioan Chelaru colegilor prezenti la sedinta, dupa cum reiese din stenograma de sedinta publicata recent.

"Nu, nu discutam inca de prelungire, discutam numai de termen", a intervenit prompt Calin Popescu-Tariceanu. Dupa mai multe interventii s-a decis ca termenul sa fie de doua saptamani.

In data de 13 octombrie, Comisia Juridica a decis sa amane cu alte doua saptamani, dezbaterea si intocmirea recomandarii cu privire la ridicarea imunitatii celor doi fostilor ministri. Il lipsa raportului comisiei, plenul Senatului nu poate fi convocat.

Deputatii sunt asteptati luni la sedinta de plen

La fel au vrut sa procedeze si deputatii, insa planurile le-au fost putin schimbate. Comisia juridica nu a putut sa amane o decizie in cazul fostului ministru PDL Valerian Vreme, astfel ca deputatii au revenit, pentru o zi la lucru, cand au decis ridicarea imunitatii fostului ministru, acuzat in dosarul licentelor Microsoft.

Luni 20 octombrie este programata o noua sedinta de plen, pe un subiect similar. DNA cere incuviintarea arestarii preventive a deputatului PC Ion Dinita, acuzat de dare de mita, in dosarul presedintelui CJ Brasov Aristotel Cancescu.

Mafia retrocedarilor: Calendarul unei potentiale arestari pentru Hrebenciuc si Adam

O noua solicitare din partea DNA i-a luat prin surprindere pe deputati vineri, cand procurorii anticoruptie au cerut incuviintarea arestarii preventive a deputatilor PSD Viorel Hrebenciuc si Ioan Adam, vizati in dosarul retrocedarilor ilegale. Conducerea Camerei a decis sambata cum va proceda in aceste noi cazuri.

Seful de la Camera, Valeriu Zgonea, a spus ca raportul Comisiei juridice ar trebui sa fie gata in trei zile, dar ar putea intarzia, in cazul in care deputatii juristi vor cere informatii suplimentare in legatura cu cererea procurorilor anticoruptie, dupa consultarea dosarului.

Cheltuielile sunt decontate din bugetul de stat

In toata aceasta perioada, fie ca lucreaza ori sunt in concediu, fiecare din cei aproape 600 de parlamentari isi primesc indemnizatiile, 4.900 lei in medie, la care se adauga 10.000 lei, in medie, pentru cheltuieli cu birourile parlamentare.

Telefonul mobil, transportul si cazarea in Capitala sunt, de asemenea, decontate de la bugetul de stat.

Cazarea deputatilor, de exemplu, costa 1,27 milioane lei pe luna, indiferent daca ei sunt sau nu in Capitala. Aceasta suma a fost decontata in luna august, conform datelor postate pe site-ul Camerei Deputatilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#parlamentari blocheaza sesizari DNA, #Dosarul licentelor Microsoft aviz Senat, #vacanta parlamentari , #parlament