Cristian Preda: Forta electorala a USL nu e de neglijat

Duminica, 06 Februarie 2011, ora 11:43
2574 citiri
Cristian Preda: Forta electorala a USL nu e de neglijat
Foto: Napoca News

Europarlamentarul PD-L Cristian Preda sustine ca infiintarea Uniunii Social Liberale reprezinta un "moment important" pentru scena politica, avertizand ca forta electorala a USL nu este de neglijat.

"Constituirea USL e un moment important pentru scena politica de la noi", scrie Cristian Preda pe blogul sau.

"PSD e un partid care, cu exceptia ultimei legislaturi, a avut cei mai multi parlamentari. Inclusiv atunci cand era in Opozitie - in 1996-2000 sau in 2004-2007 - partidul creat de Ion Iliescu a depasit prin numarul deputatilor toate celelalte partide din Parlament. Faptul ca acum s-a aliat cu PNL vadeste dorinta clara de a obtine o majoritate la urne, pentru a putea sugera - in limitele Constitutiei - un premier. Se cauta un urmas al lui Adrian Nastase, ultimul pesedist premier. (Sau va fi tot Nastase?)

Nu e de neglijat, pe de alta parte, nici faptul ca PNL s-a decis sa intre intr-o coalitie pre-electorala. Atunci cand a facut-o - adica in 1996 (CDR) si in 2004 (DA) - PNL a ajuns la guvern. Nu luati aceasta afirmatie ca pe o superstitie! E pur si simplu realitatea: ori de cate ori a mers singur in alegeri, PNL s-a trezit in Opozitie (1990, 2000, 2008) sau chiar a ratat intrarea in Parlament (1992)", mai scrie eurodeputatul.

El precizeaza ca noua constructie politica are "numeroase" puncte slabe, printre care "retorica strict negativa" si o anumita conduita ce aminteste de "microbisti nervosi".

"USL are numeroase puncte slabe. Numesc aici doar trei. Primul ar fi cantonarea intr-o retorica strict negativa: intr-adevar, unicul proiect definit Ponta-Antonescu-Voiculescu e dislocarea PD-L si a presedintelui de la putere, nu definirea unei viziuni alternative. Din aceasta cauza, nu e exclus ca USL sa ne sufoce in perioada urmatoare cu promisiuni.

Cand nu ai proiecte, trebuie sa promiti! As numi, in al doilea rand, intre defectele de constructie ale USL pastisarea monstruoasei coalitii: impresia ca noua alianta ii cuprinde pe toti cei care detesta moderatia va fi greu de sters. USL se revendica de la gesturi extreme (precum aruncarea de la balcon a domnului Sobaru) sau de la gesticulatii ample precum cele ale microbistilor nervosi. Reunirea va spori fluieraturile", scrie Preda.

Acestuia i se pare ciudat faptul ca PC si PSD au "divortat" in ianuarie pentru a se regasi in februarie, dupa ce intre timp PC s-a "casatorit" cu PNL. "Dar, desigur, trebuie sa existe si ceva mister in aliantele astea politice", e de parere europarlamentarul.

"Forta electorala a USL nu e insa de neglijat. E fair sa salutam aparitia USL!", adauga el.

In final Cristian Preda sustine ca PD-L trebuie sa porneasca "urgent" confruntarea cu Voiculescu, Antonescu si Ponta.

"Nu trebuie sa li se ingaduie sa monopolizeze spatiul politic, asa cum au lasat nu o data impresia ca si-ar dori", conchide Preda.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Cristian Preda USL, #uniunea social liberala , #Alianta PSD ACD