Comisia de ancheta o cheama din nou la audieri pe Kovesi. Deputatul protestatar Plesoianu o ameninta cu plangere penala

Joi, 06 Iulie 2017, ora 12:17 7464 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Deputatii PSD Liviu Plesoianu si Oana Florea, care fac parte din comisia de ancheta a alegerilor prezidentiale din anul 2009, au anuntat joi ca sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, va fi din nou invitata la audieri, luni.

Plesoianu a spus ca, daca procurorul-sef al DNA nu va veni la audieri saptamana viitoare, ia in calcul "sesizarea instantei pentru obstructionarea activitatii comisiei", respectiv reclamarea lui Kovesi la Parchetul General.

"Este ultima sansa pe care o are pentru a salva onoarea institutiei", a spus Plesoianu, in contextul scandalului din interiorul DNA.

Amintim ca Plesoianu a protestat, joi dimineata, pentru a doua zi, in fata sediului DNA.

Inca de ieri deputatul PSD a spus ca va relua propunerea facuta pe 20 iunie colegilor sai, de sesizare a organelor de ancheta pentru obstructionarea activitatii parlamentare a unei comisii de ancheta in ceea ce ii priveste pe George Maior, Florian Coldea si Laura Codruta Kovesi.

La randul sau, Oana Florea, care i-ar putea lua locul senatorului PSD Mihai Fifor in fruntea comisiei de ancheta a alegerilor, a spus joi ca, deocamdata, va fi luata in considerare reinvitarea Laurei Kovesi la audieri.

"Vom lua in considerare toate persoanele care nu s-au prezentat sau care au refuzat sa se prezinte din diferite motive, fie vom formula si vom inainta catre seful institutiei - Ministerul Justitiei - o plangere", a spus Oana Florea.

Aceasta a adaugat ca "decizia CCR a schimbat un pic datele problemei": "In baza principiului colaborarii loiale intre institutii, persoanele care exercita o functie intr-o institutie publica care nu se afla sub control parlamentar sunt obligate sa vina".

Amintim ca, luna trecuta, CCR a decis ca Parlamentul poate face ancheta in paralel cu Parchetul si ca "pot fi invitate si alte persoane, care, spre exemplu, pot sa nu aiba nicio legatura cu institutiile statului, caz in care participarea acestora este la latitudinea lor" si ca "in aceasta din urma categorie pot intra si judecatori, procurori, daca nu sunt chemati in legatura cu atributiunile, insarcinarile de serviciu sau activitatea lor profesionala, ci in calitate de simpli cetateni".

Kovesi a mai fost chemata de doua ori la audieri, dar nu s-a prezentat.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News