CSM, despre Tiberiu Nitu: Lipsit de performanta si de viziune, nu intruneste exigentele

Joi, 04 Aprilie 2013, ora 14:09
5386 citiri
CSM, despre Tiberiu Nitu: Lipsit de performanta si de viziune, nu intruneste exigentele
Foto: site CSM

Premierul Victor Ponta l-a propus, miercuri, pe Tiberiu Nitu pentru functia de procuror general, in ciuda faptului ca acesta a fost considerat, in urma cu doar cateva luni, incapabil sa ocupe aceeasi functie de catre sectia de procurori a CSM.

Tiberiu Nitu si Ioan Irimie au fost propusi in luna noiembrie de fostul ministru al Justitiei Mona Pivniceru pentru a ocupa functia de procuror general, respectiv procuror sef al DNA. Ambii au primit aviz negativ din partea sectiei de procurori a CSM, iar presedintele Traian Basescu a refuzat sa ii numeasca in functie.

Intrebat miercuri seara de ce l-a propus din nou pe Tiberiu Nitu in aceeasi functie, de procuror general, Victor Ponta a evitat raspunsul, spunand doar ca presedintele a refuzat acele numiri nemultumit fiind doar de faptul ca procedura de selectie a sefilor parchetelor nu a fost una transparenta, nu si de calitatea candidatilor.

Premierul nu a facut insa nicio referire la argumentele pe care le-a avut in vedere Consiliul Superior al Magistraturii atunci cand s-a opus numirii lui Tiberiu Nitu in functia de procuror general.

Astfel, in hotararea 423 din 22 noiembrie 2012 a sectiei de procurori a CSM, se arata, printre altele, ca din analiza planului de management si din raspunsurile la intrebarile adresate de membrii sectiei pentru procurori, rezulta ca Tiberiu Nitu propunea solutii care nu erau fundamentate pe studii si analize privind eficacitatea sistemului judiciar, "un exemplu edificator in acest sens fiind necunoasterea studiilor de impact referitoare la noile coduri".

De asemenea, lui Nitu i s-a reprosat faptul ca in timpul interviului a evitat raspunsurile directe si concrete. In opinia membrilor sectiei pentru procurori a CSM, Tiberiu Nitu nu putut sa dea exemple concrete care "sa conduca la actiuni relevante care sa-l evidentieze profesional, cum ar fi un dosar important sau o actiune de anvergura de-a lungul carierei de procuror".

In plus, procurorul a fost criticat pentru faptul ca din proiectul sau de management lipseste "cu desavarsire" orice "viziune asupra relationarii cu celelalte institutii implicate direct sau indirect in actul de justitie".

Lui Tiberiu Nitu i s-a mai reprosat si faptul ca, desi recunoaste ca masura delegarii procurorilor de la parchetele aflate la nivelele superioare la parchetele de la nivelele inferioare, in vederea preluarii de dosare, nu are un rezultat scontat, sustine si propune in continuare aceasta masura.

Sectia pentru procurori a CSM a mai constatat ca, in perioada in care Nitu a coordonat activitatea Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului ICCJ, nu s-a inregistrat niciun dosar finalizat prin rechizitoriu in materia conflictului de interese, coruptiei sau evaziunii fiscale, domenii considerate prioritar majore ale Ministerului Public.

In opinia CSM, aceasta denota "lipsa de performanta si neimplicare in exercitarea atributiilor manageriale".

Raspunsuri vagi, necunoastere, autocontrol scazut

Pe de alta parte, membrii CSM au mai apreciat ca Tiberiu Nitu "a oferit raspunsuri vagi" din perspectiva de ordonator principal de credite si "nu a dat dovada de initiativa in modernizarea managementului Ministerului Public sau in abordarea strategica a conducerii acestuia".

De asemenea, membrii CSM au constatat ca Nitu nu a demonstrat cunostinte solide privind activitatea concreta a procurorilor din cadrul Parchetului ICCJ, acesta necunoscand "gradul de incarcatura al dosarelor/procuror la nivelul Parchetului ICCJ si nici gradul de recuperare a prejudiciilor".

"Din desfasurarea interviului, s-au sesizat in privinta candidatului un autocontrol scazut, o rezistenta scazuta la stres, irascibilitate, o scazuta capacitate de mobilizare si adaptare la interviu, precum si o spontaneitate redusa", se mai arata in decizia de respingere a nominalizarii lui Nitu.

In aceste conditii, sectia pentru procurori a CSM a decis ca Tiberiu Nitu "nu intruneste conditiile si exigentele necesare functiei de procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie".

Pe de alta parte, mass-media a reactionat negativ la nominalizarea acestuia pentru functia de procuror general. Lui Tiberiu Nitu i s-a reprosat nu doar faptul ca nu a instrumentat niciun dosar al vreunei persoane cu notorietate in decursul activitatii sale de procuror, ci si ca a fost cel care a clasat dosarele Revolutiei.

Nominalizarile Monei Pivniceru pentru Parchet si DNA: Cine sunt Nitu si Irimie

In plus, jurnalistii au reamintit ca Nitu este posesor al unui certificat de revolutionar, care i-a adus un teren intravilan de 8.000 mp in Prahova, certificatul fiind obtinut pentru ca a tras la Revolutie prin Bucuresti, el fiind militar in termen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Piedone, despre „mazilirea doctorului Cârstoiu” de către Coaliție: „Blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor Dan”
Candidatul PUSL la Primăria Capitalei, Cristian Popescu Piedone, a declarat marţi, 23 aprilie, că mazilirea doctorului Cârstoiu este blat politic prin care PSD şi PNL îl susţin pe Nicuşor...
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
#CSM aviz Tiberiu Nitu, #Ponta propunere Tiberiu Nitu, #Tiberiu Nitu procuror general , #procurori sefi
Comentarii