Comisia de aparare din Senat a eliminat vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul din OUG adoptata de guvern

Marti, 24 Septembrie 2019, ora 19:04
7512 citiri
Comisia de aparare din Senat a eliminat vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul din OUG adoptata de guvern
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia pentru aparare din Senat a adoptat, marti, un raport de admitere pentru ordonanta de urgenta a Guvernului, care prevede sanctionarea apelurilor false la 112, insa amendamentul prin care cartelele prepay vor putea fi cumparate doar cu buletinul a fost exclus.

Una dintre prevederile incluse in OUG 62/2019 se refera la obligatia furnizorilor de servicii de telefonie mobile, pentru care plata se face in avans, de a furniza serviciul numai dupa ce au colectat datele de identificare ale utilizatorului cartelei SIM care va beneficia de respectivele servicii.

Amendamentul a fost respins, marti, de catre membrii comisiei de aparare.

"Una dintre justificarile colegilor cu privire la eliminarea acestui aerticol din Ordonanta, a fost decizia CCR, cei din echipa care a lucrat la aceasta ordonanta sustin ca au venit cu o justificare a acesteia care sa faca decizia CCR-ului de a fi una pozitiva, mie mi s-au parut normale argumentele Guvernului (...) am fost singurul care nu a dorit excluderea", a declarat Nicu Falcoi, senator USR.

Nicu Falcoi a declarat ca desi Avocatul Poporului a sesizat aceasta prevedere la CCR, decizia corecta, a Guvernului sau Opozitiei, va fi scoasa la iveala dupa pronuntarea Curtii Constitutionale, insa el este de parere ca Executivul are dreptate, deoarece este o metoda de siguranta instituita in alte opt tari europene.

"Intr-adevar, Avocatul Poporului a sesizat CCR, chiar cu aceasta ordonanta, iar Curtea isi va spune parerea, intr-un viitor nu foarte indepartat, si vom vedea atunci cine a avut dreptate, Guvernul sau cei din Opozitie. (...) Cert este ca nu am fi prima tara din Europa in care acest lucru se practica, sunt opt sau noua tari unde cartelele se vand doar pe baza actului de identitate, si eu cred ca s-ar diminua foarte mult apelurile false", a motivat senatorul.

O alta reglementare importanta a ordonantei de urgenta este referitoare la cresterea amenzilor pentru apelurile false la 112. Prin urmare cuatumul amenzilor pentru apelurile false a crescut de cinci ori, de la 1.000 la 5.000 de lei.

Acest amendament a fost aprobat, marti, tot in cadrul comisiei de aparare.

Senatul a fost prima Camera sesizata, insa for decizional este Camera Deputatilor.

Avocatul Poporului a sesizat CCR privind OUG care modifica legea de functionare a Sistemului national 112 si care prevede vanzarea cartelelor prepay doar cu buletinul precum si stocarea datelor celor care suna la 112. Institutia reclama ca nu se justifica situatia de urgenta.

Avocatul Poporului observa faptul ca O.U.G. nr. 62/2019 incalca art. 115 alin. (6) din Constitutie, prin afectarea dreptului la viata intima, familiala si privata, prevazut de art. 26 din Legea fundamentala si art. 11 si art. 20 prin raportare la art. 8 din Conventia pentru apararea drepturilor omului si a libertatilor fundamentale.

Institutia mai noteaza ca masura colectarii datelor apartinand utilizatorilor de cartele prepay nu este adecvata pentru sanctionarea celor care apeleaza abuziv Serviciul de urgenta 112.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#cartele prepay buletin , #Senat