Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 03:20
3777 citiri
Care sunt riscurile ca desfașurarea congresului PNL să aibă loc în scenariul roșu COVID-19. „Bucureștiul are rată de dublare la aproximativ 10 zile”
Delegații își vor vota preferații FOTO: Arhivă dâmboviteanulro

Mai sunt doar câteva zile până la congresul PNL, de sâmbătă 25 septembrie, când va fi ales liderul partidului aflat la guvernare dintre Florin Cîțu, premierul României și Ludovic Orban, președintele Camerei Deputaților. 5.000 de oameni sunt așteptați să participe la eveniment și este exclusă participarea online.

Datele specialiștilor arată însă că Bucureștiul ar putea intra în scenariul roșu, în această săptămână. În acest context, ar intra în vigoare o serie de măsuri pentru Capitală. Liderii PNL anunță că nu renunță la prezența fizică a celor 5.000 de delegați care vor intra la eveniment în baza certificatelor verzi.

Când ar putea intra Bucureștiul în scenariul roșu

Specialiștii nu au însă vești prea bune pentru Capitală. Cercetătorul Octavian Jurma spune că, potrivit calculelor sale, ”este posibil ca până la finalul acestei săptămâni Bucureștiul să ajungă în scenariul roșu. Probabil că miercuri, joi, cel mai târziu vineri se va întâmpla acest lucru, iar congresul PNL se va desfășura chiar în scenariul roșu”, a explicat Octavian Jurma pentru Ziare.Com.

El a mai precizat că în prima zi de după congres datele arată o incidență de peste 4 la mie.

”De asemenea, prognoza arată că pe 26 septembrie, a doua zi după congres, arată că încidența în București va trece de 4 la mie. Aceasta este incidența calculată standard, cea oficială este sub aceasta, undeva pe la 3,5 la mie.

Este posibil, ca în mod miraculos, să nu se ajungă acolo, însă miracole de acest fel sunt mai rare”, a mai precizat Jurma.

PNL vrea congres cu 5000 de oameni, în plină pandemie

Vineri, 17 septembrie, premierul Florin Cîțu susținea că înăsprirea restricțiilor în București, după ce rate de infectare a trecut de 2 la mie, nu modifică planurile pentru congresul PNL de pe 25 septembrie.

Potrivit premierului, condiția esențială este ca participanții să prezinte certificatul verde COVID. „Organizatorii Congresului au datoria să ceară clarificări la DSU să vadă exact care sunt condițiile. Acolo li se va spune exact. Dar mie mi se pare normal să folosim certificatul verde. Vor fi și centre de testare acolo. Nu este nicio problemă, va fi un congres care se va desfășura în condiții legale, cu 5.000 de participanți. Se va desfășura cu prezență fizică”, a declarat Florin Cîțu, vineri seara.

De altfel, guvernul a adoptat, vineri după-amiază, un act normativ prin care certificatele verzi COVID-19 să devină o condiţie de intrare în orice spaţiu public sau privat, dacă rata de infectare depăşeşte trei cazuri la 1.000 de locuitori.

Și Rareș Bogdan a spus că cei 5.000 de delegați vor fi prezenți la congres.

"Congresul PNL va fi în prezența a 5.000 de oameni. Nu s-a decis încă dacă la Romexpo sau la Arcul de triumf. Facem în aer liber, daca e cazul. Este exclusă organizarea online", a spus Rareș Bogdan, prim-vicepreședintele PNL, conform Hotnews.ro.

Iar actualul președinte al PNL, Ludovic Orban, a precizat că este exclus ca acest congres să se desfășoare online deoarece statutul partidului nu permite acest lucru, dar şi pentru că nu există o platformă în acest sens şi nici un sistem de asigurare a securităţii votului.

Avocat: ”un eveniment privat în spaţiu închis, pot participa maximum 200 de persoane, toate vaccinate, dacă se depăşeşte pragul de infectare de 3 la mie”

Avocatul Adrian Toni Neacşu, fost membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), susţine, într-o postare pe Facebook, că viitorul Congres al PNL, programat peste o săptămână la Romexpo, este „un eveniment privat în spaţiu închis la care pot participa doar maximum 200 de persoane şi asta doar dacă toţi au certificat verde” în situaţia în care Capitala va înregistra un indice de infectare cu SARS-CoV-2 de peste 3 la 1000 de locuitori, potrivit News.ro.

„Dacă până pe 25.09 Bucureştiul depăşeşte incidenţa de 3/mie, Congresul PNL, la care sunt aşteptaţi 5000 de delegaţi, nu va putea avea loc nicăieri, nici în spaţiu închis nici pe stadion” scrie Toni Neacşu pe Facebook, făcând referire la Hotărârea de Guvern adoptată vineri, care reglementează folosirea certificatului verde în localităţile nu rată de infectare cuprinsă între 3 şi 6 la o mie de locuitori.

El susţine că, într-o astfel de situaţie, la eveniment pot avea acces cel mult o mie de persoane.

„Juridic, el este un eveniment privat în spaţiu închis (Romexpo) la care pot participa doar maximum 200 de persoane şi asta doar dacă toţi au certificat verde. Dacă îl vor considera conferinţă în spaţiu închis, pot fi maximum 150 de participanţi, iar dacă îl vor considera alt eveniment cultural în spaţiu deschis, (să zicem pe stadion) pot participa maxim 1000 de persoane cu certificat verde”, a precizat avocatul.

Ce restricții intră în vigoare când incidența este între 2 și 3 la 1.000 de locuitori

Conform măsurilor adoptate de guvern, până la incidența de 3 la mie, vor fi impuse o serie de măsuri restrictive.

- Astfel organizarea de conferinţe este permisă cu un număr de participanţi de maximum 150 de persoane în interior, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 2 mp pentru fiecare persoană, cu purtarea măştii de protecţie şi cu respectarea normelor de sănătate publică stabilite în ordinul ministrului sănătăţii;

- Conform Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată, organizarea de mitinguri şi demonstraţii este permisă cu un număr de participanţi de maximum 100 de persoane;

- Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului şi cu purtarea măştii de protecţie;

- Certificatul care atestă vaccinarea, testarea ori trecerea prin boală să le fie cerut românilor pentru a putea avea acces la nunți, botezuri, la meciuri, în sălile de sport, în cinematografe și restaurante.

Congresul PNL va avea loc în pavilionul expozițional de la Romexpo. Potrivit datelor tehnice ale edificiului, capacitatea maximă este de 6.000 de persoane, dacă stau pe scaune și 10.000 de persoane. în picioare, conform hotnews.ro.

Când va depăși Bucureștiul 6 la mie

Conform lui Octavian Jurma, Capitala va depăși 6 la mie undeva în prima săptămână a lunii octombrie, ”mai devreme față de estimările mele de astă vară când calculele arătau această valoare pe la jumătatea lunii octombrie”.

În prezent, potrivit celui mai recent raport transmis de autorități, incidența infectărilor în București este de 2,57 la mie.

”În București, pentru o incidență de 6 la mie, este nevoie de 922 de cazuri, în medie, pe zi. O medie de 461 de cazuri zilnice este necesară pentru pragul de 3 la mie.

Dacă săptămâna aceasta numărul de cazuri zilnice va fi de peste 900, atunci avem un indicator că se va atinge pragul necesar pentru 6 la mie. Dar pentru acest lucru va mai dura încă o săptămână pe lângă săptămâna aceasta pentru că se ia în calcul numărul infectărilor la 14 zile”, a mai explicat cercetătorul.

Când va ajunge România la incidența de 6 la mie

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunțat vineri seara că situaţia este gravă, predicţiile specialiştilor fiind reevaluate. Potrivit ultimelor date, am putea avea o medie săptămânală de 17.000 de cazuri, în 15 octombrie, cu vârfuri care pot ajunge la 20.000 de cazuri zilnic. ”Situaţia e cât se poate de serioasă”, a arătat valeriu Gheorghiță care anunţa că nu se poate să nu fie luate măsuri - cum ar fi certificatul verde – doar pentru că sunt nepopulare.

”Suntem pe o creştere exponenţială, peste 700 pacienţi la ATI, 60 de decese raportate zilnic. Nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare sau pentru că par discriminatorii. Nu sunt măsuri discriminatorii, sunt măsuri care dau posibilitatea celor care vor să se vaccineze să-şi continue viaţa socială, într-un anumit interval în care situaţia epidemiologică nu este bună. Se aplica în localităţile unde rata de infectare este de peste 3 la mie”, a declarat, vineri seară, la B1 TV, Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a anunţat că specialiştii au reevaluat predicţiile: ”Anunţam o predicţie pentru 15 septembrie de aproximativ 2.500 de cazuri zilnic, media pe ultimele 7 zile. Am avut 2.700 aproape. Deci mai mult decât predicţia noastră, ca medie pe ultimele 7 zile, că au fost vârfuri cu aproape 4.500 de cazuri.

S-a reevaluat această predicţie pentru următoarele 4 săptămâni, până la 15 octombrie, şi situaţia e cât se poate de serioasă. Ne aşteptăm ca la 1 octombrie să ajungem la un număr mediu de cazuri la 7 zile de aproape 7.000, dar cu vârfuri şi de 10.000 pe zi, iar la 15 octombrie am putea să depăşim 17.000 pe zi, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă – vârfuri de 20.000 de cazuri. Cam acestea sunt predicţiile”.

Șase săptămâni până la 3 la mie, doar una până la 6 la mie

Cercetătorul Octavian Jurma a explicat și cum estimează că va crește incidența în perioada următoare, având în vedere trendul infectărilor. ”Dacă ne-a luat șase săptămâni să ajungem de la 0 la 3 la mie, dacă rata de dublare este săptămânală, noi vom ajunge de la 3 la șase la mie la o săptămână. Deci 3 la mie nu este la mijlocul distanței dintre 0 și 6 ci la o rată de dublare. Bucureștiul are rata de dublare la aproximativ 10 zile, iar media națională are o rată de dublare la aproximativ 8 zile.

Astfel trecerea de la 4.000 la 8.000 de cazuri nu va dura 8 săptămâni cum a fost să ajungem de la 0 la 4.000, va dura maxim două săptămâni”, a explicat cercetătorul.

Octavian Jurma a mai arătat că am putea vedea 8.000 de cazuri, în România, încă de săptămâna viitoare.

”Dacă se menține ritmul actual, incidența națională ar putea atinge 6 la mie în a doua săptămână din octombrie, poate chiar în prima săptămână. Incidența națională este puțin sub cea din București, însă nu foarte mult”.

Guvernul a adoptat, în şedinţa de vineri, 17 septembrie, noile măsuri pentru localităţile cu incidenţă cuprinsă între 3 şi 6 la mie, pe baza propunerilor CNSU. Prevederile care vizează atestarea vaccinării, testării sau vindecării de infecţia cu virusul SARS-CoV-2 prin intermediul aplicaţiei mobile «Check DCC» au intrat în vigoare luni, 20 septembrie 2021. Cetăţenii străini care provin din state care nu emit certificatul verde, fac dovada vaccinării, trecerii prin boală sau testării cu documente emise de statele respective.

După ce o localitate atinge incidența de 3 la mia de locuitori este necesară convocarea Comitetelor Județene pentru Situații de Urgență pentru adoptarea de măsuri de prevenție și limitare a răspândirii virusului SARS-COV-2, în conformitate cu prevederile Hotărârilor CNSU și a celor de guvern în vigoare.

Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Se mai face metroul București - Aeroportul Otopeni? Când ar începe lucrările. Reacția Metrorex
Mai nimic nu s-a mai auzit despre linia de metrou care ar trebui să lege Capitala de aeroport. Ziare.com a aflat noi informații despre acest proiect. Construirea liniei de metrou până la...
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
Avarie majoră la Termoenergetica. Firea nu pierde ocazia să-l atace pe Nicușor Dan, pentru că jumătate dintre bucureşteni se spală cu apa încălzită la ibric
ELCEN a anunţat o avarie majoră la reţeaua de termoficare operată de Termoenergetica, CET Bucureşti Vest fiind indisponibilizată, iar CET Grozăveşti neputând fi pornită. În acest...
#congres PNL, #incidenta peste 3 la mie, #scenariul rosu, #Bucuresti, #restrictii pandemie , #congres PNL