Coreea de Nord dicteaza politica externa a Americii?

Autor:Ana Ilie
Luni, 06 Aprilie 2009, ora 22:404762 citiri
Coreea de Nord dicteaza politica externa a Americii?

Dupa lansarea rachetei balistice cu raza lunga de actiune, liderul nord-coreean Kim Jong-il a capatat brusc putere de negociere si importanta in ochii Occidentului.

Agenda dezarmarii nucleare a presedintelui american Barack Obama, oricat de mult s-ar distanta de politicile predecesorilor sai, nu poate sa treaca cu vederea programul nuclear al regimului comunist din Coreea de Nord.

Pana mai ieri trecut pe un plan secund in politica internationala, mai ales dupa ce mai multe rapoarte de presa i-au relatat cu lux de amanunte atacul cerebral din luna august, liderul de la Phenian a revenit in prim-planul politcii mondiale dupa lansarea rachetei Taepodong-2.

O prima parte a rachetei s-a prabusit, cum era planificat, in Marea Japoniei, la 500 de kilometri de la lansare. A doua parte a zburat peste Japonia si s-a prabusit in Oceanul Pacific, la 3.200 de kilometri de la lansare.

Aceasta inseamna ca Phenianul si-a dublat raza de actiune a rachetelor in decurs de un deceniu, fapt pe care multi experti il considerau, pana duminica, imposibil. Printre altele, Insula Guam, teritoriu aflat in administrarea SUA, se afla in raza de actiune a nord-coreenilor.

Lansarea de succes a rachetei nord-coreene (indiferent daca a lansat pe orbita un satelit sau nu), este un semnal de trezire pentru comunitatea internationala, care pana acum recunostea amenintarea din Peninsula, fara a constientiza insa nici iminenta pericolului, nici adevarata dimensiune a capacitatilor regimului comunist.

Cine stie ce surprize rezerva si programul nuclear al nord-coreenilor si cat de repede ar putea fi lansata o astfel de racheta, cu ogiva nucleara? Sau cat de multe state si-au facut deja calcule pentru aa hizitiona tehnologie nord-coreeana?

In primul rand, este limpede acum ca este necesar un efort mai sustinut pentru a rezolva problema Peninsulei Coreene, una din ultimele "mosteniri" otravite ale razboiului rece.

In al doilea rand, nu se poate rezolva problema nucleara nord-coreeana atata vreme cat cele cinci state din clubul nuclear renunta atat de incet la propriul arsenal nuclear.

Presedintele Barack Obama a recunoscut, in contradictie cu opiniile predecesorilor sai, ca noile state nucleare ar putea fi convinse sa isi abandoneze programele nucleare doar daca marile puteri nucleare dau un exemplu in acest sens.

Nu exista insa nici o perspectiva pe termen scurt sau mediu potrivit careia vreuna dintre puterile nucleare isi va abandona armele. Scenariul mai probabil vizeaza proliferarea armelor nucleare in statele instabile, tiranice si amenintatoare.

Unii experti sustin ca in acest context international, Statele Unite ar face bine sa pastreze arme nucleare, pentru a se asigura ca statele agresive se tem de America si, in acelasi timp, inteleg si accepta regulile internationale.

Ramane de vazut cum va reusi Obama sa navigheze printre promisiunea de dezarmare nucleara si necesitatea de a pastra impresia de forta a Americii.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News