Consilier prezidential: Cumpararea de F-16 second hand, in spiritul smart defense

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 14:28 4573 citiri

Consilierul prezidential Iulian Fota considera ca intentia Romaniei de a achizitiona avioane militare F-16 la mana a doua, anuntata de ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, e facuta in spiritul conceptului de "smart defense", folosita in NATO.

"Achizitia e in spiritul smart defense (aparare inteligenta - n.red), au si polonezii si alti vecini", a spus Fota pentru Ziare.com.

El a adaugat ca astfel avioanele pot fi folosite in cadrul unor actiuni comune cu alte state, de la exercitii la alte operatiuni.

Seful Departamentului Securitate Nationala din cadrul Administratiei Prezidentiale spune ca se va utiliza conceptul de "smart defense" si in domeniul naval sau alte zone ale apararii.

Ministrul Apararii, Corneliu Dobritoiu, a anuntat ca Romania e aproape de a cumpara de la Portugalia mai multe avioane F-16 la mana a doua. Achizitia va fi facuta prin acord guvernamental, de la guvernul portughez.

Conform ministrului Apararii, Corneliu Dobritoiu, avioanele sunt in stare buna si vor putea fi folosite de statul roman timp de 20 de ani.

Pretul acestora e estimat la aproximativ 600 de milioane de euro.

Romania are nevoie sa cumpere avioane de vanatoare intrucat, altfel, nu-si va mai putea respecta angajamentele fata de NATO ce tin de patrularea aeriana a propriului teritoriu.

Conceptul de "smart defense" e o initiativa a conducerii NATO prin care statele membre sa puna in comun capabilitati cu scopul de a reduce costurile destinate apararii.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News