Crize fara solutii si vinovati fara vina. Lectia nr. 10 August

Autor: Ruxandra Gubernat - regizor de film documentar
Marti, 11 August 2020, ora 00:00
4155 citiri

Daca esti unul dintre cei care au protestat in 10 august, frustrarea ta e justificata. Au trecut doi ani si, nu numai ca nu exista nicio rezolutie, dar scopurile tale, motivele pentru care ai fost in stra-da - nu numai atunci, dar si la celelalte proteste, atunci cand altii stateau linistiti in casa si se uitau la TV - par sa fie nu doar respinse, ci chiar sfidate de actiunile recente.

Daca esti unul dintre cei 100 de mii de participanti care a fost tratat cu lacrimogene, cred ca ai avut cel putin lacrimi in ochi cand dosarul a fost aproape clasat si a trebuit sa semnezi inca o petitie (tu si ceilalti 57 de mii de semnatari), ca investigatia sa continue. Si poate ca ti-ai amintit de:

Dosarul Revolutiei - fara vinovati;

Dosarul Mineriadelor - fara vinovati;

Dosarul Colectiv - cu cateva condamnari, dar fara sa provoace schimbarile sistemice pe care le asteptai;

Dosarul Hexipharma - uitat printre alte dosare;

Cazul Caracal - uitat si el...

Toate-au fost, la timpul lor, crize majore care au stimulat discutii intense si care promiteau schim-bari radicale. Pentru toate, presa si-a dedicat mult spatiu si ti-a ocupat mult timp, prezentandu-le ca situatii exceptionale, care cer actiuni drastice. Pentru majoritatea ai fost in strada, crezand ca mobilizarea ta constanta va genera reformarea mecanismelor de functionare a institutiilor.

Justitie, nu coruptie. Lege si ordine. In ultimii aproape zece ani si, mai ales incepand cu protestele de dupa Colectiv, din 2015, impulsul principal al protestelor de masa a fost aplicarea corecta a legislatiei pentru corporatii, transparenta si legalitatea in administratia publica, sanctionarea politicienilor corupti. Apetenta catre lege si ordine a devenit compasul moral al valurilor recente de proteste si a contribuit, in special, la mobilizarea si implicarea celor care nu erau convinsi ca actiunea politica este solutia pentru rezolvarea problemelor sociale.

Dupa ani in care protestele de masa au presat constant institutiile, au cerut un mediu politic mai deschis si o mai buna reprezentare a cetatenilor, rezultatul e la fel de putin transparent si politicile la fel de ineficiente.

Ai crezut ca lupti pentru cauze juste, din motive altruiste? Ai crezut ca celor din jurul tau le pasa? Ai crezut ca Statului ii pasa? Daca ar fi fost asa, daca revendicarile tale ar fi fost ascultate, ai fi aflat pana acum macar o parte dintre vinovati. Dar Puterea se simte conforabil consumandu-ti timpul si instrumentalizandu-te. I-ai fost util de fiecare data, i-ai dus luptele, atunci cand era ne-voie. I-ai legitimat intentiile. Tu, cetateanul activ, cel care si-a ales cauzele independent si si-a mobilizat resursele fara sa i-o ceara nimeni explicit.

Daca nu mai ai energie pentru toate luptele astea, stai si tu linistit acasa. Poate te decizi, ca multi altii, se te dedici lecturilor de conspiratii, care-ti permit o identificare a raului sau, macar, iti ofera un spatiu de fantezie, atunci cand realitatile cotidiene sunt greu de tolerat. Iar realitatea majora si constanta in Romania - da, suna fatalist - e ca vinovatii sunt mereu fara vina si crizele sunt aproape intotdeauna date uitarii.

Ruxandra Gubernat este regizor de film documentar si jurnalist. Are un doctorat in Stiinte Politice de la Universitatea Paris Nanterre si un master in Sociologie Media de la ENS Lyon. Ruxandra a co-regizat documentarul Portavoce - Cultura Protestului in Romania. In prezent, lu-creaza la serialul documentar Imaginary Youth, care trateaza fenomenul migratiei adolescentilor din Romania.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Colegii Melisei, fata de 14 ani ucisă în Grădina Botanică din Craiova, au protestat din nou. „Visăm la un viitor mai bun, dar suntem departe”
Colegii Melisei, fata de 14 ani ucisă în Grădina Botanică din Craiova, au protestat din nou. „Visăm la un viitor mai bun, dar suntem departe”
Colegii Melisei, fata de 14 ani din Craiova care a fost ucisă în Grădina Botanică din oraş, în iunie 2023, au protestat, marţi, 26 martie, din nou în faţa Tribunalului Dolj, unde a avut...
Protest de amploare pro-palestina în fața Muzeului Metropolitan din New York. Activiștii au adus o cuvertură uriașă din lucrări de artă VIDEO
Protest de amploare pro-palestina în fața Muzeului Metropolitan din New York. Activiștii au adus o cuvertură uriașă din lucrări de artă VIDEO
O uriaşă cuvertură formată din lucrări de artă prin care s-a cerut eliberarea palestinienilor a fost desfăşurată, duminică, pe treptele Muzeului Metropolitan de Artă, instituţia...
#protest, #10 August 2018, #Mineriadele, #Colectiv dosar vinovati judecata, #colectiv , #dezbatere