Cristina Prună, despre creșterile de prețuri la energie: „Nu liberalizarea a generat acest tsunami al creşterilor de preţ, ci lipsa cronică de investiţii”

Marti, 14 Septembrie 2021, ora 22:281488 citiri
Cristina Prună, despre creșterile de prețuri la energie: „Nu liberalizarea a generat acest tsunami al creşterilor de preţ, ci lipsa cronică de investiţii”
Prună acuză Guvernul de nepăsare sau incompetenţă FOTO Facebook/ Cristina Prună

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor Cristina Prună a transmis marţi seară, 14 septembrie, că ”nu liberalizarea a generat acest tsunami al creşterilor de preţ, ci lipsa cronică de investiţii”.

”Vechii politicieni dau vina pe USR PLUS pentru creşterile de preţuri din energie, deşi ei au controlat sistemul în ultimii 30 de ani”, a spus Prună.

”Vechii politicieni dau vina pe USR PLUS pentru creşterile de preţuri din energie, deşi ei au controlat sistemul în ultimii 30 de ani (...) Nu liberalizarea a generat acest tsunami al creşterilor de preţ, ci lipsa cronică de investiţii, capacităţile de producţie învechite, deficitul de producţie în raport cu cererea. Multe companii de stat din energie au fost căpuşate de toţi cei care au fost la guvernare în ultimii 30 de ani. La asta se adaugă şi modul pe genunchi în care a fost făcută liberalizarea şi am spus-o şi la momentul respectiv”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Cristina Prună.

Aceasta acuză Guvernul de nepăsare sau incompetenţă.

”Că #EchipaCastigatoare are 10 miliarde de euro la dispoziţie pentru investiţii în sectorul energetic, dar nu e în stare sa facă un cadru pentru Fondul de Modernizare, asta e altceva, dar nu are legătură cu liberalizarea, ci cu nepăsarea sau incompetenţa. 10 miliarde de euro pentru sectorul energetic prin Fondul de Modernizare = 10 miliarde de euro prin PNDL3, doar că primii sunt bani europeni, monitorizaţi. Aţi auzit ministrul Energiei din ”echipacastigatoare” să se lupte pentru investiţii în sectorul energetic aşa cum a tras cu dinţii de PNDL3”, a mai afirmat vicepreşedintele Camerei Deputaţilor.

Anterior, într-o altă postare pe Facebook, Prună a afirmat că situaţia preţurilor crescute nu este rezultatul unui context de moment.

”Parlamentul chiar a votat constituirea unei comisii de anchetă care să investigheze sursa acestor creşteri de preţuri. Trebuie să fim însă realişti - nicio comisie de anchetă nu va face ca preţurile la energie să devină mai mici peste noapte. Realitatea este că aceste creşteri de preţuri sunt rezultatul tărăgănării unor proiecte cheie şi a lipsei cronice de investiţii în sectorul energetic. Fără investiţii noi în energie cu emisii reduse de carbon România va pierde timp, bani, iar consumatorii români vor achita din buzunar ineficienţa anumitor companii din sector”, a mai scris Prună.