Cu cine vor PNL si UDMR s-o inlocuiasca pe Renate Weber din functia de avocat al poporului. Lista scurta a coalitiei de guvernare

Luni, 17 Mai 2021, ora 22:13 5777 citiri
Renate Weber este avocatul poporului FOTO Facebook/ Renate Weber

Liderii coalitiei de guvernare au discutat luni, 17 mai, despre propunerile pentru functia de avocat al poporului. Astfel, PNL si UDMR au propus doi profesori universitari care ar putea s-o inlocuiasca pe Renate Weber.

Surse din coalitie au declarat pentru HotNews.ro ca UDMR l-a propus pe profesorul universitar Gyula Fabian de la universitatea Babes-Bolyai, iar liberalii il sustin pe profesorul universitar Flavius Antoniu Baias de la Universitatea din Bucuresti.

Cine sunt posibilii inlocuitori ai Renatei Weber

Gyula Fabian este absolvent al Facultatii de Drept a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (1994) si doctor in stiinte juridice in domeniul "Dreptului international public" (2001), bursier Herder al Universitatii din Viena si al Institutului Ludwig Boltzmann pentru drepturile omului din Viena. Acesta a fost si procuror in cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Cluj.

Flavius-Antoniu Baias este doctor in Drept "Summa cum laude" la Universitatea din Bucuresti (2001) si a fost decanul Facultatii de Drept a Universitatii din Bucuresti. Preda Drept civil. Drepturile reale, Drept civil. De asemenea este avocat in Baroul Bucuresti (din 1985).

In timpul guvernarii CDR, a fost secretar de stat la ministerul Justitiei sub conducerea lui Valeriu Stoica (1998-2000) si a fost decorat cu "Steaua Romaniei" in grad de Comandor (2000).

Numirea unui nou Avocat al Poporului a fost luata in discutie inca de la inceputul anului, la pachet cu sefia TVR si Radio. Pana acum nu s-a luat nicio decizie in Coalitie din cauza procedurii complicate de demitere a persoanei care detine in prezent functia.

Ludovic Orban anunta pe 16 februarie ca a sesizat comisiile juridice pentru a elabora un raport in acest sens.

Institutia Avocatului Poporului a fost atacata de PNL pentru sesizarile pe actele normative emise de guvern in perioada starii de urgenta si starii de alerta.

Reamintim ca PNL-USR-PLUS si UDMR detin majoritatea atat in conducerea Paarlamentului cat si in comisiile de specialitate unde are loc dezbaterea si adoptarea rapoartelor.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News