CTP, despre șansele ca Dacian Cioloș să fie votat de liberali: „Doar o intervenție divină a lui Iohannis i-ar putea determina să lingă unde au scuipat”

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 09:56 6932 citiri
Cristian Tudor Popescu FOTO digi24.ro (arhivă)

Gazetarul Cristian Tudor Popescu recunoaște că alegerea lui Dacian Cioloș de către președintele Iohannis l-a surprins „oarecum” și pe el. „Mă gândeam la o altă soluție, comparabil de surprinzătoare, și anume Kelemen Hunor, propunerea UDMR. Dar opțiunea Cioloș este, formal, logic, perfect acoperită pentru președinte”, scrie CTP într-un editorial pe republica.ro.

CTP mai arată că „din punctul de vedere al socotelii capitalului de imagine însă, PNL pierde considerabil în urma gestului lui Iohannis”.

„Nu numai că este lăsat pe dinafară Florin Cîțu, nu numai că premierul propus nu e de la PNL, dar, umilința supremă, e de la USRPlus, cu care liberalii tocmai au hotărât că nu vor mai guverna neam, deoarece pluseriștii au votat moțiunea de cenzură.

La rândul său, USRPlus câștigă în bazinul electoral de dreapta, fiind perceput ca noul partid al lui Iohannis, iar PNL abandonat. Ceea ce nu înseamnă că lui Cioloș îi va fi ușor să adune o majoritate”, mai arată CTP.

Gazetarul mai spune că Dacian Cioloș poate ajunge premier doar cu voturile liberalilor. „PSD nu îl poate vota, după ce, în textul moțiunii sale de cenzură, a produs un adevărat act de acuzare a miniștrilor USRPlus – și-ar deruta electoratul. AUR, nici atât – ar pierde astfel din capitalul de imagine pe care l-a câștigat în ultimele săptămâni atacând coaliția PNL-USRPlus-UDMR.

Singura șansă e să obțină voturile liberalilor și ale UDMR, refăcând coaliția. Cu maghiarii ar ajunge probabil la o înțelegere, deși au și aceștia condițiile lor (vezi desființarea SIIJ). Pe liberalii conduși de Cîțu însă, doar o intervenție divină a lui Iohannis i-ar putea determina să lingă unde au scuipat. Intervenție pentru care nu cred că președintele mai are putere”, mai scrie CTP pe republica.ro.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News