Ce condiție mai pune PSD pentru o guvernare cu PNL: republică parlamentară SURSE

Luni, 08 Noiembrie 2021, ora 11:40 8716 citiri
Marcel Ciolacu, liderul PSD FOTO Hepta

Dincolo de negocierea ministerelor, PSD va cere la discuțiile cu PNL modificarea Constituției, astfel încât România să treacă de la republică semi-prezidențială la republică parlamentară, susțin surse politice pentru ziare.com.

Practic, președintele ar avea doar un rol decorativ din 2024 încolo. Șeful statului ar urma să fie ales de Parlament.

PSD îşi doreşte ca numărul de ministere să crească la 20, iar social-democraţii să primească jumătate, ca urmare a ponderii parlamentare. Restul ministerelor ar urma să fie împărţite între PNL şi UDMR.

De asemenea, PSD e dispus să renunţe la funcţia de prim-ministru, cu condiţia să primească postul de vicepremier, numele vehiculate fiind Sorin Grindeanu şi Vasile Dîncu. Social-democraţii şi-au mai stabilit ca priorităţi Ministerul de Finanţe şi funcţia de secretar general al guvernului, două instituţii-cheie pentru activitatea Executivului.

Dincolo de negocierea ministerelor, PSD va cere la negocieri modificarea Constituţiei, astfel încât România să treacă la republică parlamentară, în care şeful statului este ales de Parlament. Practic, preşedintele ar avea doar un rol decorativ din 2024.

La nivel social, PSD va propune creşterea salariului minim, majoritatea pensiilor şi a alocaţiilor de la 1 ianuarie.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News