Comisia de ancheta trimite o noua scrisoare procurorului general: "Este practic o somatie"

Miercuri, 26 Iulie 2017, ora 14:43 3311 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Comisia parlamentara de ancheta privind alegerile prezidentiale din 2009 va trimite, miercuri, o noua scrisoare procurorului general, Augustin Lazar, in care ii va solicita sa puna la dispozitia comisiei copia dosarului referitor la acest scrutin, a declarat pentru deputatul PSD Oana Florea, presedintele comisiei.

"Este practic o somatie catre procurorul sef, procurorul general, prin care, practic, demontam toate argumentele facute in scrisoarea trimisa catre noi prin care refuza sa ne furnizeze o copie a dosarului, argumentand, in drept, prin Constitutie si legile in vigoare si concluzionand ca isi exercita practic dreptul in mod abuziv, neexistand nicio lege care sa-l impiedice sa faca lucrul acesta.

De asemenea, suntem de acord ca nu exista nici o obligatie stipulata de lege, dar in virtutea colaborarii dintre institutii, atat si noi cat si dansii fiind institutii publice si avand scopul comun aflarea adevarului, trebuie sa conlucram impreuna", a precizat Oana Florea.

Ea a mentionat ca in scrisoare vor fi demontate "punct cu punct" argumentele procurorului general din prima scrisoare, membrii comisiei invocand Constitutia Romaniei, articole din Codul de Procedura Penala si legea 544/2001 privind regimul public al informatiilor de interes public, precum si deciziile CCR 411/2017 si 428.

"O concluzie este ca nu exista niciun text de lege care sa interzica sa puna la dispozitia comisiei parlamentare de ancheta un dosar care a fost clasat, deoarece nu mai exista cursul urmaririi penale despre care dansul face referire acolo. Urmarirea penala s-a incheiat", a adaugat Oana Florea.

Ea a precizat ca scrisoarea va fi transmisa procurorului general in cursul zilei de miercuri.

Parchetul General a respins, in 14 iulie, solicitarea initiala a comisiei parlamentare de ancheta privind alegerile din 2009 de punere la dispozitie in copie a dosarului deschis in urma afirmatiilor lui Dan Andronic si care viza scrutinul.

In aceasta cauza s-a dispus la 20 iulie clasarea, "intrucat faptele nu exista in materialitatea lor", mentioneaza Parchetul General.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News