Consilier prezidential: E obligatoriu ca referendumul din 2009 sa fie in Constitutie

Joi, 06 Iunie 2013, ora 17:23 1379 citiri

Consilierul prezidential pentru Relatia cu Autoritatile Publice si Societatea Civila, Gabriel Berca, e de parere ca referendumul din 2009 privind trecerea la un Parlament unicameral cu 300 de membri ar trebui sa fie introdus, obligatoriu, in viitoarea Constitutie.

"Un referendum trebuie respectat si nu poate fi pus in discutie, pana la urma e vointa oamenilor. Cei din Parlament trebuie sa tina cont de asta.

Din punct de vedere a perceptiei publice, (sa nu aplici rezultatele referendumului - n.red) ar fi o formula care ar genera lipsa de credibilitate. Pana la urma, in 2009, oamenii au spus ceva, fie ca ne place sau nu ne place. Cred ca ar trebui tinut cont de lucrul acesta", a spus Berca pentru Ziare.com.

El nu s-a aratat foarte sigur nici ca o formula fara rezultatele referendumului ar trece de Parlament, in ciuda faptului ca USL are o majoritate solida si se pronunta impotriva aplicarii acestora.

"E obligatia lor sa aiba optiunea referendumului din 2009, tine de maturitatea politica", a mai comentat fostul ministru de Interne.

Atributiile institutiilor trebuie clarificate

Consilierul presedintelui Traian Basescu crede si ca atributiile institutiilor statului ar trebui definite mai bine, inclusiv ale Presedintiei.

"Daca au suficienta viziune si considera modificarile necesare Romaniei pentru 20-30 de ani de acum incolo, e in regula", a spus Berca despre atributiile sefului statului.

"Modificarile respective nu afecteaza actualul mandat, dar cred ca aici disputele sunt mai degraba in interiorul USL. Clar ca trebuiesc definite mai bine atributiile Parlamentului, Guvernului, Presedintiei. Sper ca viitoarea Constitutie sa clarifice atributiile tuturor institutiilor, pentru a nu exista blocaje. E necesar, pentru modernizarea Romaniei, sa revizuim Constitutia, dar ea trebuie sa tina cont de interesele tarii, nu de ciclurile electorale", a completat el.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News