Parlamentul infiinteaza comisia care-l va ancheta pe seful SPP. Liberalii contesta la Curtea Constitutionala UPDATE

Marti, 20 Februarie 2018, ora 14:45 3616 citiri
Foto: Arhiva Facebook/ Liviu Dragnea

Plenul reunit al Parlamentului a votat, marti, proiectul de hotarare privind infiintarea comisiei parlamentare de ancheta privind verificarea activitatii directorului SPP, Lucian Pahontu.

UPDATE 14:42 - Proiectul de hotarare a trecut de votul plenului reunit cu 225 de voturi "pentru" si "106" voturi impotriva, informeaza Digi24.

Parlamentarii liberali s-au opus si au acuzat majoritatea PSD-ALDE ca abuzeaza de aceste comisii de ancheta, creaind in acest caz un precedent foarte grav, motiv pentru care vor contesta hotararea de azi la Curtea Constitutionala, in conditiile in care SPP se afla deja sub controlul parlamentar al comisiilor de Aparare.

"SPP isi desfasoara activitatea sub coordonarea CSAT, iar directorul SPP, care este propus de CSAT, prezinta rapoarte cu privire la activitate si la indeplinirea atributiilor ce ii revin in fata comisiilor de aparare din cadrul Camerei Deputatilor si Senatului (...) Nu este nevoie de infiintarea unei comisii speciale in Parlament. De ce sa nu il audiem pe domnul Dragnea, dar si pe domnul Pahontu, in cadrul acestor comisii si apoi sa decidem daca intr-adevar este nevoie de o comisie speciala. Aceasta comisie nu poate fi instanta militara. (...) Domnule Dragnea, cu tot respectul, nu puteti transforma CEX-ul PSD-ului in CSAT, iar controlul politic asupra SPP inseamna atentat la siguranta nationala", a declarat reprezentantul USR, citat de News.ro.

"In final, PMP se intreaba ce se va intampla cu rezultatul acestei comisii de ancheta? Cine il va aplica? Il va aplica Parlamentul, ne vom substitui atributiilor legale si vom lua decizii in locul CSAT? (...) Pe procedurile noastre parlamentare, nu este decat o manifestare de forta care nu vine decat sa subjuge, sa dojeneasca SPP-ul, institutie despre care toata lumea a spus ca este o institutie serioasa, cu profesionisti, recunoscuta in plan international. PMP nu va vota o comisie care nu are rolul decat de a discredita institutiile statului roman", a declarat si Petru Movila (PMP), citat de News.ro.

Potrivit proiectului de hotarare prezentat, joi, in sedinta Birourilor Permanente reunite, aceasta comisie se va numi "Comisia parlamentara de ancheta pentru verificarea activitatii directorului SPP, domnul Lucian Pahontu Silvan, si a modului in care este posibil ca acesta sa fi implicat institutia in activitati care exced cadrul legal de functionare".

Printre obiectivele fixate in proiectul de hotarare se enumera "determinarea implicarii directorului SPP in influentarea unor decizii politice sau in plan politic", precum si "verificarea unei eventuale modalitati de implicare a SPP in activitati care exced cadrul legal de functionare de catre directorul institutiei".

Alte obiective vizeaza verificarea rapoartelor de activitate a directorului SPP din ultimii 5 ani, identificarea protocoalelor incheiate cu alte institutii, verificarea modului si a criteriilor in care au fost desemnati ofiterii de protectie a demnitarilor.

Identificarea numarului de mandate de supraveghere video-audio solicitate si identificarea numarului de mandate efectiv obtinute de la procuror sunt alte obiective fixate.

Un alt obiectiv vizeaza determinarea numarului de acte de constatare intocmite care au fost folosite ca mijloace de proba in cauze aflate in stadiul de cercetare penala sau in fata instantelor judecatoresti.

Existenta unor verificari in ultimii cinci ani referitoare la achizitii publice si la fondul operativ, din partea Curtii de Conturi sau a altor institutii, este un alt obiectiv.

Comisia va fi formata din 15 membri, astfel: 7 PSD, 3 PNL, 1 USR, 1 UDMR, 1 ALDE, 1 PMP, 1 minoritati. Presedintele comisiei este de la PSD, vicepresedintele de la PNL, secretarul de la ALDE.

PNL: Povesti vanatoresti de pe Lacul Belina. PSD legitimeaza barfe

Senatorul PNL Ben-Oni Ardelean a criticat demersul PSD de a infiinta comisia, afirmand ca suspiciunile legate de SPP sunt "povesti vanatoresti de pe Lacul Belina" si ca PSD "narcotizeaza" publicul pentru a-si acoperi "dezastruoasa" guvernare.

"Din nou PSD vine cu barfe de pe piata sa incerce sa le acrediteze sau sa le legitimeze in forurile superioare ale statutului (...) Astfel, s-a introdus pe ordinea de zi infiintarea comisiei de ancheta a acestor barfe care sunt povesti vanatoresti de pe Lacul Belina. Ceea ce noi credem in acest moment este ca aceasta comisie nu isi are rostul pentru aflarea adevarului", a declarat senatorul PNL Ben-Oni Ardelean.

Ben-Oni Ardelean a afirmat ca "este imperativ" ca acele comisii care au atributii in acest domeniu - comisiile de aparare din Parlament - "sa fie lasate sa isi faca treaba".

"Avem Comisia de Aparare din Senat, care in acest moment deja are in discutie aceasta problematica. De ce este nevoie sa venim cu alta ancheta, in afara acestei comisii? Probabil, pentru ca nu se simte confortabil domnul Dragnea sau cei din PSD cu o astfel de ancheta in Comisia de Aparare, care are atributii in acest domeniu", a spus liberalul.

Senatorul PNL a afirmat ca PSD propune infiintarea unei astfel de comisii pentru a "narcotiza opinia publica".

"Sa infiintezi o comisie speciala de ancheta pe o chestiune care este in atributiile Comisiei de Aparare cred ca nu este cazul si noi credem ca este, din nou, o aberatie aruncata in spatiul public tocmai pentru a narcotiza opinia publica. Pentru a arunca in aer subiecte false si pentru a se acoperi anumite adevaruri care tin de dezastruoasa guvernare a PSD.

Noi ceea ce am propus a fost ca sa lase comisiile de aparare (...) sa se ocupe de aceasta problematica. Nu s-a supus nici la vot (...) ", a precizat Ben-Oni Ardelean.

Dragnea vrea comisie de ancheta neaparat

Liviu Dragnea, presedintele Camerei Deputatilor, a decis convocarea Birourilor Permanente reunite ale Parlamentului pentru infiintarea comisiei de ancheta privind SPP.

Lunea trecuta, liderul social-democrat afirmase ca este nevoie de o ancheta parlamentara atat in cazul activitatii SPP, cat si in privinta unor sefi din diverse institutii, "care se pare ca actioneaza ilegal".

In 29 ianuarie, Liviu Dragnea nu excludea posibilitatea existentei unui scenariu vehiculat de presa si analisti, conform caruia Sorin Grindeanu si Mihai Tudose ar fi avut "relatii stranse cu persoane din zona serviciilor secrete".

Mai mult, el sustinea ca vicepremierul Paul Stanescu este cel care a denuntat o propunere venita din partea lui Lucian Pahontu, sef al SPP.

Ulterior, premierul Viorica Dancila si ministrii din Cabinet au renuntat la protectia SPP, in contextul acuzatiilor liderului PSD Liviu Dragnea la adresa lui Lucian Pahontu.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News