Comisia parlamentara pentru prezidentiale cere CSM sa respinga solicitarea Parchetului si il acuza pe procurorul sef

Vineri, 04 August 2017, ora 20:16 2980 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a inaintat CSM o scrisoare prin care solicita respingerea cererilor formulate de Ministerul Public pe tema documentelor pe care procurorul sef Augustin Lazar a refuzat sa le transmita la Parlament invocand Constitutia.

Presedintele comisiei, Oana Florea, afirma ca aceasta comisie "nu a incalcat independenta procurorilor" prin solicitarea de documente si spune ca "nu exista un conflict juridic de natura constitutionala, in sensul celor aratate de domnul procuror general".

"CSM nu are in atributii interpretarea normelor legale, acestea fiind atributia Parlamentului, conform art.69 alin. (1) din Legea 24/2000 privind normele de tehnica legislativa pentru elaborarea actelor normative", se mai arata in comunicat.

Oana Florea afirma ca, din acest motiv, cere CSM sa respinga solicitarile lui Augustin Lazar.

"Consideram ca refuzul domnului Augustin Lazar de a pune la dispozitia Comisiei parlamentare de ancheta documentele solicitate poate fi interpretat ca o exercitare a functiei cu rea credinta sau grava neglijenta", se mai arata in comunicat.

Procurorul general Augustin Lazar a transmis, luni, o sesizare presedintelui Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Mariana Ghena, solicitand ca CSM sa spuna daca poate fi trimis Comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009, in copie, dosarul in care s-a dispus o solutie de clasare care vizeaza infractiuni pentru care nu s-a implinit termenul de prescriptie a raspunderii penale.

De asemenea, procurorul general cere CSM sa analizeze posibilitatea sesizarii Curtii Constitutionale privind un posibil conflict juridic intre Parlament si autoritatea judecatoreasca.

Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 a solicitat in 11 iulie Parchetului instantei supreme dosarul deschis in urma afirmatiilor lui Dan Andronic si clasat ulterior.

Trei zile mai tarziu, Parchetul instantei supreme a anuntat Comisia parlamentara de ancheta ca nu poate da curs solicitarii acesteia de a-i fi transmis in copie dosarul referitor la scrutin, invocand prevederi constitutionale, decizii ale CCR, dar si faptul ca activitatea unei comisii de ancheta parlamentara si o ancheta judiciara nu pot interfera.

In 24 aprilie, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ) au inceput urmarirea penala in rem in dosarul privind alegerile prezidentiale din 2009, dar in 27 iunie dosarul a fost clasat. Parlamentarii din Comisia de Ancheta au insistat sa li se trimita o copie a acestuia.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
hello
rank 5
Este limpede, drakknea si acolitii sai nu se lasa de incalecat