Comisia pentru alegerile din 2009 isi prezinta luni concluziile finale. Raportul partial a fost puternic contestat

Luni, 22 Ianuarie 2018, ora 07:47
4497 citiri
Comisia pentru alegerile din 2009 isi prezinta luni concluziile finale. Raportul partial a fost puternic contestat
Foto: Arhiva Ziare.com

Concluziile Comisiei speciale de ancheta a Senatului si Camerei pentru verificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009 si de rezultatul scrutinului prezidential vor fi prezentate, luni, intr-o conferinta de presa, de presedintele acestui for, deputatul PSD Oana Florea.

Comisia a fost infiintata dupa ce PSD si ALDE au cerut, in aprilie 2017, ancheta parlamentara pentru clarificarea aspectelor ce tin de organizarea alegerilor din 2009, dar si de rezultatul scrutinului prezidential, ca urmare a dezvaluirilor facute de Dan Andronic cu privire la noaptea alegerilor si persoane aflate in anturajul lui Traian Basescu.

Andronic a publicat un articol in care sustinea ca in seara celui de al doilea tur al alegerilor prezidentiale din 2009 a mers la locuinta lui Gabriel Oprea, in calitate de consultant politic, unde se aflau, printre altii, George Maior, sef al SRI la momentul respectiv, Florian Coldea, prim-adjunct al directorului SRI, si Laura Codruta Kovesi, la momentul acela procuror general al Romaniei.

Dan Andronic scria ca Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi erau preocupati, in seara alegerilor, de victoria lui Traian Basescu.

Comisia a debutat cu stangul, Raportul privind constituirea sa fiind intors inapoi la comisii din cauza "interferentei" Parchetului General, care a cerut o ancheta in rem.

Astfel, in data de 20 aprilie 2017 s-a inaintat conducerii celor doua Camere proiectul de constituire a Comisiei speciale de ancheta, avand 17 obiective, printre care si determinarea posibilei implicari a unor institutii sau persoane, altele decat prevazute de lege, in organizarea procesului electoral din 2009.

In data de 24 aprilie, PICCJ a solicitat o ancheta in rem privind existenta unor suspiciuni in procesul electoral din 2009 si implicarea unor autoritati publice si/sau persoane, altele decat cele prevazute de lege.

Comisia l-a audiat doar pe unul dintre protagonistii turului secund de scrutin al alegerilor prezidentiale din 2009, respectiv pe Mircea Geoana. Traian Basescu nu a fost invitat la audieri.

Traian Basescu a ironizat insa de pe margine aceasta Comisie. "PSD trebuie sa se faca de ras pana la capat. Daca il declara oficial pe Geoana presedinte, am dreptul sa mai candidez o data", a persiflat Basescu, in stilul sau caracteristic, demersul PSD.

Dintre cele patru persoane mentionate de Dan Andronic, doar George Maior a dat curs invitatiei de a se prezenta la audieri, unde a admis ca a fost in seara scrutinului la Gabriel Oprea acasa, la un "eveniment privat", el mentionand ca are o relatie de prietenie cu Oprea.

Refuzul unor persoane de a se prezenta la audieri, dar si a unor institutii de a furniza comisiei copii ale unor documente, i-a determinat pe membrii Comisiei sa elaboreze o serie de propuneri de modificari ale legislatiei in vigoare cu scopul de a intari atributiile comisiilor de ancheta care vor fi constituite in viitor.

In 5 septembrie, Comisia a facut public un Raport partial care contine printre concluzii faptul ca presedintele Traian Basescu si guvernul Boc au intreprins "actiuni concrete pentru favorizarea fraudarii alegerilor" ca posibile infractiuni fiind indicate constituirea de grup infractional, fal si uz de fals. Basescu a contestat raportul, spunand atunci ca stie foarte bine ca nu au fost fraudate alegerile in favoarea sa.

Presedintii celor doua Camere, Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu, au sesizat, in 13 septembrie, CCR cu privire la un posibil conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament si Ministerul Public, dupa refuzul Parchetului de a transmite Comisiei de ancheta parlamentara a alegerilor din 2009 dosarul scrutinului.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#concluzii comisie ancheta 2009, #comisie ancheta 2009 , #comisie ancheta