Copacul vietii si moartea democratiei

Miercuri, 31 Octombrie 2018, ora 17:23
4656 citiri
Copacul vietii si moartea democratiei
Foto: Arhiva Pixabay

Ce-a fost la inceputul lumii? Ce va fi la sfarsitul democratiei? Ura? Omisiunea de a ne ingrozi de ce se petrece in democratiile europene si in capul unei Dancila? Sau ura, noi si nepasarea noastra?

Inaintea cuvantului despre care s-a scris ca a fost la inceput trebuie sa fi fost literele lui. In fapt, la inceput trebuie sa fi fost dragostea din interiorul literelor Scrierilor Sfinte prin intermediul carora, dupa cum ne invata misticii evrei, ne-a vorbit si ne invata de bine Creatorul nostru.

E dragostea udand copacul vietii, arborele fructifer din care Adam si Eva n-au apucat sa se infrupte pentru ca, la sfatul vicleniei sarpelui, mancasera din pomul interzis, al "cunostintei binelui si raului", spre a se trezi pedepsiti si expulzati, preventiv, din Paradis.

Una din marile probleme ale urmasilor lor nu e doar ca au a gusta invariabil din amara poama a mortii. Ci si ca multi se alfabetizeaza greu. Sau deloc. Nu invata bunaoara mai nimic despre valoarea vietii. Si nici la vorbe si taceri care s-o onoreze adecvat, s-o intareasca, sa-i confere libertate si demnitate omului in viata si respect mortilor sai nu se prea pricep.

Multi prefera politicile identitare. Sau Halloween si cultul mortilor. De pilda cultul "sfintei morti", numita "Santa Muerte", cum ii spun milioane de mexicani, care i se inchina zeitei cu zgomot mare, cu imnuri si trompete, cu laute si baute.

Adulatorii regimului dragniot

La limita rasariteana a gintei latine se inchina ode similare. Sunt cele nu mai putin entuziaste, adresate "conducatorului iubit" si predate romanilor asiduu, in ceausism. Dascaliti sustinut, in epoca de aur, de regimul comunist, activistii PCR si le-au insusit parca pentru eternitate.

Le-au tinut minte excelent si cei din Mehedinti, care i-au adresat zilele trecute "conducatorului iubit" un imn de dragoste fierbinte, miscatoare pana la lacrimi. "Cu prilejul zilei de nastere a domnului presedinte al PSD, Liviu Dragnea, Organizatia PSD Mehedinti ii adreseaza cele mai calde urari" de bla bla "si prosperitate, dorindu-i, totodata, sa se bucure", bla bla..."de inalta noastra consideratiune si un calduros la multi ani", cum cu abnegatie si limba de lemn de copac al mortii, scriu, intre altele, adulatorii regimului dragniot.

Dancila n-a inteles nimic

Mai scumpa la vorba si lacrimi s-a dovedit Viorica Dancila. Intrebata ce mesaj le transmite victimelor Colectiv, premierul a ridicat sec mana, a refuz net. A multumit, tot a refuz categoric, si-a intors dosul catre jurnalisti si a parasit in graba scena, abtinandu-se de la orice alta reactie spontana.

Nu e mult de cand flacarile au inghitit corpurile de sunete ale albumului "Mantras of War", prezentat de trupa performand in Clubul Colectiv care functiona ilegal in fosta fabrica Pionierul. Dar in cei trei ani scursi de atunci, nici dreptate nu se facu, nici Dancila nu se destepta.

Premierul in exercitiu nu pare sa fi reusit sa realizeze ce s-a intamplat acolo. A priceput poate ca, in colaborare cu indolenta, incompetenta si ticalosia autoritatilor, valvataile izbucnite atunci n-au mistuit doar muzica, ci si zeci de tinere vieti, nevinovate.

Mai greu i-o fi fost sa inteleaga ca i se cere sa afiseze, retrospectiv, macar un minim de empatie, deci de civilizatie, fata de acesti oameni, ramasi nerazbunati, pentru ca cleptocratia isi apara coruptii, incompetentii si criminalii.

Si ca nevinovatii omorati sunt si victimele regimului PSDist, pe care ea, marioneta conducatorului iubit, il slujeste cu devotiunea fierbinte a adoratorilor sfintei morti, cu indiferenta fata de cetateni, de oameni vii si de popor a adeptilor marilor dictatori.

Gestul ei arogant de a intoarce spatele in replica la oceanele de lacrimi varsate de tragedia oamenilor ucisi cu zile, de Colectiv, tradeaza mai mult decat o incomensurabila prostie.

In fapt, e o inadecvare insolenta, agresiva, tipatoare, care, departe de a se produce din senin, se trage din efectul fricii superstitioase a activistului pesedist de scoala noua, de a sfarsi, impreuna cu conducatorul prea iubit, prin a impartasi soarta guvernului precedent, al pesedismului pontist de scoala veche, debarcat de furia cumulata a oamenilor, carora cutitul coruptiei le-a ajuns la os.

Vor fi unii care vor atribui tacerea Dancilei si unei presupuse constiinte a insuficientei intelectuale care ar putea-o anima, eventual, pe sefa nominala a Executivului Romaniei.

Or, e greu de stiut ce anume o insufleteste. Si care este ADN-ul ei. Fiindca acest premier al statului neparalel da semne sa nu faca parte dintre urmasii celor care, prin Adam si Eva, au dobandit, ilegal, cunoasterea binelui si raului.

Si nici dintre cei care se trag din pavian. Pesemne vine, cine stie, impreuna cu viitorul ei coleg de Cabinet, Hurduc, dintr-o "lume paralela a viitorului", in care, ca alternativa la provenienta omului din maimuta, crede cu sfintenie ministrul propus de PSD la Cercetare.

In ce sa mai creada poporul?

E, cert, lumea dispretului suveran fata de poporul supus, care, desi nu piloteaza bolizi de lux de fabricatie germana, are "neobrazarea" sa vrea democratie si legi egale pentru toti.

Intrucat stie de la 10 august 2018, ca Romania a incetat sa fie democratia fie si defecta care s-a edificat, prin consens national, spre a merita accesul la NATO si UE, acest popor se imputineaza vazand cu ochii, prin migratie. Ori isi pierde, treptat, increderea in democratie si aliantele occidentale ale tarii.

In fond, ce mai inseamna aceste aliante constituite pe baza de valori ca libertatea si drepturile omului, daca NATO isi pastreaza in componenta state ca Turcia? Daca UE va fi condusa de Guvernul Dancila, Europa lasand Romania pe mana regimului Dragnea? Daca insasi CEDO confunda pacea in Europa cu impaciuitorismul si, ca atare, calca in picioare dreptul la exprimare libera, aflat la temelia democratiei, validand, in aplauzele unor organizatii extremiste pakistaneze, ca "Tanzim a Islami", legea blasfemiei din saria, care interzice "defaimarea profetului Mahomed"?

Si daca, in replica la masacrul comis de un rasist antisemit, smintit de ideologia extremei drepte, intr-o sinagoga americana numita Etz Haim, Copacul Vietii, se manipuleaza politic mortii acestei bai de sange, din care unii supravietuisera Holocaustului, vinovati nefiind, in opinia ideologilor identitari ai stangii, atat criminalul si doctrinarii antisemitismului, cat presedintele american?

Daca la inceputul lumii a fost dragostea vie revarsata de Creator in literele sfinte, ce va fi la catafalcul democratiei? Nu ura ideologilor identitari, ca si complicitatea si nepasarea noastra, cea de toate zilele?

Petre M. Iancu

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Dancila Colectiv, #Dragnea fani aniversare, #moartea democratiei Romania , #democratie